TERKINI :

Friday, May 20, 2016

Coretan Dhuha - Antara Anwar, Mahathir, Azmin, Najib, Deklarasi Rakyat & Amanah

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

CORETAN DHUHA


1. Mahathir akan ketuai satu pasukan utk serah 1j t/tangan DR kpd YDP Agong. Teruskan saja. Ada kelompok rakyat yg menyokongnya. Ini aktiviti politik.

2. Najib undur? Najib tak akan turun. Umno tak mudah tumbang. Peguam negara dan Gabebor BNM pun tak akan tertukar. Laporan PAC dan SPRM pun masih sama. Tetapi, drpd tak buat apa-apa, lebih baik buat sesuatu.

3. Ada org ambil kesempatan? Biasalah, inikan politik. Mana ada org politik tak ambil kesempatan drpd semua kejadian? Ayam bertelur pun ahli politik ambil kesempatan. Kalau Azmin ambil kesempatan, maknanya dia masih waras.

4. Sekurang-kurangnya usaha ini mendorong raja-raja Melayu bersuara. Kuasa suara raja-raja Melayu ada nilainya dlm moral demokrasi kita. Tak dengar suara raja dikira derhaka kpd demokrasi.

5. Kalau raja-raja tak bersuara? Rakyat yg sign DR yg akan bersuara. Bukan Mahathir seorang diri. Dia tak boleh buat apa-apa pun tanpa rakyat. Dia akan tersingkir jika dia sanggahi rakyat.

6. Anwar mcm mana? Dia dlm penjara. Dia juga sdg berpolitik. Kita pun tak lupa Anwar. Takkanlah kerana kita ingatkan dia, kita tak perlu buat apa-apa? Jika dia tak sokong DR, itu hak dia. Kita nak sokong, ini hak kita.

7. Kita nak ubah secara menyeluruh, bukan turunkan Najib saja! Betullah. Itulah antara kandungan DR. Najib sebahagian drpd sistem itu. Turunkan Najib adalah sebahagian usaha ubah sistem.

8. Kalau Najib turun, kuatlah Umno! Belum tentu juga. Boleh jadi Umno makin teruk. Najib ada pun Umno tak lemah juga.

9. Pendek kata, DR boleh diteruskan. Nak sokong atau tidak, jgn bimbang, tak akan ada yg jadi lembu atau babi. Mood rakyat utk tumbangkan Najib dan turunkan Umno sedang baik. Inilah masanya.

10. Paling penting, di kuala dan sungai Amanah akan lawan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...