TERKINI :

Monday, November 23, 2015

Ada Orang Kata, PM Tak Malu

A Kadir Jasin


SAYA tertarik dengan petikan dari pakar hadis Ibnu Hibban yang pembahas “Aku” tempek (tampal) dalam komen dia (10.40) bila bincang tajuk “Cerita Arul Kanda Untuk Yang Percaya”.

Kata Ibnu Hibban: “Sesungguhnya seseorang apabila bertambah kuat rasa malunya maka ia akan melindungi kehormatannya, mengubur dalam-dalam kejelekannya, dan menyebarkan kebaikan-kebaikannya. Siapa yang hilang rasa malunya, pasti hilang pula kebahagiaannya; siapa yang hilang kebahagiaannya, pasti akan hina dan dibenci oleh manusia; siapa yang dibenci manusia pasti ia akan disakiti; ....Tidak ada obat bagi orang yang tidak memiliki rasa malu; tidak ada rasa malu bagi orang yang tidak memiliki sifat setia; dan tidak ada kesetiaan bagi orang yang tidak memiliki kawan. Siapa yang sedikit rasa malunya, ia akan berbuat sekehendaknya dan berucap apa saja yang disukainya.”

Petikan di atas sangat tepat bila kita bincang sikap Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak.

Ramai pembahas blog ini dan orang yang bersembang dengan saya berkata, Mohd Najib tak ada rasa malu dan bersalah.

Saya rasa tak macam tu. Hanya orang tak siuman, nyanyuk dan terencat akal saja tak ada rasa malu. Manusia berakal pasti ada perasaan malu.

Tapi setelah memerangkap dirinya sendiri dengan 1MDB dan SRC International serta “derma Arab” RM2.6 bilion, dia tak ada pilihan melainkan buat muka tebal dan tunjuk berani.

NFC gagal bayar faedah RM0.34 juta, Putrajaya bakal ambil tindakan

Skandal NFCorp pertama kali didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2011, yang menyatakan projek ternakan lembu itu tidak mencapai matlamat. Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Dr Mohamed Salleh Ismail juga berdepan dengan tindakan undang-undang di mahkamah atas pertuduhan pecah amanah. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 November, 2015.
Kementerian Kewangan sedang menimbang untuk mengambil tindakan ke atas Pusat Fidlot Nasional (NFC) yang gagal membayar tunggakan kadar faedah daripada pinjaman RM250 juta, kata Ketua Audit Negara.

Jumlah faedah yang gagal dijelaskan NFC adalah sejumlah RM0.34 juta (RM340,000), kata Laporan Ketua Audit Negara 2014 Siri 3 yang dikeluarkan hari ini.

"Tunggakan faedah lewat bayar (default interest) dari tahun 2012 bagi pinjaman National Feedlot Corporation (NFC) Sdn Bhd berjumlah RM0.34 juta.

"MOF sedang dalam pertimbangan untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas NFC," kata laporan itu.

Skandal NFCorp pertama kali didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2011, yang menyatakan projek ternakan lembu itu tidak mencapai matlamat.

Selepas Washington DC, Sydney, Paris dia mai perabih di New York pulak...YAPEIM oh YAPEIM...!!


Dalam siri pendedahan terbaru dakwaan salah guna dana, Pusat Pemantauan dan Pendedah Maklumat Nasional (NOW) hari ini ingin mengetahui sama ada Yayasan Ekonomi Pembangunan Islam (Yapeim) terlibat dalam lawatan ke New York, Amerika Syarikat.

Menurut Pengarah NOW Akmal Nasir, perkara tersebut dibangkitkan selepas yayasan itu mengesahkan lawatan ke Sydney, Melbourne dan Brisbane, Washington DC, Iowa dan Minnesota dan juga Paris.

Memetik dokumen yang didakwanya menunjukkan Yapeim terlibat dalam lawatan ke New York, Akmal mendakwa Yapeim terlibat dalam Program Kembara Santun ke New York sempena lawatan Perdana Menteri Najib Razak ke Amerika Syarikat tahun lalu.

Program itu, didakwa menelan belanja kira-kira RM100,000 dikatakan berlangsung pada 17 September 2014 hingga 27 September 2014 melibatkan 100 peserta.

Kelas KAFA di Kedah ditutup, tiada dana bayar bil elektrik

LAPORAN AUDIT l Kelas Al-Quran & Fardu Ain (KAFA) yang dianjurkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JJAKIM) di Kedah terpaksa ditutup kerana tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membayar untuk bil elektrik dan air, kata Laporan Ketua Audit Negara 2014.

Menurut siri ketiga laporan yang dikeluarkan hari ini, kelas yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Ulu Melaka, Langkawi itu kemudiannya terpaksa dipindahkan ke lima masjid dan surau.

"Jabatan Pelajaran Kedah tidak lagi menyediakan dana untuk membayar bil-bil elektrik dan air bermula dari penggal persekolahan 2010.

"Sekolah tidak lagi dapat menanggung kos utiliti jika kelas KAFA diadakan di sana," petik laporan itu.

Kelas KAFA di SK Kilim, Kedah juga berpindah ke Masjid Kilim kerana "tidak ada peruntukan yang cukup untuk memenuhi keperluan pelajar".

Takut didera kerajaan, tiada dewan sedia terima Mahathir

Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak pernah berdepan dengan masalah mendapatkan dewan di mana beliau boleh berucap kepada hadirinnya.

Bagaimanapun, keadaan berbeza sekarang, sejak beliau lantang membidas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Menurut Mahathir, dewan di mana mesyuarat boleh diadakan yang dihadiri oleh beliau tidak boleh didapati kerana semua pemilik takut didera oleh kerajaan.

“Saya tidak akan bertanding untuk apa-apa jawatan.

“Tetapi usaha gigih sedang dijalan untuk menutup mulut saya, untuk menyekat saya dari berjumpa dengan ahli Umno, bahkan orang ramai,” kata beliau dalam blog terbarunya.

PAS akan ambil semula kerusi yang 'dipinjamkan' kepada PKR, DAP pada PRU14

KUALA LUMPUR: PAS akan mengambil semula kerusi-kerusi yang 'dipinjamkan' kepada PKR dan DAP dengan meletakkan calon-calon parti itu pada Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) meskipun menyedari pertandingan tiga penjuru akan berlaku.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata PAS tidak akan memberi laluan dan bertolak ansur terhadap sebarang perjanjian dengan komponen Pakatan Harapan sekiranya ada. Ini kerana tegas beliau, kerusi-kerusi berkenaan 'dipinjamkan' atas dasar kerjasama yang dijalinkan dalam Pakatan Rakyat dan kini gabungan itu tidak lagi wujud.

"Saya rasa pengarah pilihan raya ada buat satu kenyataan baru-baru ini bahawa PAS akan bertanding di semua kerusi yang menjadi milik PAS sebelum daripada ini. "Itu jelas satu isyarat yang telah diberikan oleh pengarah pilihan raya," katanya kepada Antarapos.

Ditanya sekiranya kedudukan PAS-PKR akan menghalang keputusan itu, Khalil mengulangi penegasannya bahawa parti sudah membuat keputusan dan tetap akan bertanding di kerusi itu. "Kita dah sebut jelas bahawa kerusi-kerusi PAS yang dipertanding sebelum daripada ini oleh parti-parti dalam Pakatan Rakyat sama ada PKR ataupun DAP, PAS akan ambil balik," katanya.

Isu kerusi menjadi perdebatan apabila Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua berkata parti itu mungkin akan bertanding di lapan kerusi PAS dalam PRU14 akan datang dan sudah bersedia ke arah itu. Lapan kawasan Dewan Undangan Negeri yang menjadi sasaran parti itu adalah Taman Templer, Lembah Jaya, Paya Jaras, Sri Serdang, Meru, Chempaka, Dusun Tua dan Tanjung Sepat.

Pua berkata keputusan itu akan diputuskan selepas perbincangan dibuat bersama Pakatan Harapan Selangor yang melibatkan DAP, PKR dan Amanah. Bagaimanapun Setiausaha PAS Selangor, Mohd Khairuddin Othman berkata parti itu akan terus mempertahankan lapan kerusi yang ditandinginya sebelum ini di Selangor pada pilihan raya umum akan datang, walaupun DAP hendak meletakkan calon di situ.

Hasan 'cari makan' buat pusingan U, adakan sidang media

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin mungkin tidak gembira dengan media selepas kenyataannya bahawa beliau juga "cari makan" dilaporkan minggu lalu.

Tetapi, demi rakyat, beliau membatalkan keputusannya supaya tidak lagi mengadakan sidang media, hari ini.

“PAC bertanggungjawab kepada parlimen, dan parlimen bertanggungjawab kepada rakyat.

“Jadi menjadi tanggung jawab kami menjelaskan dari semasa ke semasa, perkara-perkara yang dibincangkan oleh PAC,” kata Hasan pada permulaan sidang akhbarnya di Parlimen.

Taklimat media hari ini adalah mengenai siri ketiga Laporan Ketua Audit Negara 2014.

Hasan berkata PAC akan mengadakan pertemuan mengenai siasatan kes 1MDB minggu depan, sambil menambah bahawa semua sidang akhbar akan datang diadakan pada 2.30 petang.

Minggu lalu, Hasan berkata, jawatankuasa itu akan tidak lagi mengadakan taklimat media, dan akan hanya mengeluarkan kenyataan bertulis.

Ini berikutan pada sidang media Rabu lalu, beliau memaklumkan PAC tidak perlu memanggil Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk memberi keterangan berhubung isu 1MDB.

Apabila diasak lebih lanjut, Hassan berkata: "Janganlah, saya pun nak cari makan juga."

Beliau kemudiannya mengeluarkan kenyataan media mendakwa terdapat salah faham berhubung penggunaan ayat “cari makan” itu.

Hasan berkata beliau sebenarnya menyediakan makan tengah hari untuk petugas media bagi mengeratkan hubungan dengan kumpulan itu.

“Ketika sidang media hampir tamat, saya menjemput petugas media untuk makan tengah hari dan selepas itu secara bergurau saya bercakap 'saya pun cari makan' bagi mewujudkan suasana lebih mesra dengan petugas media.

“Saya memaklumkan kepada petugas media bahawa percakapan saya itu mengenai 'saya pun cari makan' tidak harus dilaporkan disebabkan ia adalah sekadar gurauan kerana sebelum ini saya menyatakan buat masa ini tidak perlu untuk memanggil perdana menteri,” katanya.

Ahli MT Umno sahkan wujud usaha singkir Muhyiddin

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Abdul Aziz Kaprawi mengesahkan terdapat usaha untuk menyingkirkan Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada perhimpunan agung Umno bulan depan.

Katanya, beliau menjangkakan perhimpunan itu akan berjalan lancar meskipun desakan supaya Muhyiddin berundur akan disuarakan oleh ahli parti berikutan tindakan Muhyiddin kebelakangan ini.

Portal Utusan Malaysia, memetik Abdul Aziz berkata, keadaan itu dijangka kerana Muhyiddin itu telah melanggar etika parti serta memberi gambaran beliau sudah tidak membantu pimpinan parti yang diterajui Datuk Seri Najib Razak.

“Perhimpunan akan berlangsung mengikut peraturan sedia ada namun apabila bercakap soal Muhyiddin, mungkin akan wujud desakan beliau melepaskan jawatan kerana kebelakangan ini beliau berterusan mengkritik parti dan kerajaan,” katanya dipetik akhbar milik Umno itu di Pulau Pinang.

Jumaat lalu, Akramsyah Sanusi - anak kepada bekas Setiauasaha Agung Umno Tan Sri Sanusi Junid mendakwa bahawa mesyuarat itu dipercepatkan dari 27 November kepada 24 November.

Menulis di blog, katanya, mesyuarat majlis tertinggi itu bakal tidak diadakan di tempat biasa iaitu di PWTC tetapi beralih ke bangunan parlimen.

Ini menimbulkan spekulasi bahawa Muhyiddin dan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal akan dikenakan tindakan termasuk dipecat atau digantung daripada parti pada mesyuarat MT pada Selasa ini.

Ini kerana kedua-dua mereka kini di luar negara dan tidak akan pulang pada Selasa ini.

Namun dakwaan itu dinafikan Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz yang juga timbalan menteri pengangkutan berkata, tindakan Muhyiddin 'menyertai' Tun Dr Mahathir Mohamad 'menyerang' kerajaan juga mungkin menjadi punca wujud desakan supaya beliau melepaskan jawatan.

“Kita tidak mahu ada 'duri dalam daging' ketika proses mengukuhkan Umno sedang berlangsung. Penyatuan dalam kalangan ahli amat mustahak ketika ini,” katanya lagi.

Tajuddin: Jimat belanja, tanam sayur bukan bunga

PARLIMEN l Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman meminta rakyat supaya menanam sayur-sayuran untuk kegunaan sendiri dan bukannya bunga dan pokok-pokok perhiasan.

Dengan ini, beliau berkata, rakyat tidak perlu membayar untuk sayur-sayuran yang diimport, yang kini menjadi semakin mahal disebabkan oleh kadar pertukaran dan kejatuhan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat.

"Jika 'Jom Bertani', kita tanam apa yang kita perlukan, maka tidak ada keperluan lagi untuk membeli. Tidak akan ada isu mengenai kadar pertukaran. Jadi ini adalah langkah yang berkesan," kata Tajuddin di Dewan Rakyat semasa sesi soal-jawab hari ini.

'Jom Bertani’ adalah program sosio-ekonomi luar bandar bertujuan membantu penduduk kampung untuk menanam sayur-sayuran, buah-buahan, ternakan dan ikan untuk mengurangkan kos sara hidup yang tinggi. Ia juga bertujuan untuk menghidupkan semula industri pertanian yang semakin merosot.

Tajuddin (BN-Pasir Salak) berkata demikian bagi menjawab Shamsul Iskandar Md Akin (PKR-Bukit Katil) yang ingin tahu mengenai langkah kerajaan untuk menangani harga sayur-sayuran diimport yang mahal, seperti bawang.

"Satu-satunya perkara, semua orang mesti bekerja keras untuk menanam apa yang mereka perlukan, sama ada sayur-sayuran, cili atau kacang tanah.

"Program 'Jom Bertani’ tidak hanya untuk penduduk luar bandar. Daripada pokok-pokok perhiasan dan bunga, warga kota boleh menanam sayur-sayuran di bahagian hadapan dan belakang rumah-rumah mereka," kata Tajuddin.

"Kita juga boleh tanam sayur-sayuran di balkoni bilik tidur," katanya secara berseloroh.

Isu RM2.6 bil, Obama enggan komen


KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama mengaku ada membangkitkan mengenai kepentingan membanteras penyelewengan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bagaimanapun, apabila ditanya mengenai penyiasatan berhubung dana RM2.6 bilion dalam akaun Najib, Obama enggan memberi sebarang komen.

"Sebagai menghormati Najib, saya tidak memberi komen tentang siasatan di Amerika Syarikat dan sudah pasti saya tidak akan memberi komen bagi apa-apa siasatan yang mungkin dijalankan di sini.

"Namun saya ada bangkitkan kepentingan ketelusan dan akauntabiliti serta membanteras gejala korupsi dalam pertemuan saya dengan Najib sama seperti apa yang saya bangkitkan bila bertemu dengan pemimpin di serata dunia," katanya dalam sidang media merumuskan lawatannya ke Malaysia, hari ini.

Katanya, gejala begini membantutkan pertumbuhan mana-mana negara jika dibiarkan berleluasa.

Apabila menantu Hj Hadi sudah 'SAKIT KUAT', malahan mugkin 'SAKIT YANG TIADA UBAT'


Satu Malaysia sudah tahu Husam Musa pergi ke China beberapa hari lalu untuk berubat, malah berkenaan dengan debat ini juga sudah dijawabnya dengan panjang lebar bahawa mesti ada persetujuan kedua-dua belah pihak terlebih dahulu.

Mana boleh hanya satu pihak saja menetapkan tarikh, masa dan lokasinya. Mengikut jadual asal, bekas Naib Presiden Pas itu dijangka kembali ke tanahair pada hari ini (Ahad 22/11/2015).

Tetapi Zaharuddin Mohamad, menantu Hadi Awang ini tetap juga hadir di meja debat seorang diri pada tarikh yang ditetapkannya sendiri iaitu semalam 21/11/2015. Kemudian siap ambil gambar dan letakkan di media sosial seolah-olah Husam takut berdebat dengannya.

Aduhh...ini sudah kes berat!! Malah mungkin tiada ubat yang mujarab untuk seseorang yang ada "sakit" seperti ini. (SH 22/11/2015).

Semua yang berlaku dalam Umno ada dalangnya?

Oleh Mohsin Abdullah


Diberitakan Umno Sepang, (katanya hampir 20 pemimpin akar umbi), mahu Datuk Seri Najib Razak berundur daripada jawatan presiden parti dan perdana menteri Malaysia.

Kerana isu “political donation” RM2.6 billion, 1MDB serta pelaksanaan GST .Kata 1 sumber dalaman Umno : "Biasalah tu bro".

Apabila diminta mengulas tindakan pemimpin akar umbi Sepang itu. Kurang pasti apa maksudnya. Tidak ada huraian yang mengiringi respon itu.

Adakah “biasalah tu bro” bererti orang Umno khususnya peringkat akar umbi suka “bising”?

Atau meminta (lebih tepat mendesak) presiden letak jawatan sesuatu yang biasa dalam Umno ? Satu amalan lazim ? Rasanya tidak.

Veteran Umno kesal kepada Obama sebab membuat pertemuan dengan pemimpin pembangkang & antikerajaan

koboi

SHAH ALAM - ‎ Veteran Umno menyatakan kekesalan dengan sikap Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama yang tidak tahu menghormati tuan rumah Malaysia apabila berjumpa pemimpin pembangkang dan antikerajaan.

Setiausahanya, Datuk Mustapha Yaakub mendakwa, tindakan itu ketika kehadirannya sebagai tetamu negara dan menjalankan tugas rasmi menghadiri Sidang Kemuncak Asean telah menunjukkan sikap tidak menghormati tuan rumah.

"Sikap seperti ini jelas menunjukkan 'ketua negara koboi' itu mahu menunjukkan keangkuhannya dan tidak sensitif terhadap negara tuan rumah.

"Apakah Obama berpandangan bahawa berjumpa dengan pembangkang dan kumpulan antikerajaan itu sebahagian dari tugas rasmi dalam lawatannya ke negara ini?

"Apakah Obama boleh dengan bebas berjumpa dengan sesiapa saja tanpa merujuk kepada Wisma Putra?" katanya dalam satu kenyataan.

DAP semakin goyah di Pulau Pinang? – Khairuddin Aman

Mohd-Khairuddin_pas_dap_pkr_penang_600
PETALING JAYA: Beberapa insiden politik yang berlaku di negeri Pulau Pinang termasuk pakatan pembangkang itu tidak lagi akan menikmati undi ahli-ahli PAS dikatakan akan menjadi tanda-tanda DAP goyah di negeri itu sekali gus tumbang dalam pilihan raya akan datang.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali dalam satu kenyataan media merujuk kepada tindakan lima ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mengambil sikap berkecuali ketika Adun UMNO Pulau Betong, Muhammad Farid Saad mengemukakan usul bahawa semua projek penambakkan tanah di Pulau Pinang perlu melalui proses bantahan awam sebelum kelulusan diberikan.

“Ketua Menteri Pulau Pinang menganggap mereka yang berkecuali ini sebagai “bersama Umno”, lalu mendesak Presiden PKR “menilai dengan teliti” keputusan lima Adun parti itu yang berkecuali.

Kalau Umno Join AMANAH, Ok tak.. ?

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

http://suarapakatandaily.com/wp-content/uploads/2015/09/unnamed.jpg
1) Ada yang bertanya saya, bagaimana jika orang Umno tak mahu join Pas, tetapi mahu join Pan? Saya jawab, itu sudah bagus. Asalkan bukan Umno.

2) Mungkin orang Pas tak setuju dengan saya. Mereka tentu mahu orang Umno masuk Pas. Tetapi jika orang Umno itu tak suka sama Pas, its Ok lah to join Pan.


3) Soalan lagi, kalau begitu parti pengkhianat itu akan jadi kuat, kan? Saya jawab, Pan bukan parti pengkhianat. Ia adalah parti yang membawa aspirasi baru yang cuba untuk mengisi kekosongan yang Pas tidak mahu capai.

4) Pan tetap parti pengkhianat! Saya jawab, tidak. Yang khianat mungkin 18 orang pimpinan itu sahaja yang berpakat menubuhkan Pan.Itu pun hanya pada pandangan orang Pas.

5)Tetapi bagi orang Umno yang menyertai Pan, kita tidak perlu anggap ia pengkhianat. Mungkin Umno sahaja yang akan anggap ia khianat.

Tuanku tegur program hiburan di TV sekarang ini melalaikan

Program hiburan di TV melalaikan

KANGAR - Program berunsurkan hiburan keterlaluan yang lebih banyak disiarkan dalam siaran televisyen di negara ini berbanding program agama dibimbangi melalaikan umat Islam.

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail bertitah, biarpun bilangan program-program dan kelas penghayatan Islam sudah meningkat sama ada di kaca televisyen ataupun di masjid-masjid tetapi didapati program hiburan lebih banyak disiarkan.

“Oleh itu saya berharap jabatan dan agensi agama Islam bersama-sama pemimpin masyarakat serta pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dapat terus menggembleng tenaga dan usaha bagi merancang dan menyusun atur program-program dan gerak kerja bagi memperkasakan akidah dan akhlak umat Islam.

“Pelaksanaan kelas tadabbur al-Quran dalam kumpulan kecil bagi membincangkan pengajaran yang terkandung di dalam al-Quran juga wajar dihidupkan supaya umat Islam dapat muhasabah dan menghubungkan realiti kehidupan dengan mesej kalimah yang suci daripada ALLAH,”titah baginda.

Lebih 10 kawasan Kuala Muda dilanda banjir kilat

Banjir

SUNGAI PETANI - Lebih 10 kawasan di sekitar daerah Kuala Muda di sini, dilanda banjir kilat berikutan hujan lebat kira-kira 3 petang tadi.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Kuala Muda, Lt Muda (PA) Azahar Ahmad berkata antara kawasan terjejas ialah Hospital Sultan Abdul Halim, Taman Nuri, Taman Serindik, Air Mendidih dan Jalan Batu Lintang Kampung Hutan Gelam.

Selain itu, Taman Berlian, Taman Teratai Sungai Layar, Taman Desa Jaya, Jalan Kampung Raja, Kampung Raja, Kampung Haji Wahab dan Kampung Batu 2 Ward Siam.

"Banjir kilat berlaku kira-kira 3.20 petang dengan kedalaman air antara 0.5 dan 1 meter. Bagaimanapun air mulai surut dan tiada pusat pemindahan dibuka kerana mangsa enggan berpindah," katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Azahar berkata sehingga 6.30 petang, masih lagi hujan renyai-renyai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...