TERKINI :

Saturday, June 4, 2016

PRK jadi tempat PAS dan AMANAH 'menguji' sokongan

Pilihan raya kecil Parlimen Kuala Kangsar pada 18 Jun ini dilihat lebih kepada pertembungan antara PAS dan Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam 'menguji' sokongan pengundi terhadap mereka, kata pemerhati politik.

Dan menurut pemerhati politik, pertelagahan PAS dan AMANAH itu akan menyebabkan berlakunya perpecahan undi dalam kalangan penyokong parti pembangkang.

"Tidak saya nafikan calon AMANAH dan PAS cukup berwibawa namun ia bukan halangan besar kepada calon BN di Kuala Kangsar berdasarkan kepada rekod baik BN di kawasan itu," kata penganalisis politik Prof Madya Dr Jeniri Amir ketika dihubungi Bernama.

PRK itu diadakan berikutan penyandangnya, Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad terkorban dalam nahas helikopter di Sarawak pada 5 Mei lepas.

BN, PAS dan AMANAH telah mengumumkan calon mereka bagi PRK Kuala Kangsar.

BN menamakan Datin Mastura Mohd Yazid, isteri Allahyarham Wan Mohammad Khair-il Anuar sebagai calonnya.

Manakala PAS pula menamakan Ketua Dewan Muslimat PAS Perak Dr Najihatussalehah Ahmad dan AMANAH mencalonkan bekas profesor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Ahmad Termizi Ramli.

Selain itu, anggota Pemuda Umno, Syed Rosli Syed Harman Jamalullail turut mengumumkam di media sosial akan bertanding sebagai calon Bebas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...