TERKINI :

Wednesday, November 11, 2015

Anwar: Apa berlaku kepada Saravanan, debat 1MDB?

Sementara menunggu perbicaraan kes saman sivilnya, bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim cuba mengikuti perkembangan isu-isu semasa dengan bertanya mengenai keadaan politik negara dan dunia.

Anwar bertanya apa yang berlaku kepada Datuk M Saravanan dan diberitahu bahawa Timbalan Menteri Belia dan Sukan itu dikalahkan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Perak Datuk SK Devamany dalam pertandingan merebut jawatan timbalan presiden MIC.

Bulan ini, ketua umum PKR itu memasuki tempoh lapan bulan menjalani hukuman penjara selama lima tahun di Sungai Buloh, selepas didapati bersalah dalam kes liwat II.

Walaupun Anwar sibuk bertanya soalan, kira-kira empat anggota Jabatan Penjara memerhati rapat manakala penyokongnya cuba bersalam dengannya.

Bekas timbalan perdana menteri itu berada di mahkamah kira-kira selama 15 minit dalam saman fitnah RM100 juta terhadap bekas rakan tenisnya yang kini adalah presiden Parti Bersatu India Malaysia, Datuk S Nallakaruppan, di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Mahkamah batal pengharaman buku ZunarMahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan keputusan membatalkan larangan terhadap dua buah buku Zunar 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun.

Mahkamah itu juga mengarahkan kerajaan membatalkan larangan itu, selepas menolak rayuan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

KDN mengharamkan buku itu pada 25 Mei 2010 bawah Seksyen 7 Akta Penerbitan dan Mesin Cetak dengan alasan menjejaskan ketenteraman awam.

Buku itu diterbitkan oleh Malaysiakini dan syarikat Zunar Sepakat Efektif Sdn Bhd.

Penerbit mencabar pengharaman buku itu pada Julai 2010 tetapi kalah di peringkat Mahkamah Tinggi.

Keputusan itu bagaimanapun dibatalkan oleh Mahkamah Rayuan.

Keyakinan kepada Pakatan Harapan

Oleh A Shukur Harun

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2015/09/Pakatan-Harapan-Baru.jpg
Tidak syak lagi, keperluan sangat mendesak supaya Pakatan Harapan diperkukuhkan dan semua pihak menerima kewujudannya.Tidak timbul lagi pelbagai kekeliruan, malah mimpi dan igauan serta bayangan kononnya Pakatan Rakyat masih wujud atau masih berfungsi.

Pakatan pembangkang yang ada sekarang hanya Pakatan Harapan – seperti yang dipersetujui PKR, DAP dan Amanah dalam majlis perisytiharan pemimpin parti bulan lalu.

Sekiranya masih ada tanggapan yang mengelirukan, maka ia hanya akan mengurangkan sokongan rakyat pelbagai kaum terhadap Pakatan baru pembangkang ini.

Pakatan Harapan boleh mencapai kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang, bahkan prestasinya mungkin akan lebih cemerlang daripada Pakatan Rakyat.

Sepanjang yang saya tahu pendukung Parti Amanah Negara, walaupun baru di persada politik tanah air dan menjadi komponen Pakatan Harapan, memaksimakan usaha mereka untuk menarik sokongan rakyat pelbagai kaum.

Himpunan Baju Merah: ANAK dakwa Razali Ibrahim berbohong

Datuk-Razali-Ibrahim
PETALING JAYA : Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) mendakwa Datuk Razali Ibrahim berbohong di Dewan Rakyat berkaitan Himpunan Warga Felda sempena Hari Malaysia pada 16 September yang membabitkan sekitar 10,000 warga Felda di Masjid Negara.

Presiden ANAK, Mazlan Aliman berkata, jawapan Razali yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat itu mengenai penglibatan peneroka Felda amat meragukan.

“ANAK dimaklumkan bahawa sememangnya peneroka dan generasi kedua Felda terlibat dengan Himpunan Baju Merah.

“Bukti bergambar termasuk aduan anak peneroka sendiri mengenai pembabitan ibu bapa mereka dalam Himpunan Baju Merah adalah jelas,” katanya menerusi kenyataan pada Rabu.

Mazlan berkata, Razali turut mengaku badan-badan dalam Felda iaitu Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Rancangan (JKKR), Gerakan Persatuan Wanita (GPW) telah menampung kos berjumlah RM925,000 bagi pembiayaan pengangkutan bas dan makan minum peserta.

Menteri 'kantoi' taja Himpunan Baju Merah?

'Baju merah' mulai banjiri Padang Merbok

SHAH ALAM – Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mendakwa seorang timbalan menteri di jabatan perdana menteri ‘kantoi’ apabila mengesahkan Felda bertanggungjawab menyelaraskan program Himpunan Warga Felda pada 16 September lalu, iaitu hari yang sama berlakunya perhimpunan Baju Merah di ibu negara.

Beliau berkata, berdasarkan jawapan kepada Parlimen baru-baru ini, keseluruhan peserta warga Felda yang menyertai program tersebut dianggarkan seramai 10,000 orang meliputi 10 wilayah Felda seluruh negara kecuali Sabah.

“Umum mengetahui 16 September 2015 adalah merupakan Himpunan Baju Merah. Adakah Himpunan Warga Felda sengaja dianjurkan pada hari yang sama untuk ramaikan Himpunan Baju Merah?

“Ini bermakna satu wilayah menghantar 1,000 orang dan ini juga menunjukkan bahawa seramai 10,000 orang warga Felda telah menyertai Himpunan Baju Merah baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Kritik presiden PAS : Tindakan Husam itu berani

Husam‎ Musa dan Hadi Awang

SHAH ALAM - Penganalisis politik melihat tindakan bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa yang mengkritik Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai satu tindakan berani dan dipercayai mempunyai asas demi mengelakkan pisang berbuah dua kali.

Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sosial, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Dr Jeniri Amir berkata, kebenaran dakwaan Husam itu agak tinggi kerana Adun Salor itu tidak mungkin mengemukakan persoalan terhadap perkara yang tidak berlaku.

“Saya tidak fikir orang kemukakan soal itu jika kes tersebut benar-benar tidak terjadi. Jadi, saya yakin bahawa apa yang dibangkitkan Husam itu betul-betul terjadi.

“Jadi, apa yang dilakukan Husam itu, satu tindakan berani yang saya percaya bertujuan untuk memastikan bahawa kedudukan Pas itu terus mantap bukan untuk menghakiskannya ataupun cuba menjejaskan reputasi presiden parti seperti yang dituduh oleh sesetengah pihak,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Peniaga Pasar Besar Souq Al-Bukhary masih enggan berpindah

Peniaga masih enggan berpindah

ALOR SETAR - Peniaga Pasar Besar Souq Al-Bukhary, di sini didakwa terus membantah perpindahan mereka ke tapak pasar basah sementara di Hutan Kampung.

Pengerusi Ikhlas Kedah, Sarjakhan Abu Bakar berkata, peniaga terlibat dipercayai sudah pun menerima notis supaya mengosongkan tapak pada penghujung November ini.

“Kira-kira 47 peniaga terlibat diberi notis perpindahan ke tapak pasar basah sementara, namun mereka enggan berikutan ia didakwa jauh daripada pelanggan.

“Bagaimanapun, mereka mendakwa sudi berpindah ke sebuah tapak lain yang tetap dan bersesuaian sepertimana khabar angin didengari mereka,” katanya.

Menurutnya, peniaga terlibat menerima khabar mengatakan ada satu tapak bersesuaian di belakang Sekolah Kebangsaan (SK) Sultanah Asma untuk mereka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...