TERKINI :

Saturday, March 19, 2016

Orang Islam tak sensitif rasuah


ALOR SETAR - Parti Amanah Negara (Amanah) menyifatkan masyarakat Islam pada masa kini tidak sensitif terhadap isu dan kesalahan rasuah.

Presidennya, Mohamad Sabu berkata, perkara itu menyebabkan banyak negara Islam termasuk Malaysia ketinggalan dalam pelbagai bidang.“Orang Islam kurang sensitif dengan rasuah. Itu pelik. tapi orang Cina yang tak pergi solat Jumaat dan tak dengar hadis pun boleh sensitif.

“Tapi kenapa orang Islam yang dengar khutbah boleh ketinggalan dalam pelbagai bidang. Sedangkan ia merupakan didikan awal oleh Nabi Muhammad,” katanya pada ucapan sempena bicara petang Pakatan Harapan di hadapan flat Seberang Perak, Jalan Seberang Perak, di sini, semalam.

Menurutnya, kuliah agama juga sering menyebut tentang kesalahan rasuah, namun masyarakat Islam tidak mempedulikannya.

“Kalau nak negara maju orang Islam mesti cantik akhlak dan bebas rasuah. Tapi cerita bab RM2.6 bilion pun orang tak sensitif.

“Kita bukan bimbang orang lihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, tapi pandangan masyarakat luar terhadap ajaran Islam,” katanya.

Beliau turut mengambil contoh tentang Pulau Pinang yang dipimpin DAP mencatatkan jumlah hutang paling sedikit dengan kerajaan persekutuan, berbanding negeri lain.

“Tapi kenapa bukan Kelantan, negeri orang Islam yang perintah. Sebab mereka (DAP) tak ada ketirisan,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...