TERKINI :

Saturday, May 28, 2016

Bekas timbalan pengerusi MCA Kedah umum dirinya bebas

PETALING JAYA: Selepas keluar daripada MCA semalam kerana membantah RUU hudud, Dr Leong Yong Kong kini mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas hari ini, lapor The Star Online.

ADUN Gurun itu berkata beliau bagaimanapun akan kekal sebagai wakil rakyat mesra BN dan MCA di Kedah.

Semalam, Yong Kong juga berkata beliau akan meletakkan jawatan sebagai EXCO Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Cina dan India dan Perpaduan negeri, kerana ia lantikan di bawah syor menteri besar.

Bagaimanapun, katanya beliau akan menyerahkan kepada Menteri Besar Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah untuk menentukan kedudukannya sebagai ahli EXCO.

Di Parlimen minggu ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentangkan RUU Mahkamah Syarikah (Bidang kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

RUU itu pada awalnya berada di senarai terakhir dalam Peraturan Mesyuarat untuk dibahaskan, tetapi Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said mencadangkan ia dipercepatkan, disokong Timbalan Menteri Kerja Raja Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Bantahan terhadap RUU hudud itu turut disertai Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong dan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, dengan kedua-duanya mengugut untuk melepaskan jawatan masing-masing jika RUU itu diluluskan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...