TERKINI :

Wednesday, January 6, 2016

Kuota PBT : Amanah tidak akan cabar PAS

Saari-Sungib
PETALING JAYA : Amanah tidak akan mencabar PAS untuk bilangan peruntukan kerusi ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor.

Ahli Jawatankuasa Kerja Amanah, Saari Sungib berkata pendirian itu lantaran partinya tidak menjalin kerjasama politik dengan PAS.

Sehubungan itu, rundingan hanya akan melibatkan DAP dan PKR yang terikat dalam satu pakatan dengan Amanah.

“Apa yang berlaku di Selangor kita tak tahu lagi kerana kerajaan Pakatan Rakyat, (tetapi) pakatan politik (di peringkat) nasional (merupakan) Pakatan Harapan,” kata Saari ketika dihubungi FMT.

Saari yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kelang berkata, sekiranya DAP dan PKR memberi peruntukan mereka kepada Amanah, ia menunjukkan keterbukaan dan kebesaran hati kedua-dua parti berkenaan, sekaligus mengukuhkan Pakatan Harapan.

“Kita mesti meyakinkan pengundi (bahawa) memang Pakatan Harapan ini serius (mahu) mentadbir Malaysia, dan dalam keadaan kemelut di Selangor yang rumit pun kita ada penyelesaian. Kita masih boleh menampilkan wakil-wakil Amanah di kampung dan PBT (yang) memainkan peranan mengukuhkan (untuk) kerajaan yang ada,” katanya.

Selangor mempunyai 288 ahli majlis – 120 kerusi diperuntukkan kepada PKR manakala DAP dan Pas masing-masing mendapat 98 dan 70 kerusi.

Isu pembahagian kerusi ahli majlis PBT mula mencuri tumpuan apabila Naib Presiden Pas Datuk Iskandar Abdul Samad mengumumkan partinya tidak akan memberi laluan kepada Amanah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...