TERKINI :

Friday, June 17, 2016

Mohammad Agus Yusoff - Percayalah PAS tidak boleh hebat sendirian.


PRK ini menarik. Pertama, semua calon yang bertanding hebat dan mempunyai kelulusan yang tinggi. Kedua, banyaknya isu dalam kedua-dua PRK ini. Ketiga, kali pertama parti serpihan PAS, Amanah turut bertanding. Keempat, PAS kembali bertanding sendirian tanpa kerjasama dengan parti lain, tetapi masih yakin untuk mencipta kemenangan.

PARTI MANA MENANG?

Tanpa ragu BN akan menang di kedua-dua kawasan. Senarailah apa juga masalah dalaman dan luaran yang dihadapi oleh BN, namun parti ini tetap menang cemerlang dengan majoriti yang meningkat berbanding PRU 2013.

Amanah di tempat kedua. Biarpun parti baru, sokongan diterimanya dari bukan Melayu cukup kuat. Selain itu, Amanah juga mendapat sokongan kuat golongan Melayu Islamis yang progresif.

PAS yang telah lama dalam politik negara pula ketinggalan di belakang. PAS hanya bergantung undi kepada penyokong tegarnya sahaja. Pengundi bukan Melayu yang sebelum ini menyukai PAS tidak akan mengundi PAS lagi. Pengundi atas pagar juga begitu, tidak ramai yang akan mengundi PAS.

Berbeza sungguh dahulu dan sekarang. Dahulu PAS boleh berharap kepada pengundi atas pagar untuk menyokongnya, tetapi sekarang ini PAS sendiri pula yang berada di atas pagar—ke kanan tidak ke kiri pun tidak.

Mengapa begitu PAS sekarang? Panjang huraiannya. Yang pastinya selepas dua PRK ini, jika masih ada lagi penyokong tegar PAS berkata, kami tidak mengharapkan kemenangan dan hanya mahukan redha Alah sahaja, maka saya tidak boleh hendak komen lagi.

Melihat perjalanan PRK di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, saya fikir pendekatan politik PAS mengundur ke belakang.

Nasihat saya, jika PAS mahu kekal bersaing dalam politik negara, bekerjasama dengan kaum lain dan juga parti lain yang kuat. Percayalah PAS tidak boleh hebat sendirian.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...