TERKINI :

Wednesday, December 2, 2015

PAS Johor Akan Tanding Kerusi PKR, DAP

JOHOR BARU: PAS Johor akan bertanding di semua 82 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen pada pilihan raya umum akan datang jika PKR tidak mengadakan perbincangan dengan mereka mengenai peruntukan kerusi.

Parti itu juga menyatakan bahawa mereka akan bertanding di kerusi DAP milik DAP.

Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata mereka cuba untuk menghubungi PKR mengenai pembahagian kerusi namun masih belum mendapat apa-apa jawapan.

Beliau berkata PAS bersedia untuk bertanding dalam pilihan raya secara bersendirian dan bekerjasama dengan parti-parti kecil atau organisasi bukan kerajaan.

"Saya tahu ia akan menjadi sukar jika kita bersendirian...tapi tiada apa yang mustahil," katanya pada sidang akhbar di sini.

Menurut Dr Mahfodz dalam pilihan raya lalu, PAS bertanding di sembilan kerusi Parlimen dan 21 kerusi DUN.

Mereka hanya memenangi empat kerusi DUN tetapi tiada seorang pun daripada calon-calonnya hilang wang pertaruhan.

Ditanya sama ada akan berlaku kompromi dengan DAP pada saat akhir untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru, beliau berkata perkara itu adalah mustahil.

Harga Proton mahal kerana cukai k'jaan, kata Mahathir

  

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta orang ramai agar tidak terus-menerus mempersalahkan Proton Holdings Bhd (Proton) kerana perbezaan yang agak ketara harga runcit kereta keluaran tempatan itu di pasaran.

Sebaliknya, beliau yang juga adalah pengerusi syarikat pengeluar kereta tempatan itu mendakwa kerajaan adalah penyebab utama mengapa harga kereta buatan Malaysia ini mahal.

Mahathir berkata ia berikutan cukai yang dikenakan terhadap kereta tempatan itu terlalu tinggi dan tidak masuk akal sekali gus menyebabkan harganya melambung tinggi.

“Proton selalu dipersalahkan ekoran harga kenderaan yang mahal. Ia bukan salah Proton. Pihak kerajaan yang mahu mencukaikan kenderaan sehingga 300 peratus.

“Kerajaan mahukan pendapatan. Kita (Proton) bukan punca kepada harga kenderaan yang tinggi,” katanya pada sidang media di Pusat Kecemerlangan Proton hari ini.

Video | Hanya Presiden UMNO perlu berucap ketika PAU

Lokasi : Hotel Istana, Kuala Lumpur


Acara : Majlis Perasmian Konvensyen Kebangsaan
KESEJAHTERAAN SOSIAL KOMUNITI BANDAR :
KE ARAH PENGUKUHAN AGENDA BERPAKSIKAN RAKYAT

Nah jelas dan terang penerangan dari Setiausaha Agung UMNO sendiri. Hanya Presiden UMNO sahaja yang perlu memberi ucapan pada Perhimpunan Agung UMNO, Ucapan Dasar dan Ucapan Penggulungan / Penangguhan. Ucapan oleh Timbalan dan Naib-Naib Presiden tidak diperlukan kerana tidak tertakluk dalam perlembagaan UMNO. Selama ini ucapan-ucapan mereka hanya lah satu tradisi / amalan / convention yang di lakukan setiap kali PAU.

Mungkin Tengku Adnan merasakan bahang kemelut dalaman UMNO yang sedang melanda ketika ini tidak perlu diperhangatkan lagi sehingga ketahap yang tidak terkawal. Beliau menegaskan akan lakukan apa yang perlu untuk memastikan PAU berjalan lancar dengan hanya melakukan apa yang termaktub dalam Perlembagaan UMNO sahaja. Segala convention yang biasa diamalkan akan hanya melaga-lagakan pemimpin-pemimpin yang terlibat.

Muhyiddin akan sertai protes 'wira' tuntut Najib berundur

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka menyertai penyokong sembilan pemimpin cawangan yang dihadapkan ke lembaga disiplin parti petang ini.

Ketua Wanita Umno Gopeng Datuk Hamidah Osman yang dipecat minggu lalu dikatakan sedang menghimpunkan ahli-ahli parti untuk berkumpul di ibu pejabat Umno di PWTC untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap presiden Datuk Seri Najib Razak.

"Jom kita berkumpul hari ini pada 12.30 tengah hari untuk mempertahankan nasib sembilan pemimpin cawangan yang akan di bawa ke lembaga disiplin.

"Jangan hanya ulas di WhatsApp dan Facebook. Mari kita bersama-sama dengan wira yang sanggup korbankan jawatan mereka dan keahlian (parti) agar yang lain berani bersama," kata mesej Whatsapp yang diedarkan.

Soalan mudah yang hingga kini tiada jawapan pasti dari Najib1. Apakah RM2.6 bilion benar-benar dideposit ke akaun peribadi Najib Razak di AmBank Islamik?

Jawapan yang diterima ialah DIAM atau bahasa Inggerisnya ‘Elegant Silence’. Itulah yang sering dilakukan oleh Najib tidak kiralah isu peribadi maupun isu nasional seperti isu perkauman dan isu Kalimah Allah.

2. Apakah RM2.6 bilion dari duit 1MDB itu masuk ke akaun Najib Razak?

Jawapannya kali ini ialah ‘Akaun itu tidak wujud’. Dan apabila ada dokumen yang membuktikan wujudnya kedua-dua akaun itu, jawapannya kali ini juga SENYAP.

3. Apakah RM2.6 bilion dari duit 1MDB itu masuk ke akaun Najib Razak?

Jawapannya kali ini mencari kesalahan teknikal seperti ‘ Ejaan nama Najib Razak oleh WSJ adalah silap’. Ini diikuti dengan jawapan seorang badotnya ‘Adalah bodoh jika Najib Razak nak guna akaun sendiri untuk terima wang itu’. Justru mereka menyimpulkan bukan akaun Najib. Begitu mudah dan mereka ingat semua rakyat Malaysia bodoh dan mudah diperbodohkan.

Surat TUN M kepada AHLI & PEMIMPIN UMNO akar umbi

SURAT KEPADA AHLI DAN PEMIMPIN UMNO AKAR UMB
30 Nov 2015 | UMNO

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2015/11/Tun-M.jpg
1. Negara Malaysia tercinta ini adalah hasil perjuangan UMNO sebagai sebuah parti, bukan oleh sesiapa atau seseorang.

2. Sebab itu apabila Dato Onn Jaafar, Pengasas dan Yang diPertua Parti yang pertama, membuat cadangan yang bertentangan dengan pejuangan parti, cadangannya di tolak dan dianya keluar dari parti.

3. Hari ini kita dapati UMNO sudah jadi milik Presiden dan perjuangan UMNO terhad kepada mendokong Presiden. Kesetiaan ahli terhad kepada Presiden, tidak lagi kepada parti, tidak lagi kepada bangsa, agama dan negara.

4. Ini ternampak jelas apabila slogan Satu Malaysia yang sama dengan Malaysian Malaysia diperkenal, penjajah dahulu dilantik sebagai penasihat, penggunaan konsultan Barat. Penubuhan Pemandu untuk mengganti Unit Perancang Ekonomi, bayaran gaji kepada badan bukan Kerajaan yang amat tinggi, meletak negara dibawah kehendak Singapura, meminjam berbillion Ringgit yang dilabur sebahagian besar di luar negera, menubuh 1MDB dengan modal pinjaman yang besar, tidak dapat membukti dimana modal yang dilabur berada, gagal membayar faedah hutang, membeli tanah Kerajaan dengan harga yang amat murah, menjual tanah ini kepada institusi Kerajaan dengan harga 50 kali ganda lebih tinggi, wang Tabung Haji diguna secara yang sama, keuntungan yang berlebihan ini diguna untuk menampung kerugian 1MDB, 2.6 billion Ringgit tiba-tiba berada dalam akaun peribadi Najib, kononnya derma dari orang Arab, siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah dan Bank Negara ditamat oleh Najib sebelum tindakan dapat diambil, Pendakwa Raya dibuang, PAC dibubar supaya tidak dapat menyiasat 1MDB, cara hidup mewah lebih dari kemampuan Perdana Menteri, gaji minima dinaik sehingga kilang-kilang berpindah ke negara lain dan pekerja hilang pekerjaan, kejatuhan mata wang dan nilai saham yang teruk, cukai GST dikenakan sehingga peniaga kecil terpaksa tutup kedai, kos sara hidup meningkat, beban bagi rakyat bertambah, sesiapa yang menegur disoal oleh polis, dituduh sabotaj bank dan kewangan negara dan dimasuk dalam tahanan dibawah undang-undang yang salah.

PAU 2015 adalah paling membosankan, hanya NAJIB saja yang berucap RASMI & PENUTUP

PAU 2015 PALING MEMBOSANKAN - PERASMIAN NAJIB, PENUTUP PUN HANYA NAJIB

Blog ini pada 25 November lalu ada menulis mengenai Timbalan Presiden UMNO, Muhyiddin Yassin, sekiranya tidak dipecat atau digantung keahliannya, kemungkinan besar akan turut dihalang daripada berucap pada majlis penutup Perhimpunan Agung UMNO pada 8 hingga 12 Disember ini.

Kebarangkalian itu dilontarkan berikutan keputusan MT UMNO pada 24 November yang memutuskan Muhyiddin tidak merasmikan Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri adalah semata-mata kerana Najib tidak mahu memberi ruang sama sekali kepada bekas Timbalan Perdana Menteri itu menyampaikan sebarang ucapannya.

Dengan melarang berucap merasmikan perhimpunan sayap-sayap, Najib dipercayai akan terus menutup semua peluang yang boleh memperlihatkan Muhyiddin mampu menonjolkan dirinya.

Ini adalah tradisi yang pertama kali dilanggari oleh UMNO dan ia hanya berlaku di bawah kepimpinan Najib Razak yang sering mendakwa beliau merupakan Pahlawan Bugis yang tidak takut berdepan apa juga cabaran, waima sehingga bumi berkeling dua sekali pun.

Dan kini Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor mula membayangkan ketidakperluan Muhyiddin berucap di majlis penggulungan Perhimpunan Agung UMNO tahun ini dengan alasan tiada peruntukan dalam perlembagaan parti seorang timbalan presiden harus berbuat demikian seperti kelazimannya.

Cilakak K'jaan UMNO BN - Tempoh konsesi PLUS SEPATUTNYA tamat pada tahun 2018 tetapi DILANJUTKAN LAGI sehingga 2038...

UMNO BN KAPITALIS BANGSAT MEMBUNUH RAKYAT SEPERTI VIRUS CANCER


Pengendali Lebuhraya PLUS berhak untuk menaikan kadar TOL sebanyak 5% setiap 3 tahun.. kata Timbalan Menteri....

KORANG TAU TAK..

1) Tempoh konsesi PLUS SEPATUTNYA tamat pada tahun 2018 tetapi DILANJUTKAN LAGI sehingga 2038...

2) Perjanjian kenapa dilanjutkan adalah rahsia dan tak didedahkan kepada umum...

3) PLUS dimiliki oleh KERAJAAN... 2 pemegang saham terbesar adalah KWSP dan Kumpulan UEM..yang dikuasai oleh Khazanah Holding... DI MANA 'Board of Directors' terdiri oleh Najib Razak & adiknya Nazir Razak !!

FAM gantung pengadil perlawanan PKNS - Kedah

Kedah minta penyokong kongsi video gol PKNS
Pengadil perlawanan, Samsudin Ibrahim (tengah) berbincang dengan penolong pengadil mengenai keputusan gol pada perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia antara PKNS FC dan Kedah di Stadium Majlis Perbandaran Selayang. - Foto Bernama
JAWATANKUASA Pengadil Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) membuat keputusan untuk menggantung empat pegawai perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia membabitkan pasukan PKNS FC menentang Kedah di Stadium Selayang pada 28 November lepas.

Pengadil perlawanan Samsudin Ibrahim, penolong pengadil 1 Busrah Eri dan pegawai keempat Khairul Rizal Ismail digantung sementara waktu sehingga satu tindakan lanjut diputuskan pada mesyuarat jawatankuasa akan datang, manakala penolong pengadil 2 Asmadi Noor digantung selama dua minggu.

Setiausaha Agung FAM Datuk Hamidin Mohd Amin dalam kenyataan media berkata keputusan Jawatankuasa Pengadil itu dibuat berdasarkan analisis video dan juga laporan daripada penilai pengadil bagi perlawanan itu, Zainal Abidin Yaacob.

Hamidin berkata Samsudin, Busrah dan Khairul Rizal dikenakan hukuman itu kerana kesilapan dilakukan dalam melaksanakan undang-undang permainan berkaitan syarat permulaan semula permainan selepas gol dihasilkan.

Konsesi lebuh raya buat rakyat rugi lagi

tol

SHAH ALAM - Tiga sebab pengguna jalan raya dijangka menjadi 'biggest loser' dalam perjanjian baru antara kerajaan dan pengendali Projek Lebuhraya Utara Selatan (Plus).

Pengarah Strategi PKR, Sim Tze Tzin berkata, tiga sebab itu adalah rakyat rugi dalam perjanjian baru ini, perjanjian baru konsesi tol akan ditambah 20 tahun lagi dan kerajaan rugi dalam perjanjian ini.

"Sebab pertama daripada jawapan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin semalam, penstrukturan perjanjian kerajaan dengan Plus pada tahun 2011, langsung tidak menguntungkan rakyat. Mengikut jawapan timbalan menteri, kerajaan menurunkan kadar kenaikan tol dari 10% setiap tiga tahun kepada kenaikan tol 5% setiap tiga tahun.

"Perjanjian ini tidak bijak, kerana kadar tol tetap akan dibenarkan naik. Ini juga tidak menetapi manifesto BN yang menjanjikan penurunan tol antara bandar," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Katanya lagi, sebab kedua, sepatutnya perjanjian tol Plus akan tamat tahun 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...