TERKINI :

Friday, December 11, 2015

DALAM MEMBELIT DAN BERBELIT-BELIT, JANGAN SAMPAI TERBELIT DIRI SENDIRI SUDAHLAH NAJIB..!!!.

Sejak kecil kita selalu diingatkan agar sentiasa bercakap benar dan jangan sesekali cuba berbohong kerana kebenaran, walau bagaimana sekali pun cuba diselindung atau dibelitkan, tetap akan muncul akhirnya.

Dalam masa yang sama, kita juga selalu diingatkan bahawa orang yang berbohong mudah dikenali kerana jawapannya akan kelihatan berbeza-beza meskipun soalan yang ditanya adalah sama.

Orang yang banyak pengalaman berbohong atau kena bohong pula sering mengingatkan, apabila kita mula berbohong buat kali pertama, kita akan berbohong lagi buat kali kedua apabila pembohongan pertama tadi mula disedari kebenarannya atau tidak lagi menimbulkan kepercayaan.

Akibatnya, bohong kedua cuba ditutup dengan bohong ketiga dan seterusnya demi seterusnya sehingga akhirnya hidup dalam pembohongan sepanjang masa.

Para peguam pula selalu mengingatkan orang yang diwakilinya agar jangan sesekali cuba berbohong dalam memberi keterangan kerana ia akan membinasa diri serta lebih mungkin menghumban ke penjara kesudahannya.

Hakikatnya, dalam bentuk dan cara bagaimana sekali pun, pembohongan tidak akan kekal lama. Ia sama ada akan terbongkar atau disedari ramai akhirnya.

Dalam isu derma RM2,600 juta yang diterima Najib, dengan mengenepikan semua perkara lain seperti siapa nama penderma, apa kegunaannya atau di mana bakinya, sebaliknya untuk mengesahkan jumlah pendermanya sama seorang atau lebih pun nampaknya seolah-olah begitu ketara adanya ciri-ciri tidak bercakap benar itu.

Itu belum dikira lagi jawapan awal Najib yang mengatakannya sebagai fitnah, konspirasi, mahu mengambil tindakan undang-undang, malah memberi logik "kalau saya nak menyamun, takkan saya masukkan dalam akaun peribadi".

Dengan beberapa jawapan yang berbeza-beza, ramai yang mula teringat kepada pesan orang tua-tua mengenai perbuatan berbohong itu. Kalau seorang yang menderma, sepatutnya dari awal hingga akhir itulah jawapannya. Begitu juga kalau lebih daripada seorang, daripada awal lagi diberitahu sebegitu.

Kenapa susah sangat membezakan antara angka 1 dengan 2,3,4 dan sebagainya?

Pada peringkat awal, baik Najib Razak, Zahid Hamidi mahu pun lain-lain pemimpin UMNO yang mahu mempertahankan penerimaan wang itu, mereka seringkali membayangkan pendermanya hanya melibatkan seorang individu daripada Timur Tengah saja.

Malah Zahid Hamidi, tidak lama selepas dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri iaitu ketika merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Seri Gading pada 22 Ogos lalu turut mengesahkan telah menemui wakil keluarga penderma terbabit yang merupakan ketua pegawai pelaburan dan pemegang amanahnya.

Tetapi dua hari lalu Zahid mengatakan pula, penderma itu  bukan merupakan individu, sebaliknya mengatakan ia merujuk kepada pimpinan sebuah kerajaan.

Mula-mula didakwa individu, tetapi oleh kerana barangkali menyedari tidak mungkin ada Pak Arab kaya yang sanggup menderma sebanyak itu, maka ia kemudian dialih pula mewakili sebuah kerajaan.

Apabila Tun Mahathir berulangkali menyatakan kebanyakan negara Arab adalah kedekut berdasarkan pengalamanya meminta derma, termasuk untuk membina UIA, malah ada yang membalasnya dengan memberi kitab sahaja, jawapan seterusnya bahawa penderma dikatakan lebih daripada seorang pula.

Zahid dengan selamba mengatakan pendermanya adalah lebih daripada seorang.

Begitu juga dengan Najib, dengan mula-mula mengatakan penderma adalah seorang yang murah hati mahu melihat UMNO terus menang pilihanraya, namun dalam majlis taklimat presiden  baru-baru ini beliau ada menyebut derma itu diterima daripada kabilah-kabilah di Timur Tengah.

Dalam interbiu dengan beberapa media sejak dua tiga hari lalu sempena Perhimpunan Agung UMNO, Najib juga lebih kerap menyebut penderma-penderma dan bukannya penderma lagi.

Maknanya, Najib dan Zahid sudah ke arah mahu meyakinkan bahawa penderma wang itu ialah lebih daripada seorang.

Bagaimanapun, SPRM yang telah pergi Timur Tengah untuk menyiasat dan mengambil keterangan mengenai wang itu mengesahkan hanya menemui penderma tunggal saja dan bukannya lebih daripada seorang saja.

Kata-kata siapa yang mahu kita terima pakai sebenarnya? Najib dan Zahid Hamidi sebagai orang politik atau SPRM yang bekerja berdasarkan fakta?

Jika Zahid Hamidi dan lain-lain pemimpin keliru mengenai jumlah penderma, ia mungkin boleh diterima, tetapi tentulah pelik bin ajaib apabila Najib yang menerima duit pun tidak dapat memberi jawapan yang konsisten mengenai jumlah orang yang memasukkan duit ke dalam akaunnya.

Dalam hal ini Bank Negara tentu dapat mengesahkan sama ada wang yang diterima Najib itu dimasukkan melalui satu pemindahan saja atau lebih daripada itu. Jika banyak pemindahan yang berlaku dan sumbernya berlainan, barangkali boleh diterima jika ia diberikan oleh lebih daripada seorang.

Tetapi, bagaimana jika hanya ada satu pemindahan saja yang berlaku? Atau kalau lebih daripada satu pemindahan wang yang berlaku, sumbernya pula tetap sama?

Adakah jawapan yang berbeza-beza ini menampakkan pembohongan mungkin sudah berlaku sejak awal lagi?

Cumanya, berdasarkan pesan orang tua-tua juga, berbohong sikit-sikit atau melakukannya sekali dua kadangkala memang menyeronokkan, tetapi pembohongan tidak pernah kekal lama, malah ramai yang terbelit di pertengahan jalan lagi. 

Ia ibarat bermain dengan tali - boleh membelit, berbelit-belit dan juga terbelit. (SH 11/12/2015).

KDN, polis sedia bincang dakwaan Dr Mahathir disogok isu 1MDB

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata pihak berkuasa kini berbincang mengenai dakwaan sogokan Tun Dr Mahathir Mohamad. – Gambar The Malaysian Insider, 11 Disember, 2015.
Kementerian Dalam Negeri dan polis sedia membincangkan dakwaan yang dibuat bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang Datuk Seri Najib Razak cuba "menyogok" beliau supaya tidak lagi membangkitkan mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, sama ada siasatan rasmi akan dijalankan akan tidak bergantung kepada kekuatan bukti yang ada.

"Itu hak pihak berkuasa dan saya akan membincangkan perkara itu dengan ketua polis negara, tetapi ia bergantung kepada berapa kuat bukti itu," kata Zahid, yang juga timbalan perdana menteri ketika bercakap kepada pemberita di Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Pada 9 Disember, Dr Mahathir mendakwa dalam blognya, Najib cuba menyogok beliau sebagai balasan untuk berdiam diri dalam hal 1MDB. – 11 Disember, 2015.

Umno khianati orang Melayu, bukan pembangkang, kata DAP

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/Zairil_Khir_Johari_FORUM_ISLAM__SECULAR_STATE_20150613_TMIKAMAL_ARIFFIN_05.jpg
Tidak ada logiknya amaran Datuk Seri Najib Razak yang pakatan pembangkang akan mengabaikan kepentingan orang Melayu jika mereka memerintah Malaysia kerana mustahil bagi kaum itu akan kehilangan kuasa di negara ini, kata seorang ahli Parlimen DAP hari ini.

Zairil Khir Johari berkata, selain hakikat yang hampir semua institusi awam, termasuk polis, angkatan tentera dan kehakiman, dikawal orang Melayu, hak mereka tidak boleh dicabar dari sudut politik dan undang-undang.

Ini kerana, sebarang pindaan kepada perkara ini memerlukan kelulusan daripada majoriti dua pertiga ahli Parlimen dan persetujuan Raja-raja Melayu.

Penolong setiausaha publisiti kebangsaan DAP itu berkata, hakikatnya Umno yang selama ini mengkhianati orang Melayu dan Islam di negara ini, sambil memetik beberapa skandal yang timbul mutakhir ini.

"Siapakah yang bertanggungjawab bagi skandal Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), di mana dana hasil sumbangan orang ramai didakwa digunakan bagi membiayai seorang pemimpin Wanita Umno dan keluarganya?

"Bagaimana pula dengan dakwaan penggunaan duit Yayasan Tabung Haji untuk menyelamatkan 1MDB (1Malaysia Development Berhad)?

"Tidak dilupakan juga skandal Mara yang membabitkan pembelian hartanah bernilai ratusan juta ringgit di negara asing pada harga yang dikatakan terlalu tinggi," kata ahli Parlimen Bukit Bendera itu dalam satu kenyataan hari ini.

Najib dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung Umno ke-69 semalam, memberi amaran kepada ahli parti yang pakatan pembangkang akan menolak perjuangan Islam, Melayu dan Bumiputera jika mereka berkuasa.

Beliau berkata, rakyat hanya mempunyai 2 pilihan dalam hal ini – gabungan diketuai Umno atau satu gabungan lagi yang diketuai atau didominasi DAP.

Zairil berkata, Najib sepatutnya tidak berdalih lagi dan terus menerus cuba mengalihkan perhatian rakyat daripada kegagalan pentadbiran beliau dengan menggunakan fitnah lapuk yang tidak berasas.

"Jika beliau begitu berani, sila jawab dengan lurus dan jelas di mana RM2.6 bilion?" soal Zairil.

Beliau juga berkata, tidak seperti Umno, DAP terbuka kepada semua kaum dan mempunyai perwakilan Melayu di setiap peringkat perundangan – Dewan Rakyat, Dewan Negara, Dewan Undangan Negeri dan kerajaan tempatan.

Katanya, DAP juga tidak pernah anti Islam, sepertimana dibuktikan keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini yang mendapati tuduhan anti Melayu dan anti Islam dibuat Utusan Malaysia terhadapnya merupakan fitnah semata-mata.

Beliau juga berkata, sebaliknya kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin DAP memperkenalkan sistem tadbir urus yang cekap, amanah dan telus. – 11 Disember, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/umno-khianati-orang-melayu-bukan-pembangkang-kata-zairil#sthash.xxvIuFKm.dpuf

DAP musuh utama Umno, bukan PAS, kata perwakilan Terengganu

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/UMNO_TMIAFIF_091215_07_.jpg
Ahli Umno perlu melihat DAP sebagai musuh utama mereka, bukannya PAS, kata perwakilan Terengganu Datuk Din Adam.

Berucap membahaskan ucapan dasar Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, beliau berkata saranan Najib supaya parti Melayu itu menjalin hubungan dengan PAS adalah satu langkah yang baik.

"Apa yang disuarakan presiden untuk kita bentuk kerjasama dengan PAS, adalah satu langkah yang baik.

"Jangan pandang PAS sebagai musuh utama kita, kita kena lihat musuh utama adalah DAP," katanya pada hari kedua Perhimpunan Agung Umno ke-69 hari ini.

Menggunakan contoh Terengganu, beliau berkata, kebanyakan kerusi Parlimen yang dimenangi Barisan Nasional (BN) ialah kawasan pendalaman.

"Kawasan bandar kita tak menang, menang 17 kerusi saja.

"Saya dengan ini rasa, perlu sangat usaha menggerakkan kerjasama dengan PAS, satu usaha murni," katanya.

Beliau berkata, kerjasama itu akan memungkinkan pengundi yang menyokong PAS kembali kepada BN.

"Sebab PAS adalah orang seagama dan sebangsa. Tidak mustahil kalau sistem baik kita laksanakan di peringkat akar umbi, insya-Allah, di Terengganu orang yang sokong PAS itu akan kembali sokong BN dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Najib dalam ucapan dasarnya semalam menyentuh berkenaan ahli Umno perlu menghulurkan "tali silaturahim" kepada PAS lebih-lebih lagi parti Islam itu kini sudah meninggalkan pakatan pembangkang. – 11 Disember, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-musuh-utama-umno-bukan-pas-kata-perwakilan-terengganu#sthash.0FLceka2.dpuf

Presiden Pas jawab tawaran Najib untuk bekerjasama antara Umno-Pas

https://lh4.ggpht.com/c_AhDEoJkKksUP0YDbBJDC2Cwv0jI_aKpie_Ejt3Jwc0Uf2qFO-jWUnO55qmvTOa89uJcljZBeelFd87-a-B

PAS adalah sebuah organisasi yang menjadikan al-Quran dan as-Sunnah, Ijma' ulama dan Qiyas sebagai rujukan dalam menentukan prinsipnya termasuklah dalam gerakerja dan tindakan untuk membina masa depan yang sejahtera.

Lebih enam dekad Pas berjuang membawa Islam dan syariatnya. Pas mengambil pelbagai ruang dan peluang untuk menyedarkan masyarakat termasuk pemimpin politik dan negara agar meletakkan agama sebagai teras pemerintahan dan penyatuan ummah untuk kesejahteraan rakyat seluruhnya.

Pas juga terus berjuang menolak mungkar politik, amalan salah guna kuasa dan tadbir urus, dan kerosakan akhlak serta rasuah dalam praktis bernegara.

Pastinya apabila ada suara positif yang selari dengan kepentingan Islam, negara dan rakyat majmuk keseluruhannya, Pas selamanya berlapang dada dan bersikap terbuka terhadap hasrat perpaduan dalam bermasyarakat berteraskan syariat ALLAH SWT dengan mana - mana pihak, samada Islam atau kalangan bukan Islam.

Berdasarkan prinsip inilah, maka sebarang perkembangan baharu dalam gerak politik Pas akan dinilai, dibincang, dan diputuskan diberbagai peringkat proses dalaman parti, termasuklah perbincangan oleh Jawatankuasa Pas Pusat sehingga mencapai keputusan secara kolektif.

Pas juga ingin membuat seruan, betapa kini masa yang sangat sesuai untuk Umno kembali kepada Islam dan mengamalkan cara hidup Islam dalam segenap sendi perjuangannya, samada politik, sosial mahu pun ekonomi. Pas beriman kepada Allah bahawa pintu taubat tidak pernah ditutup dan rasa keinsafan yang murni adalah kunci mendapat keampunan dari ALLAH SWT.

Pas ingin menegaskan bahawa pada waktu ini, Pas adalah rakan Tahaluf Siyasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan komited dengan kerjasama ini sebagaimana yang dicapai dalam Muktamar dan diluluskan oleh Majlis Syura Ulama Pas Pusat.

*Datuk Seri Abdul Hadi Awang merupakan Presiden Pas


Dewan kecoh perwakilan pertikai perjuangan Tun M

Perhimpunan Agung Umno 2015

KUALA LUMPUR - Dewan Merdeka di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kecoh apabila perwakilan dari Perak memberi ucapan dalam nada mempertikaikan perjuangan Tun Dr Mahathir Mohamad‎ dalam Umno.

Kekecohan bermula apabila Datuk Hamzah Mohd Kassim ‎berkata kejayaan Umno hari ini bukan kerana insan yang bernama Mahathir.

"Bukan kerana insan bernama Mahathir...," katanya sambil disambut 'boo' oleh para perwakilan lain dalam Dewan, sebentaar tadi.

Bagi menenangkan keadaan Pengerusi Tetap Umno, Tan Sri Badruddin Amiruldin berkata, "ubah muka surat dan baca topik lain."

"Yang berlalu biarlah berlalu, yang penting kita pandang ke hadapan," katanya.

Keadaan kembali tenang selepas Hamzah tidak lagi berbicara mengenai isu tersebut.

Perhimpunan Agung Umno 2015 yang masuk hari kedua hari ini, diteruskan dengan menyambung semula sesi perbahasan usul ucapan dasar Presiden Umno,‎ Datuk Seri Najib Tun Razak.

PAS sudah lama beri OKSIGEN pada UMNO

Parti Amanah Negara (Amanah) tidak terkejut dengan tawaran terbuka Umno untuk bekerjasama dengan PAS kerana parti Islam itulah selama ini yang memberikan oksigen kepada Umno.

Timbalan Presiden Amanah, Salahudin Ayub berkata, PAS telah memberikan cukup oksigen kepada Umno kerana di saat Umno hampir kelemasan, tiba-tiba pimpinan tertinggi PAS berikan talian hayat melalui pembelaan mereka kepada pimpinan Umno.

"Umno dapat bekalan oksigen yang cukup... ini satu penghargaan dari Najib kepada PAS," katanya mengulas ucapan dasar Najib di perhimpunan agung Umno hari ini.

Ketika memberikan ucapan dasar dalam Perhimpunan Agung Umno hari ini, Najib mengajak ahli-ahli Umno agar turut bekerjasama dengan ahli PAS.

"Saudara dan saudari, kita di dalam Umno, berasa lega, malah gembira, apabila PAS, kini tidak lagi bersama pakatan pembangkang.

"Dengan hati yang terbuka dan sanubari yang merdeka, kita hulurkan tali silaturahim, kita hulurkan ikatan ukhuwah menuju kesempurnaan membina sebuah Malaysia di atas syariat-Nya," kata Najib di hadapan perwakilan Umno yang memenuhi Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Bagi Salahudin, pendekatan yang diambil pimpinan PAS sekarang menunjuk dasar mereka sudah berubah.

"Ia bukan menjadi rahsia umum lagi bila PAS tidak menentang Bajet 2015 Najib, Mursyidul Am PAS yang meminta ahli PAS agar jangan lawan Umno, PAS tidak serang isu besar seperti 1MDB dan wang RM2.6 bilion yang masuk ke akaun Najib.

"Ini semua pendekatan mesra Umno yang semakin hari semakin mesra," kata Salahudin yang merupakan bekas naib presiden PAS itu.

Sehubungan dengan itu, bagi beliau ucapan Najib ini tidak mengejutkan.

"Tanpa Amanah perlu berusaha keras untuk mengatakan semua itu terhadap PAS, perbuatan dan pendekatan yang PAS bawa hari ini menjelaskan kedudukannya di mata rakyat," kata Salahudin.

Mahfuz: PAU Umno cuma medan kukus pau

Kemeriahan majlis perasmian persidangan agung Umno (PAU) kali ini tidak seperti dulu dan ucapan dasar presidennya pula tidak menyatakan dengan jelas hala tuju perjuangannya, kata Datuk Mahfuz Omar.

“Kemeriahan majlis perasmian PAU kali ini hanya dapat dilihat pada warna merah yang menguasai persekitaran PWTC (Pusat Dagangan Dunia Putra).

“Tetapi tidak pada ucapan dasar presiden Umno,” kata anggota parlimen Pokok Sena itu, merujuk ucapan Datuk Seri Najib Razak pagi tadi.

Bekas naib presiden PAS itu berkata, Najib hanya menjadikan medan itu untuk mempertahankan diri daripada persoalan kewibawaan dan integritinya.

Najib bagaimanapun, kata Mahfuz, gagal menjawab segala isu yang berbangkit dan berkaitan dirinya seperti dakwaan skandal 1MDB dan kemasukan wang RM2.6 bilion dalam akaunnya.

Mahfuz juga menyindir “pahlawan Bugis” itu yang didakwa membangkitkan kebencian terhadap timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam keadaan mulut “ditampal” dalam PAU.

Beliau percaya pendekatan itu terpaksa dilakukan untuk memastikan hayat politiknya dapat bertahan.

“Persidangan agung Umno (PAU) menjadi medan kukus kuih pau,” katanya.

Tun M: Susah Pas-Umno mahu bekerjasama

KUALA LUMPUR - Agak susah bagi Pas dan Umno untuk bekerjasama demi masa depan parti dan negara, kata bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ini kerana kata beliau,  kedua parti memiliki pendekatan dan asas perjuangan yang berbeza.

"Kedua-dua Pas dan Umno hanya boleh bekerjasama sekiranya mempunyai persamaan secara umum dalam perjuangan masing-masing," demikian pendapat beliau ketika ditanya mengenai tindakan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak menghulur tali silaturahim kepada Pas.

Najib menerusi ucapan dasarnya dalam perasmian Perhimpunan Agung Umno 2015 di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini mengajak Pas untuk bersama-sama membina dan membangunkan negara ini mengikut syariat Islam yang sebenar.

Najib yang juga Perdana Menteri melahirkan rasa gembiranya kerana Pas tidak lagi bersama pakatan pembangkang selepas disepak dan diterajang keluar oleh rakan-rakan pembangkang.

"Mereka hanya boleh bekerjasama sekiranya ada pakatan dalam pilihan raya," ujar Mahathir lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...