TERKINI :

Monday, January 25, 2016

Dua kem UMNO Kedah punyai kelebihan sendiri – Pahrolrazi

PETALING JAYA: Krisis politik membabitkan Menteri Besar di Kedah merupakan isu perpecahan besar bagi UMNO dan Barisan Nasional (BN) di Negeri Jelapang Padi itu.

Menurut Presiden Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), Datuk Pahrolrazi Zawawi, dua kumpulan penyokong Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Timbalan Pengerusi UMNO Kedah, Datuk Seri Bashah Md Hanipah masing-masing mempunyai pengaruh tersendiri.

Katanya, Mukhriz mendapat sokongan kuat daripada akar umbi, manakala Bashah mendapat sokongan padu daripada pimpinan parti.

“Kedua-dua kem ini mempunyai sokongan. Macam Datuk Seri Mukhriz dari segi peringkat kepimpinan parti mungkin dia tidak ada sokongan yang kuat, tetapi dari segi kumpulan menengah dan penyokong peringkat bawahan parti dia mempunyai kelebihan, kerana dia dilihat seorang pemimpin muda yang berkaliber.

“Malah berdasarkan kajian yang kita (pembangkang) buat sebelum Datuk Seri Mukhriz menjadi Menteri Besar, beliau mendapat sokongan yang tinggi dari anak muda. Rakyat melihat Mukhriz sebagai faktor yang berjaya mengembalikan kuasa BN pada PRU lepas, dan pada masa sama melihat penyingkiran Muhkriz ini satu kesilapan besar.

“Bagi kem yang dipimpin oleh Datuk Bashah ini, sokongan tetap ada cuma rata-rata daripada kalangan pimpinan, bahagian, sebahagian ADUN, dan sebagainya. Bila mereka berpecah dalam isu MB, ia akan memberi kesan yang besar kepada kedudukan UMNO dan BN Kedah,” katanya kepada FMT.

Mengulas lanjut, Pahrolrazi yang juga Ahli Jawatankuasa Parti Amanah Negara berkata, kemelut kepimpinan yang belaku di Kedah akan memberi kelebihan kepada pembangkang untuk merampas kembali tampuk pepimpinan kerajaan negeri pada PRU akan datang.

“Krisis penyingkiran Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah akan menjejaskan kedudukan BN pada PRU akan datang ditambah pula dengan isu nasional yang gagal diselesaikan. Ini isu berganda melibatkan BN,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...