TERKINI :

Sunday, January 10, 2016

AJK PAS Pusat mengatakan Perjanjian PH hanya cakap-cakap saja

Mohd Zuhdi Marzuki

GOMBAK - Pemeterian perjanjian Pakatan Harapan (PH) berhubung pihaknya tidak akan menggunakan lagi prinsip 'bersetuju untuk tidak bersetuju' hanyalah 'cakap-cakap sahaja' dan hanya diatas kertas, kata Pengarah Penyelidikan Pas Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki.

Mohd Zuhdi berkata, adalah mustahil untuk manusia yang dilahirkan dengan pelbagai rencam untuk bersetuju dalam semua perkara yang direncanakan.

"Perkara yang samalah, janji yang termeterai PR dahulu hanya tertulis, tidak tertulis dalam hati.

"Dia tulis atas kertas akan buat begitu begini, tetapi hati masing-masing ada agenda sendiri, dan ia tidak akan berkekalan.

"Bagi saya apa yang PH katakan itu sekadar cakap sahajalah....kerana mustahil manusia bersetuju dalam semua perkara. Kerana manusia ini akan ada perbezaan pandangan," katanya ‎kepada pemberita di Taman Melewar bersempena mesyuarat khas Pas di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) di Gombak hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd Zuhdi berkata apa yang sepatutnya dilakukan oleh PH adalah mengurus perbezaan pandangan.

"Mustahil Kalau PH kata dia menolak bersetuju untuk tidak bersetuju...tidak mungkin akan berlaku, manusia ini mesti ada perbezaan pandangan oleh itu apa yang perlu dilakukan adalah bagaimana hendak urus pandangan itu, jadi ini yang sepatutnya berlaku," katanya.

Terdahulu PH dalam satu majlis di Shah Alam hari ini ‎berkata, pihaknya tidak akan menggunakan lagi prinsip 'bersetuju untuk tidak bersetuju' seperti mana diamalkan dalam PR sebelum ini.

Ketika membentangkan Perjanjian PH, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berkata, fasal pertama menghuraikan prinsip dalam membuat keputusan bersama oleh ketiga-tiga parti yang diwujudkan untuk melaksanakan keputusan PH.

"Fasal pertama telah digunakan sejak 1999 iaitu sebarang keputusan Majlis Presiden adalah berdasarkan konsensus ketiga-tiga parti yang diputus secara bersama dan ia adalah mengikat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...