TERKINI :

Thursday, June 23, 2016

Apabila Pahlawan Bugis jalan berkepit, apabila Najib selesai kes diluar mahkamah..!!

Apabila PM Najib mengisytiharkan diri beliau sebagai pahlawan bugis, ramai yang sinis. Adakah ketokohan beliau melayakkan beliau digelar pahlawan Bugis? Dan keturunan Bugis mana yang beliau berasal? Bukankah Bugis yang datang ke Tanah Melayu dulu sebenarnya melarikan diri daripada konflik di Maluku? 

Apapun ciri-ciri tersebut, walaupun boleh dipertikaikan kesahihannya, tapi itulah yang ditunjukkan oleh PM Najib sekarang ini. Sandiwara tunggu hari Selasa untuk saman telah menjadi 'punch-line' lawak satu Malaya. Yang peliknya, saman tersebut masih jauh dari nyata walaupun WSJ sudah bertimbun menulis tentang 1MDB dan dipertikaikan oleh pemakan dedak disekeliling beliau.

Semasa DS Rosmah dikatakan mempengaruhi keputusan kerajaan oleh YB Nga Kor Ming pada tahun 2015, PM Najib dan DS Rosmah dengan lajunya menyaman MP Taiping tersebut. Mereka meminta mahkamah membuat keputusan hanya berdasarkan peruntukan undang-undang sahaja.

Maka barisan peguam PM Najibpun membentanglah segala hujah menyokong kehendak tuan mereka. Yang peliknya, salah seorang daripada peguam tersebut pernah menjadi pensyarah di satu universiti terkemuka tempatan dan mengajar bahawa undang-undang itu sebenarnya kosong tanpa berlandaskan fakta. Tanpa fakta, pembuktian undang-undang itu tergantung kerana tidak boleh dibezakan antara hitam dan putih.

Tapi itu yang kehendaki oleh PM Najib. Apabila permintaan beliau ditolak oleh mahkamah, maka penyelesaian luar mahkamah dilakukan. Ini sudah tentulah menjadikan tuntutan keras PM Najib dan DS Rosmah terhadap YB Nga dicairkan secair-cairnya. Apa ada pada permohonan maaf oleh ahli politik di Malaysia ini. Masing-masing memang lidah bercabang, itulah persepsi amnya.

Dan kini, kes saman Harakahdaily oleh PM Najib akan mengikuti jejak yang sama apabila permohonan tanpa perbicaraan penuh ditolak oleh mahkamah. Setelah berdegar-degar mencabar, jika diadakan penyelesaian luar mahkamah, tidakkah tuntutan keras itu akan menjadi cair seperti ais ketul menunggu waktu berbuka puasa?

Maka andaian bahawa pahlawan Bugis di Tanah Melayu ini sebenarnya adalah mereka yang melarikan diri daripada pergolakan di Maluku mungkin tidak benar kepada yang lain, tapi untuk PM Najib, ciri-ciri bersamaan itu memang berkebarangkalian yang tinggi. Dan mungkinkah saman PM Najib selepas ni akan menjadi tiada 'ummpphh' sebab PM Najib takut disoal peguam. 

Kemungkinan juga ramai barisan MP pembangkang yang berkelayakan peguam selepas ini sanggup menawar diri kepada insan-insan biasa bila disaman PM Najib bagi mengelakan tuntutan wang yang tinggi. Ini kerana PM Najib memang tidak akan sanggup memasuki kandang saksi di mahkamah walaupun cakapnya berdegar...

Mohamad Daud Sulaiman
Sebelum berbuka puasa di Puncak Alam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...