TERKINI :

Monday, June 13, 2016

Persoalan di 2 PRK - Siapakah Yang Membela Golongan Lemah...

June 12, 2016 / Unknown Soldier


Sekarang jelas pemimpin PAS semua boleh di kompromi. Ini fitrah manusia. Pemimpin pas pun pergi ke tandas, buang air kecil dan besar. Kalau kentot pun busuk.

Semua berminda saudagar. Cari peluang bisness. Hendakan nikmat dari berkuasa dan kaya raya. Nik Abduh pun ada rakan kongsi Cina. Tantawi pun suka nonton filem lucah.

Dari sekarang, apa idea dari pemimpin PAS tidak berguna sesen pun. Mereka mungkin handal dalam bidang kajian dan pengkhususan mereka; dalam hal politik mereka sama seperti kita- lebih kurang cerdik atau lebih kurang bodoh.

Rakyat tidak boleh maafkan PAS bersekongkol dengan UMNO.

Orang Melayu kita, secara umumnya, mesti nyahkan fikiran bahawa PAS itu sama dengan Islam. Ia hanya sebuah parti yang dipimpin dan dianggotai oleh manusia biasa- mungkin ada ilmu pengetahuan agama sedikit sebanyak- tapi manusia biasa yang tetap berfikir mengenai perempuan, wang dan keseronokan. Kalau perempuan dan wang datang- bismillah…

Kedudukan majority pemimpin PAS macam cerita seorang saudara saya. Kalau di Malaysia- Subhanallah, kalau jejak sahaja di Jakarta- subhanallah jadi subhan.. sahaja.

Kita hendakkan Islam, kita boleh sahaja pergi mendapatkan guru2 yang tidak disebut nama dan disebut gelaran. Ribuan yang ikhlas ada. Kita orang Melayu sekali kali tidak memerlukan PAS untuk mengesahkan keIslaman kita.

Jika PAS tidak berkuasa mengesahkan keIslaman kita, bagaimana mereka ada kapasiti untuk memberi pahala dan menjamin kita masuk syurga. Siapa dia Dr Rani hendak beri pahala? Beri Panadol bolehlah. Ustaz2 PAS ada bercakap lansung dengan Allah kah?

Penyokong dan Jemaah pas yang ratusan ribu, yang ikhlas itu, semakin hari tertipu oleh perjuangan pemimpin mereka yang bertopengkan ugama. Inilah bukti, bagaimana niat yang awal nya baik, di korapkan oleh mabuk kuasa dan kedudukan.

Marilah kita teliti semula asas atau foundasi perjuangan kita.

Asas atau landasan perjuangan pakatan harapan ialah menjuarai kepentingan golongan yang lemah. Jika ini tidak lagi menjadi focus perjuangan PAS- ianya bermakna PAS tidak releven kepada rakyat lemah.

Berjuang bagi pihak yang lemah sebahagian dari fi sabilillah. agaknya kepada pas , ini sudah tidak penting. Asal sahaja penjaja pasar malam, peniaga kecil yang tidak henti berdoa kepada Tuhan terus menaruh harapan kepada pas, itu sudah cukup. Yang diperlukan hanya, suntikan berterusan slogan2 dan posturing yang keIslaman. Semua itu akan mengekalkan kesetiaan penyokog PAS terhadap nya. Dibelakang tabir, pemimpn PAS ada agenda tersendiri- mendapat nikmat daripada kuasa dan wang.

Bagaimana nasib golongan marhaen benar2 berubah, tidak dipedulikan oleh pas.

Golongan yang lemah ditindas, picit, perah, ugut dan ditakutkan oleh pemerintahan yang zalim. Siang dan malam, golongan yang lemah berdoa kepada Allah memunculkan pemimpin yang melindungi dan menolong. Lihat al-Quran 4:75

Ianya satu proposisi yang mudah. Melawan untuk golongan yang lemah. Para perkerja ladang, penangkap ikan dan nelayan, petani, perempuan, kanak2, orang2 yang kurang upaya, penjawat awam yang tertekan oleh pengurusan ekonomi yang tidak adil, semua rakyat yang merasai musibah ekonomi yang melanda akibat dari ketidakamanahan pemimpin negara ini.

Golongan lemah ialah golongan 80% yang mempunyai pendapatan purata kurang dari RM5000 sebulan. PAS tidak pernah pun menjuarai kepentingan ini.

Lawan kepada pemimpin yang melindungi dan menolong ialah pemimpin yang menzalimi, buas dan menganiayai. Itu deskripsi Najib hari ini.

Penentangan kita terhadap Najib ialah kerana dia bukan lagi pelindung kepada rakyat Malaysia bahkan dia menganiayai rakyat.

Duit rakyat dalam institusi diguna olehnya untuk menyelamatkan perniagaan yang rugi. Wang dari kumpulan amanah pencen yang dipinjamkan kepada SRC, kita tidak tahu dimana. Lombong arang batu di Mongolia entah apa yang jadi. Malah jutaan wang dari SRC( RM42 juta) disalurkan secara tidak sah, kedalam akaun peribadi Najib.

Apa hak Najib mengambil wang rakyat?

Kedudukan kewangan Tabung Haji terancam akibat dari pembelian asset yang harga nya dipalsukan. Walaupun deposit penyimpan dijamin oleh kerajaan, tapi jika kekuatan kewangan TH terancam dan tergugat secara keseluruhan, maka kapasiti mereka menawarkan kemudahan kepada jemaaah Haji akan terancam. Tempat tinggal yang selesa, pemakanan, khidmat perubatan, kebajikan umum dan sebagainya.

Kedua, semua pembelian dengan harga yang diinflasikan, membayangkan rasuah dan menyalah-gunakan kedudukan berlaku. Ini bermakna, pegawai TH tidak amanah dan melakukan rompakan kolar putih dibalik tabir jaminan kerajaan dan imej institusi Islam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...