TERKINI :

Sunday, January 3, 2016

Rayani Air bakal lantik mursyidul am PAS sebagai penasihat

Rayani Air yang berazam meluaskan pengaruh mereka sebagai syarikat penerbangan pertama di Malaysia yang berlandaskan konsep patuh syariah bakal melantik Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din sebagai penasihat.

Sekiranya veteran PAS itu bersetuju, beliau akan berperanan menasihati Rayani Air tentang bagaimana melaksanakan konsep patuh syariah yang sebetulnya mengikut lunas Islam, kata pengarah urusannya Jaafar Zamhari.

"Kami bercadang, apabila beliau sudah cukup rehat, maka kami akan berjumpa dengannya untuk menjadikan beliau sebagai penasihat," katanya dalam satu wawancara eksklusif dengan The Malaysian Insider.

"Beliau akan menasihati kami, seperti bagaimana hendak melaksanakan konsep patuh syariah ini, dan ia meliputi segala segi," katanya yang juga bekas timbalan pengarah pengangkutan udara Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

Beliau mengakui, cabaran dihadapi Rayani Air dalam mengangkat konsep patuh syariah agak sukar kerana industri penerbangan belum pernah melaksanakan pensijilan yang mengikut garis panduan ajaran Islam itu.

"Kami yang pertama melaksanakan idea itu kerana dalam industri penerbangan tidak ada lagi sijil pengiktirafan garis panduan syariah. Itu yang kita cuba hendak lakukan," katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...