TERKINI :

Wednesday, December 9, 2015

Penjaga gol muda Kedah akan jadikan pengalaman di Harimau Muda sebagai semangat

Firdaus tidak gugup
Dec 9 2015 3:19PM

Penjaga gol muda Kedah, Firdaus Muhamad mahu jadikan pengalamannya bersama skuad Harimau Muda sebagai bekalan semangat untuk aksi final Piala Malaysia menentang Selangor Sabtu ini.

Firdaus bakal membuat penampilan sulung di pentas final Piala Malaysia. Dianggap masih mentah untuk beraksi di peringkat tertinggi itu, kegugupan bakal dirasai penjaga gol berusia 21 tahun ini.

Begitupun, Firdaus enggan situasi itu mempengaruhi aksinya di atas padang sebaliknya berharap mampu kekal fokus di Shah Alam.

"Pengalaman saya di Harimau Muda sedikit sebanyak dapat membantu saya untuk final, menghadapi tekanan penonton dan juga aksi di dalam padang. Harapan saya, saya dapat berikan yang terbaik, dapat sokongan moral daripada keluarga dan kawan-kawan dalam pasukan," katanya.

Firdaus sudah membuktikan kemampuannya menerusi persembahan mantap ketika bertemu Felda United di separuh akhir.

Sekali lagi dijangka mengemudi benteng akhir pasukan, Firdaus tetap waspada dengan cabaran daripada The Red Giants nanti.

"Selangor adalah pasukan yang kuat dan kita kena lebih fokus. Kita kena lebih berhati-hati dengan Nazmi Faiz dan juga pemain import mereka. Seperti kita tahu Nazmi boleh mengawal di bahagian tengah," tambahnya.

Debaran semakin terasa, ulangan final Piala Malaysia 2008 antara Selangor dan Kedah akan menggegar Stadium Shah Alam Sabtu ini sepak dengan mula jam 9 malam.

Apakah impian Kedah untuk kembali menjulang kejuaraan selepas 7 tahun menjadi realiti atau Selangor bakal melunas dendam untuk misi 33 Piala Malaysia. Sama-sama kita nantikan.

Shafie: Buktikan RM2.6b digunakan untuk Umno

Presiden Umno Datuk Seri Najib Abdul Razak perlu membuktikan bahawa sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya, telah digunakan untuk Umno, kata Naib Presiden parti itu, Datuk Seri Shafie Apdal.

"Beliau perlu membuktikannya. Berapa orang yang terima duit ini? Kalau untuk Umno, kenapa tak dibincangkan dalam Majlis Tertinggi Umno, apa kegunaan dan ke arah mana kita guna duit ini.

"Mungkin cara dia menggunakannya. Dia beranggapan dia presiden, maka ia untuk kebaikan Umno," kata Shafie dalam satu temu bual di pejabatnya di Mont Kiara di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada menerima RM2.6 bilion dari sumber asing itu, sesuatu yang boleh diterima.

Katanya, ia bukannya persoalan sama ada boleh diterima atau tidak, tetapi ia adalah persoaalan mengenai akauntabiliti.

Najib telah berkata RM2.6 bilion itu adalah sumbangan politik kepada Umno dan program tanggungjawab sosial korporat.

Bagaimanapun, Shafie yakin bahawa RM2.6 bilion itu tidak ada dalam penyata akaun parti.

"Jumlah itu tidak ada dalam penyata akaun (Umno). Memang tak bentang pun.

"Ia tidak masuk ke dalam akaun Umno. Ia masuk dalam akaun beliau (Najib). Jadi, saya pasti ia tidak dalam akaun Umno," katanya.

Shafie yang digugurkan sebagai menteri pembangunan luar bandar dan wilayah pada bulan Julai, berkata beliau juga telah membangkitkan perkara itu dalam kabinet.

Bagaimanapun, katanya, beliau hanya diberitahu bahawa wang itu datang dari seorang "penderma Arab" dan setakat itu sahaja.

PASMA tegur AMANAH, PAS terus 'bercakaran'

Pertubuhan Sejahtera Ummah Malaysia (PasMa) mengingatkan pemimpin Pakatan Harapan supaya tidak melayan PAS dalam isu sama parti itu diresapi pengaruh kumpulan pengganas atau tidak.

Pengerusi PasMa Pulau Pinang Zolkifly Md Lazim berkata perdebatan itu tidak akan menguntungkan sesiapa memandangkan PAS sudah mengisytiharkan menjadi pembangkang negeri.

“Jangan sampai rakyat bosan dengan sikap pemimpin Pakatan Harapan yang sekadar saling 'bercakaran' dengan parti yang tidak berkuasa dalam kerajaan negeri hari ini, iaitu PAS,” katanya.

PAS Pulau Pinang dan penyokong bukan Islamnya pada 7 Disember lalu membuat laporan polis kepada Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Mujahid Yusuf Rawa.

Mereka mendakwa anggota parlimen Parit Buntar itu mengaitkan PAS, parti lamanya, dengan kumpulan bersenjata Negara Islam (IS) dan Al-Maunah.

Mujahid bagaimanapun mendakwa kenyataannya diputar belit. Laporan polis itu juga, katanya, menunjukkan PAS negeri cuba berselindung tanpa bersedia untuk berdebat.

Dalam kenyataan hari ini, Zolkifly berkata lebih elok jika pemimpin AMANAH mencari jalan untuk berdebat dengan pemimpin BN, yang walaupun menjadi pembangkang negeri tetapi masih berkuasa di peringkat pusat.

“Kalau boleh berdebat dengan Umno-BN, AMANAH Pulau Pinang boleh bertanya bila kerajaan pusat mahu meluluskan Projek Tangani Banjir Sungai Pinang RM450 juta yang dijanjikan sejak RMK-10 (rancangan Malaysia ke-10), hatta terus dimungkiri dalam RMK-11 kini?” katanya.

Isu itu umpamanya, kata Zolkifly, akan membuka mata tiap-tiap rakyat Pulau Pinang bahawa amalan kerajaan pusat ternyata merugikan rakyat pelbagai kaum di Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...