TERKINI :

Friday, June 17, 2016

Dr Mahathir dijembalangkan, Najib di Malaikatkan (1)

June 16, 2016 / Unknown Soldier

Penentang2 Dr Mahathir, yang dahulunya semua menyanjung Dr Mahathir, sekarang menghentam dr Mahathir. Dr Mahathir is demonised, sementara Najib is angelized.

Dr Mahathir dijembalangkan, Najib dimala-ikatkan.

Inilah sebab nya saya kata, kita orang Melayu yang beragama Islam, secara purata nya adalah hipokrit. Semasa zaman Mahathir, mereka menyanjung Dr Mahathir sebagai pemimpin yang mempunyai wawasan agung. Tidak ada Islam Hadhari, tidak ada maqasid shar’iyah dan tidak ada wasathiyah.

Ironisnya, Malaysia jatuh merendah bila pemerintah mengistihar keIslamikan nya. Pak Lah dengan Islam hadhari hanya accomplished perbelanjaan2 yang tidak mendatangkan hasil. Kepada Pak Lah simbolisme itu lebih penting dari pencapaian konkrit.

Najib punya maqasid dan wasathiyah hanya menghasilkan kecenderungan Islam yang militen. Itu yang Najib mahukan-topeng menyembunyikan kemungkaran nya. Kepuraan dan hipokrasi Najib mengasyikkan pemimpin2 PAS yang sebetulnya, letih berjuang dan mahukan imbuhan segera.

Mahkamah syariah dan pegawai yang tidak dipilih rakyat, menganugerahkan kepada diri mereka sendiri, kuasa untuk mengkategorikan keIslaman rakyat jelata. Kalau tak ikut, belasah. Istihar murtad dan sebagainya.

Itu menunjukkan kita mesti menyekat usaha politik Islam yang akan hanya memundurkan rakyat. Tanda nya nyata dan jelas didepan kita- hampir semua negara Islam yang mengistiharkan melaksana atau memakai variant Islamic state- semua nya gagal.

Terima atau tidak, fakta nya ialah golongan ustaz tak tahu mengurus negara moden.

Zaman Mahathir, Malaysia terkenal diserata dunia kerana sebab2 yang betul. Dr Mahathir merupakan pemimpin dunia sedang membangun yang berani menyanggah kebijaksanaan konvensyional. Rakyat Malaysia mendapat inspirasi dan mempunyai jatidiri dan keyakinan.

Semua menteri yang ada dalam cabinet, majority nya sama seperti Najib- they made hay while the Mahathir sun shone. And what glorious hay they made.

Sekarang Malaysia dibawah Najib, dikenali kerana semua sebab2 yang salah. Malaysia segera mendapat reputasi penyaluran wang haram, perdagangan manusia, tamak haloba tidak mengenali sempadan. Rasuah meningkat kekerapan nya dan meningkat nilai nya. Pihak pemerintah mengecisnya sebagai hanya persepsi rasuah.

Malaysia sekarang dikenali kerana 1MDB, pengaliran wang secara haram keluar negara, Najib yang rasuah dan pelaku pendhobian wang. Pemimpin Jepun akan hara kiri, pemimpin seperti Najib, meningkatkan benci.

Bolehkah kita dibodohkan oleh menteri2 UMNO yang mahu menyalahkan Mahathir kerana apa yang terjadi? Kaitan antara Mahathir dengan apa yang berlaku sekarang terlalu remote dan sudah pun terjadi intervening events, memisahkan pengkaitan dengan Mahathir dan pertanggungjawaban nya.

Malaysia melalui beberapa tahun zaman kaki tidur Pak Lah dan sejak 2009, Najib mengambil alih. Apa yang berlaku sekarang dimulakan oleh Najib. Pengistiharan, zaman kerajaan tahu semua rupa2 nya omongan kosong dan penyedap hati sahaja. Dalam zaman Najib, pemerintah mencampuri dan mengontrol kehidupan rakyat jelata.

Kita membutakan mata keatas kemungkaran yang Najib lakukan. Yang paling menyedihkan ustaz2 pas pun sama memuliakan pencapaian Najib. Kita jangan percaya ustaz2 gila kuasa ini. Ramai ahli kitab, sedikit yang asli, majority fasik.

Pulaukan ustaz2 nanar itu. Adakah warna symbol, symbol dan sebutan parti jadi isiu besar dalam pilihanraya? Ustaz dan ustazah pas ini orang terencat akal atau apa? kita sudah meluat dan menyampah golongan ugama terus menyokong kemungkaran yang dilakukan Najib. Kita loya dengan PAS melakukan spiritual blackmail- kalau tak undi calun mereka, orang Melayu berdosa, celaka, tak dapat pahala, miss peluang hendak masuk syurga.

Penyokong PAS sendiri mesti tanya apa sudah jadi pada para pemimpin mereka. Tolong berhenti dari mensedekahkan kita pahala ,dosa, atau passport ke syurga. Orang Melayu sebetulnya tidak memerlukan pensijilan dari pemimpin PAS untuk mengesahkan iktikad kepercayaan mereka. Dibelakang awak semua, pemimpin awak buat bisnes besar, melakukan maksiat, dalam hotel pesan dua perempuan serentak. Ramai pemimpin PAS hipokrit.

Rata2 nya, seperti orang tidak berakal dan otak tak centre, mereka mengatakan Dr Mahathir pun belanja mewah dan menghabiskan duit negara. Banyak dia buat perkara2 membazir teriak mereka.

Tapi itu semua, pudar jika dibandingkan dengan Najib al wasathiyah. Najib terbukti PM dan pemimpin yang membawa musibah dan memusnahkan UMNO. Ahli UMNO sendiri tidak percaya pada UMNO. Itu terjadi bukan salah orang lain, tapi kerana pimpinan UMNO sendiri. Salahkan diri sendiri. Orang UMNO tidak ada keberanian untuk menegakkan kebenaran.

Semasa melancarkan model proton perdana baru, Najib tidak melepaskan peluang untuk hentam Dr Mahathir. Proton terpaksa disuntik dengan dana secara berterusan. Excesses dalam Proton, tempelak Najib ialah kerana Dr Mahathir.

Apa yang orang lupa, ialah ‘pembaziran’ Dr Mahathir boleh dinikmati oleh rakyat. Keberadaan proton misalnya, menyebabkan jutaan rakyat terutama orang Melayu mampu beli kereta dan menggunakan kereta proton untuk pelbagai tujuan.

Rakyat yang dahulunya, berada diluar pasaran kereta, kini mampu memasuki pasaran kereta yang kalau tidak hanya dinikmati oleh geng2 bourgeois Najib dan Rosmah.

Kita hanya tanya Najib satu soalan sahaja. Setelah membebankan 1MDB ( baca negara dan rakyat) apa yang boleh ditunjukkan oleh Najib lautan biru? Apa yang dia boleh tunjukkan kepada kita?

Felda is gone. NFC jadi lembu dan melembukan rakyat. KWAP di sauk nya. KWSP tidak ada duit spare untuk diganggu Najib kalau ada, pasti ranap. Nasib baik hasil Petronas merudum.

Duit dalam GLC tidak lagi selamat selagi lanun Bugis ini ada. Zaman dahulu, merompak dilautan, zaman ini, merompak perbendaharaan!

Najib ingat dia baca strateji lautan biru, 2-3 muka surat, sudah melayakkan dia menjadi pengurus ekonomi Malaysia. Najib menyebabkan negara kita muflis dan terdedah kepada musibah ekonomi.

Sekali lagi, apa yang Najib boleh tunjuk dari 1MDB? Tidak ada apa2.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...