TERKINI :

Tuesday, May 31, 2016

BN belum buat keputusan terima atau tolak RUU

KUALA LUMPUR: Pemimpin BN masih belum membuat sebarang keputusan berhubung isu Rang Undang Undang (RUU) Persendirian Akta 355 Mahkamah Syariah.

Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa berkata soal keputusan itu tidak timbul dan ia hanya akan diputuskan apabila tiba masanya.

“Tidak timbul soal kita tergesa-gesa dalam soal ini.

“Di peringkat BN kita belum mendapat apa-apa arahan daripada parti dan pendirian kita mengenai perkara itu belum lagi diputuskan dan keputusan akan hanya dibuat bila sampai masanya,” katanya ketika ditemui pemberita, hari ini.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata setakat ini BN masih mempunyai banyak pilihan berhubung Akta 355 yang memperluaskan bidang kuasa Mahkamah Syariah.

“Kita ada banyak pilihan, kita boleh menerima secara ‘read and block’ berasaskan writ, kita juga boleh menolak berdasarkan ‘read dan unblock’,” katanya.

Katanya, ahli Parlimen BN juga boleh mengundi mengikut naluri hati masing-masing.

“Kita juga boleh membiarkan ahli parlimen BN mengundi mengikut isi hati, kita juga boleh mengambil sikap berkecuali,” katanya.

Khamis lalu Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membawa usul RUU persendirian berkenaan selepas dicadangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said dan disokong Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Rashid Shirlin.

Tindakan Hadi itu menyebabkan beberapa pemimpin parti komponen BN mahu meletakkan jawatan di dalam Kabinet jika undang-undang berkenaan diluluskan oleh Dewan Rakyat.

Antara pemimpin yang membantah ialah Presiden MIC Datuk S Subramaniam, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dan Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...