TERKINI :

Monday, June 27, 2016

Bacul terhadap DAP, Mabuk dalam DAP....!!

Ada walaunta marah, naik angin dan ghapla bila ramai pimpinan DAP berbangsa cina bukan Islam malah ramai juga pimpinan Amanah yg Islam termasuk aku ahli DAP Islam menyatakan rasa tidak senang dengan kenyataan mufti Pahang bahawa DAP tergolong dalam kafir harbi yang wajar ditentang.

Kenyataan mufti Pahang sememangnya tidak wajar malah boleh mencetuskan suasana tidak selesa antara kaum dan agama. Walaunta ada juga tidak bersetuju dengan kenyataan mufti itu kerana katanya ada ekstrim dan keterlaluan tetapi walaunta mempersoalkan tindakan pemimpin beragama Islam dalam Amanah termasuk ahli DAP beragama Islam.

Kata walaunta, bersungguh-sungguh benar kami selar kenyataan mufti Pahang tetapi kami diam, bacul dan mabuk bila ada pimpinan bukan Islam DAP menentang secara terbuka perlaksanaan hudud dan menolak cadangan pindaan Akta 355 yang dibawa Marang.

Hah! Sadis dengan pemikiran walaunta ni. Kepada walaunta yang marah, naik angin dan ghapla sampai tak ketahwan punca tu, sabaq la... ini bulan puasa kena banyak bersabar.

Orang bukan Islam ada yang tidak faham malah tidak jelas dgn kehendak agama Islam. Agama Islam berbeza dgn agama lain kerana Islam cukup sempurna dan mudah serta bertimbang rasa. Apabila bukan Islam menolak perlaksanaan hudud, adakah kita yang Islam kena dan perlu marah dan maki hamun serta menyelar tindakan mereka? Perlu ka? Jika walaunta kata kami mabuk, kami bacul kerana tidak marah bukan Islam menentang hudud, aku rasa walaunta pun sama ekstrim dan keterlaluan dgn mufti Pahang tu.

Islam tak ajar pun kita selar dan marah orang bukan Islam tak mau kepada Islam. Islam agama yang berhemah. Islam agama hujah. Jika mereka bukan Islam menolak Islam, kita terangkan, kita hujahkan bukan kita maki dan menyelar. Tetapi jika orang Islam sendiri yang menolak Islam malah menyalahguna Islam, itu wajar kita selar kerana mereka memburukkan Islam.

Di situ letaknya dan bezanya kami dengan hangpa. Di situlah puncanya kami sudah tidak boleh bersama hangpa. Hangpa ekstrim. Hangpa angkuh, bongkak malah merasa hebat hanya atas nama Islam tapi hangpa bukan menggambarkan Islam yang sebenar.

Zulhazmi Sharif.
Ahli DAP (Tidak mabuk)
27/06/2016
22 Ramadhan 1437

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...