TERKINI :

Monday, May 30, 2016

Exco - Langkawi bakal jadi pulau pelancongan kosmetik

LANGKAWI: Langkawi bakal dijenamakan sebagai destinasi pelancongan kosmetik menerusi pembangunan Langkawi Cosmetic Island membabitkan pelaburan RM200 juta yang diilhamkan menyerupai Loire Valley di Perancis bagi menarik minat lebih ramai pelancong berpendapatan tinggi ke pulau ini.

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pelancongan dan Warisan dan Kerja Raya Kedah, Datuk Mohd Rawi Abd Hamid berkata, setakat ini tanah berkeluasan 243 hektar di Kampung Ulu Melaka telah dikenal pasti sebagai lokasi pusat penyelidikan dan pembangunan, kilang, pusat jualan serta pusat penanaman herba.

Melalui pewujudan pusat itu katanya, pengeluar pelbagai jenama kosmetik terkemuka dunia akan membuka cawangan dan menghasilkan produk mereka sepenuhnya di Langkawi bermula daripada proses mendapatkan bahan mentah seperti herba dan bunga sehingga ke produk akhir.

“Kami mahu wujudkan tempat memproses minyak wangi dan kosmetik kerana mereka sedar kebanyakan (minyak wangi dan kosmetik) menggunakan herba dari dunia tropika dan Langkawi oleh kerana ada sinergi pelancongan jadi ia adalah tempat terbaik (untuk mewujudkan pusat kosmetik),” katanya selepas menghadiri perasmian Hotel St Regis semalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...