TERKINI :

Wednesday, April 20, 2016

Boleh beritahu tak...Bagaimana sebenarnya cara nak bebaskan Anwar..?

#BebasAnwar..... Aku sebenarnya dari dulu dok pikiaq mcmana nak buat untuk bebaskan Anwar.....

Sebagai seorang yang dididik dan mendapat pendidikan dalam bidang undang-undang serta beramal dalam sistem perundangan yang sedia ada, aku berpegang kepada prinsip "KEDAULATAN UNDANG-UNDANG".

KEDAULATAN UNDANG-UNDANG merupakan rukun keempat dalam Rukunegara. Selain itu juga aku turut diajar dan sentiasa berpegang kepada prinsip asas sistem demokrasi yang memisahkan tiga cabang utama negara iaitu Eksekutif, Legislatif dan Kehakiman. Ketiga-tiga cabang ini perlu dipisahkan antara satu sama lain bagi memastikan setiap tindakan masing-masing tidak diganggu, terganggu atau mengganggu yang akan mengakibatkan ketidakadilan.

Setinggi mana keyakinan aku bahawa sistem keadilan di Malaysia ini tidak sempurna dan ada kalanya tidak adil malah dicampuri dan dicaturi oleh tangan-tangan tersembunyi, aku "terpaksa" akur malah akan terus cuba memperbetulkan, melawan dan mengatasi unsur-unsur luar itu melalui apa yang ada mengikut kebijaksanaan dan peluang yang ada.

Kita mempunyai suatu Sistem Kehakiman yang perlu dipertahankan walau pun kita tahu adakalanya ia dicabul, tetapi pencabulan itu perlu ditentang mengikut garis undang-undang dan bukannya tanpa undang-undang.

Kes-kes melibatkan aktivis politik, pimpinan politik sering dikatakan ada campurtangan politik tetapi aku dan kawan-kawan tetap lawan melalui proses dan sistem undang-undang itu juga. Ada masa kita berjaya tetapi ada juga kita gagal. Tetapi ia tetap tidak memberikan kita hak untuk melanggar sahaja tanpa peduli undang-undang.

Kita lawan melaluinya sehingga kita mempunyai kuasa mengubahnya kepada yang lebih baik.

Sekarang Anwar disabitkan bersalah dan dipenjarakan oleh sistem kehakiman yang sama yang kita percaya tidak adil. Tetapi adakah dengan keyakinan kita bahawa Anwar dizalimi itu memberikan kita hak untuk membebaskan Anwar tanpa mengikut undang-undang? Anwar dibicarakan disabitkan dan dihukum melalui undang-undang dan hanya dengan saluran itu juga beliau boleh dibebaskan. Anwar memohon keampunan daripada Lembaga Pengampunan mengikut peruntukkan undang-undang. Anwar merayu dan membuat semakan mengikut perundangan. Itulah saluran yang ada walau pun kita tidak yakin dengan keadilannya.

Kita tidak boleh melanggar sesuka hati kita kerana prinsip "Kedaulatan Undang-Undang" hendaklah dipertahankan. Bagaimana suatu hari nanti jika ditakdirkan kita menjadi pemerintah dan ada pihak lain didakwa, dibicara dan dihukum dan mereka merasakan tidak adil dan melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang untuk bebas dari hukuman, apa yang kita nak kata waktu itu?? Mereka juga kata dulu kita juga tidak ikut undang-undang jadi sekarang kami juga nak begitu.

Jadi, aku cuma nak tanya, apakah ada cara untuk bebaskan Anwar tanpa perlu melalui sistem perundangan?

Soalan aku seterusnya, adakah jika nanti Dr Wan Azizah berjaya jadi PM, selepas angkat sumpah boleh terus tandatangan pembebasan Anwar?

Adakah jika Tun Dr Mahathir bersetuju menggesa Anwar dibebaskan maka Najib boleh dengan serta merta membebaskan Anwar?

Bagaimana sebenarnya nak bebaskan Anwar?

Zulhazmi Shariff
Berani Berubah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...