TERKINI :

Saturday, June 4, 2016

PM Israel dikecam kerana isteri banyak skandal

BAITULMAQDIS: Belum reda kecaman yang diterima dari luar dan dalam negara, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, bertambah pening kepala berhadapan kerenah isterinya, Sara, yang terbabit dalam pelbagai skandal.

Rentetan kes, termasuk siasatan polis mengenai perbelanjaan luar biasa Sara, sehingga menjejaskan reputasi tidak menyenangkan kerana menjalani kehidupan mewah.

Sara sudah lama dipalit kontroversi, daripada campur tangan dalam pentadbiran negara dan mempengaruhi Netanyahu, sehingga layanan buruk kepada kakitangan, malah membabitkan pemilihan pakaian.

Namun minggu lalu menjadi kemuncak kepada skandal membabitkan beliau. Pertama, pemerhati rasmi kerajaan menyiarkan laporan memberi butiran terperinci mengenai perbelanjaan perjalanan pasangan itu dan meningkatkan 'kebimbangan wujud unsur jenayah' berhubung dakwaan tuntutan berlebihan.

Polis juga mencadangkan Sara didakwa kerana salah guna dana kerajaan termasuk menyediakan hidangan mewah dan membayar gaji kepada penjaga bapanya yang sakit.

Skandal itu didedahkan pada waktu kritikal bagi Netanyahu yang berbalah dengan masyarakat antarabangsa kerana menggantikan Menteri Pertahanan dengan ahli politik celupar, Avigdor Lieberman. - Agensi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...