TERKINI :

Saturday, January 23, 2016

Rancangan Singkir MUKHRIZ GAGAL?

Shahbudin Husin,

mukhriiz_kedah_rakyat_600 
Semuanya nampak serba tak menjadi. Jika dua hari lalu, gerakan menolak Mukhriz Mahathir yang diadakan di Alor Setar dipertikaikan oleh beberapa pemimpin UMNO dan wakil rakyat yang hadir di mana ada di antaranya merasakan seolah-olah diperdaya dan mereka tidak tahu tujuan sebenar perjumpaan itu diadakan, apa yang berlaku dalam perjumpaan Kuala Lumpur semalam lebih mendukacitakan lagi.

Kumpulan 14 Ketua Bahagian Kedah  diketuai oleh Ahmad Bashah Hanipah yang mengadakan pertemuan dengan Najib Razak bagi meneruskan desakan dan mencapai kata muktamad agar kedudukan Mukhriz ditukar, terus menemui jalan buntu.

Dalam pertemuan di PWTC semalam, selain dihadiri 14 Ketua Bahagian berkenaan, ia juga turut dihadiri oleh wakil-wakil rakyat, Exco Kerajaan negeri dan pimpinan UMNO empat peringkat yang lain.

Malangnya, difahamkan tiada kesepakatan dicapai dalam memutuskan  sama ada Mukhriz benar-benar perlu digantikan atau sebaliknya. Terdapat suara-suara yang bimbang bahawa penyingkiran Mukhriz akan memecah-belahkan lagi UMNO dan menidakkan sama sekali peluang mengekalkan penguasaan BN di negeri Kedah.

Sudahlah begitu, kehadiran dalam perjumpaan dengan Najib itu juga dilaporkan tidak menepati sasaran yang menggembirakan. Ada yang menyebut kehadiran tidak sampai pun 100 orang sedangkan jemputan dibuat untuk lebih 200 orang.
Ia dengan sendirinya bermakna, ramai yang tidak setuju dengan perjumpaan untuk menyingkirkan Mukhriz itu.

Dalam keadaan kehadiran mengecewakan dan tiada kesepakatan itu, Najib akhirnya hanya meluangkan masa kira-kira 40 minit saja dalam pertemuan itu. Beliau meninggalkan majlis sebelum ia berakhir  secara sembunyi-sembunyi melalui pintu belakang seolah-olah enggan menunjukkan wajah kecewanya kepada pihak media.

Malah menjadi perbualan di kalangan petugas media tentang adanya arahan tidak membenarkan diambil gambar Najib ketika meninggalkan majlis itu. Wajah Najib ketika dalam perjumpaan itu pula, sebagaimana yang tersebar dalam pelbagai media sosial, jelas memperlihatkan wajahnya yang murung dan tidak gembira.

Selepas Najib pergi, mesyuarat tetap diteruskan tetapi semua mereka yang hadir mengunci mulut daripada bercakap mengenai hasil atau keputusan perjumpaan itu.

Ramai yang ditemui sekadar berkata, "no komen", "semuanya berjalan dengan baik"  atau kata-kata jawapan klise yang seumpama dengannya.

Episod ini bukan saja memalukan 14 Ketua UMNO Bahagian yang selama ini begitu bersungguh-sungguh mahu menyingkirkan Mukhriz, malah kali ini mereka turut menyeret Najib sama untuk dimalukan.

Sepatutnya, pertemuan dengan Najib yang diadakan selepas sidang akhbar di Alor Setar, mereka terus berjaya meyakinkan Perdana Menteri agar Mukhriz dapat disingkirkan dengan segera.

Namun disebabkan ramai yang berbelah bagi dan lebih risau kesannya kepada UMNO dan BN, ia dengan sendirinya membuatkan Najib rasa terpukul, lalu meninggalkan pertemuan tanpa sidang akhbar dan pengumuman.

Yang lebih memalukan, terpaksa pula Najib keluar ikut pintu belakang - sama seperti yang dilakukannya ketika mesyuarat MT UMNO selepas pemecatan Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal dahulu.

Di luar pula, gerakan menyingkirkan Mukhriz secara automatik telah membuatkan beliau semakin popular dan mendapat lebih simpati daripada rakyat. Bukan saja rakyat Kedah bangun dan berdiri memberi sokongan kepadanya, bahkan di mana-mana limpahan sokongan dapat dirasai.

Agenda menyingkirkan Mukhriz itu akhirnya bukan saja terkesan kepada 14 Ketua Bahagian yang mendapati rakyat tidak bersama dengan kehendak mereka, malah juga menyebabkan Najib turut menerima kesan penolakannya.

Menyingkirkan Mukhriz dan memenuhi kehendak 14 Ketua Bahagian itu lebih memberi kesedaran tentang bahayanya kepada masa depan Najib sendiri akhirnya.

Perjumpaan dengan Najib ini boleh dikatakan gagal sama sekali dan kemungkinannya ialah Mukhriz akan terus kekal sehingga PRU 14 nanti. (SH 23/01/2016).

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...