TERKINI :

Friday, April 15, 2016

Kak Wan kesal dengan MAHATHIR tetapi kepentingan rakyat beliau utamakan


MAHATHIR sepatutnya bertuah kerana Anwar telah lama maafkan beliau semenjak Anwar dibebaskan dari penjara di era Pak Lah sebagai PM lagi. Merata-rata Anwar selalu sebut, sudah-sudahlah Mahathir, hentikan fitnah terhadap saya, saya pun dah maafkan kamu. Tapi Mahathir ni egonya lebih waktu itu. Sekarang pun, di dalam keadaan beliau tiada lagi kuasa, egonya masih ada. Mahathir masih gagal memohon maaf kepada Anwar. Ini yang mengecewakan Kak Wan dan kita juga amat kecewa dengan sikap Mahathir di dalam perkara ini. 

Kak Wan sudah tentu lebih kecewa kerana ianya melibatkan imej keluarganya yang menjadi mangsa konspirasi. Mahathir tahu, walau sehebat mana pun beliau ingin menjatuhkan Najib tetapi rakyat mahu lebih dari itu. Rakyat mahu Anwar bebas dan sistem pemerintahan negara ini dipulihkan. Mahathir tahu dia tidalk sehebat Anwar kerana dia lihat sendiri di mana saja beliau hadir bersama program PH terutamanya dalam Program Selamatkan Malaysia, jatuhkan Najib, Bebaskan Anwar, suara-suara reformasi dan bebaskan Anwar tetap bergema. 

Ertinya, Mahathir sedar beliau kini sedang dijadikan alat oleh PH. Tapi, demi untuk melihat Najib jatuh, Mahathir tetap ego. Egonya bukan saja tidak mahu maafkan Anwar tetapi masih sanggup tebalkan telinganya untuk mendengar jeritan reformasi dan bebaskan Anwar. Kak Wan seorang insan yang terlalu hebat. Beliau ada rasa terkilan dan marah dengan sikap ego Mahathir, tetapi beliau lebih marah apabila Najib berterusan menzalimi rakyat. 


Oleh kerana itu, Kak Wan tidak pernah menolak Deklarasi Rakyat dan Program Selamatkan Malaysia, Jatuhkan Najib dan Bebaskan Anwar. Seperti juga Anwar, Kak Wan tidak mahu usaha PH hanya sekadar jatuhkan Najib, tetapi beliau mahu sistem pentadbiran dan institusi negara ini dipulihkan. Kita juga menyokong pendapat Kak Wan dan Anwar, kita juga tidak semata-mata berjuang bebaskan Anwar. Apalah ertinya Anwar bebas, tetapi sistem "Rule Of The Jungle" ini dikekalkan? 

Oleh yang demikian, Kak Wan meletakkan kepentingan rakyat di atas sekali. Beliau tidak suka dengan Mahathir tetapi beliau tidak pernah melarang partinya bersama-sama Mahathir untuk menumbangkan Najib. Perasaan peribadinya tidak boleh digunakan untuk menyekat sebarang usaha untuk menjatuhkan Najib. Kak Wan tahu, selagi Najib kekal sebagai PM, semakin jauh Anwar dari dibebaskan. Turunkan Najib, ertinya masih ada ruang yang terbuka luas untuk tindakan seterusnya. 

Ada yang cuba kaitkan apa yang Kak Wan kata terhadap Mahathir itu sebagai satu tanda bahawa Kak Wan tidak restu KEADILAN atau PH membenarkan Mahathir menumpang untuk menjatuhkan Najib. Mustahil sekali, jika Rafizi selaku SUA KEADILAN yang dipilih oleh Kak Wan berani bertindak dengan sesusatu yang tidak digemari atau direstui oleh Kak Wan. Kak Wan juga adalah Ketua di dalam Majlis Presiden PH dan beliau tidak pernah sekalipun melarang sebarang usaha untuk menjatuhkan Najib walaupun Mahathir turut menumpang sekali. 

Kita juga perlu terus berusaha tidak kira Mahathir sokong usaha kita atau tidak. Anggap saja Mahathir melukut di tepi gantang. Hormat dia sebagai orang tua dan bekas PM tetapi jangan sesekali benarkan Mahathir menjadi nakhoda kapal. 

Bak kata Rafizi, kita yang jadi Nakhoda kapal dan Mahathir boleh menumpang. Jika dia banyak cerita dan buat yang menyalahi cara kita, humban saja dia ke laut. 

Dicatat oleh WFAUZDIN NS

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...