TERKINI :

Tuesday, October 27, 2015

70% Ahli Politik Malaysia Tak Boleh Pakai…..

Oleh SadinTin


"Hari ini aku nak cerita pasal ahli-ahli politik negara Malaysia yang tercinta. Bagi aku… 70% ahli politik Malaysia tak kira dari blok pemerintah ke atau blok pembangkang ke…, semua tak boleh pakai. Semuanya menjaga tembolok masing-masing. Tak kira la dari parti mana sekali pun.

Kalau dari blok pemerintah…sebarang usul yang dibuat oleh Memanda Perdana Menteri akan diterima akan diterima tanpa sebarang bangkangan dengan alasan menghormati pendirian parti atau tak boleh langgar arahan parti. Itu bukanlah alasan sebenar kerana alasan sebenarnya adalah “Wa takut Miss Soru….”. 

Kita lihat contohnya apabila Muhyddin Yassin tegur PM maka hilanglah jawatan TPM. Bila Shafie Afdal tegur PM, hilanglah jawatan Menteri beliau. Bila ahli tegur presiden dalam perbahasan Mesyuarat Agung, dibuang dari parti (Pn. Aina – Langkawi) dan bila penjawat awam nak melaksanakan tugas dengan lebih telus, samaada ditukar atau dipencen awalkan (bekas Peguam Negara dan juga anggota SPRM). 

Jadi apa yang perlu ahli politik blok pemerintah lakukan adalah membela presiden mereka walaupun kadang-kadang ucapan pembelaan mereka memancarkan tahap kebodohan paling maksima dalam keintelektuallan mereka. Itu semua dilakukan adalah untuk menjaga tembolok mereka supaya tidak kering seperti rakyat yang diperah bak kain basah. Pergi mampus dengan rakyat yang mengundi aku…pergi mampus dengan rakyat yang menolak aku. Yang penting aku diatas dan tembolok aku penuh. Itu flasafah ahli politik blok pemerintah.

Umno-BN boros, rakyat terpaksa tanggung

Oleh AHMAD AMZAD HASHIM

 http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2015/10/najjib-razakbajet-2016.jpg
WAKIL kerajaan puji kerajaan kerana adanya GST dapat menampung kekurangan hasil dari turunnya harga petroleum mentah dunia dari USD100 setong ke bawah USD50 setong.atanya kerajaan bijak kerana sudah jangka hasil akan berkurang kerana kejatuhan harga petroleum dunia, maka kena tampung dengan punca hasil yang baru.

Harap jangan dilupa bahawa GST mula dibawa ke Parlimen hujung tahun 2009 ketika kita tiada masalah harga minyak dunia. Malah ketika itu harga minyak dunia semakin memuncak.

Apakah yang kerajaan telah buat dengan hasil yang bertambah-tambah daripada kenaikan harga minyak mentah dunia yang meningkatkan pendapatan negara begitu banyak ketika tempoh 2010 ke 2014 yang lalu?

Adakah kerajaan beringat dan cermat berbelanja?

Sediakan payung sebelum hujan?

Laporan Ketua Audit Negara setiap tahun mendedahkan kesalahan dan pemborosan kerajaan.

Aduhai Presiden PAS.. takan naik playcard pun dah tak beradap..parlimen luar siap baling kasut dan kerusi lagi..!!!

  
 
Wakil rakyat Pakatan Harapan hari ini mempertahankan tindakan mereka untuk menaikkan sepanduk 'Mana RM2.6 bilion? di Dewan Rakyat semasa pembentang bajet, Jumaat lalu sebagai tindakan beradab.

Ini kerana mereka tidak membaling kasut dan kerusi, dan juga gas pemedih mata seperti yang berlaku di Parlimen Kosovo, kata ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad pada sidang media di lobi Parlimen.

Beliau mengulas kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang berkata ahli parlimen parti itu tidak menaikkan sepanduk berkenaan kerana mereka membangkang secara ‘beradab’.

Khalid yang juga adalah Ketua Whip AMANAH berkata kenyataan Hadi seolah-olah tindakan mereka adalah tidak bertamadun.

'Dari segi hak asasi, Najib anak didik Dr M'


Daripada segi pelanggaran terhadap hak asasi manusia, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah anak didik Tun Dr Mahathir Mohamad, pengkritik nombor satunya kini.

“Taktik itu cukup sistematik, undang-undang yang sudah tertulis tersedia untuk digunakan bila sampai masanya,” kata Pengarah Asia, Human Rights Watch (HRW), Brad Adams.

Beliau berkata demikian dalam majlis mengumumkan laporan terkini badan antarabangsa itu bertajuk ”Mewujudkan budaya ketakutan: Penjenayahan hak bersuara secara aman di Malaysia” di Kuala Lumpur.

Adams berkata, Mahathir mengamalkan pelanggaran hak asasi manusia sepanjang 22 tahun menjadi perdana menteri Malaysia.

“Mahathir bapa kepada masalah ini di Malaysia.

Terbaik dari Ketua PAC : Ringgit jatuh baik untuk penduduk kampung


Pengerusi Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin memberitahu Dewan Rakyat bahawa kejatuhan nilai ringgit baik untuk masyarakat luar bandar.

Ini kerana, kata Hasan (BN-Rompin), keadaan itu menyebabkan harga komoditi meningkat.

Hasan berkata demikian ketika mencelah perbahasan Rafizi Ramli (PKR-Pandan) berkaitan belanjawan 2016 yang dibentangkan Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak Jumaat lepas.

Pasaran komoditi kini tidak menentu dengan harganya jatuh sepanjang tahun sebelum pilih semula pada Oktober.

Harga Minyak sawit mentah (CPO) ditutup tinggi minggu lepas sementara pasaran getah pula bercampur-campur.

CPO bagaimanapun akan dipengaruhi oleh pergerakan ringgit, menurut peniaga.

Benarkah bila DAP menang, nanti MELAYU akan merempat..??

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Untuk pencerahan dan pencerdasan pemahaman isu-isu negara sebenar.


Adab kita bersembang politik dengann fakta bukan emosi kerasisan.Renungi fakta ini.

Mengapa DAP Dijadikan Sasaran Permusuhan?

Sejak tewasnya BN dalam memenangi 2/3 kerusi Parlimen di Dewan Rakyat, berlaku kekecohan khususnya di kalangan Bani Melayu bahawa kononnya Ahli Parlimen Malaysia kini ramai yang Bukan Melayu. Untuk lebih menakutkan, kononnya DAP sudah mula menguasai segalanya! Aduhai sayang aduhai...

Adakah kita mengalami kerosakan minda yang semakin parah? DAP bertanding di kawasan Cina menghampiri majoriti dan lawannya adalah MCA, MIC dan Gerakan.

Jika DAP kalah sekalipun Melayu tidak akan bertambah dalam Parlimen sebab DAP lawan MCA, MIC dan GERAKAN. Malahan, kemenangan Pakatan Rakyat ini menyebabkan Melayu bertambah kerusi dalam Parlimen dan DUN.

'Kroni dapat RM8 bilion untuk bina hospital hanya RM600 juta’

Rafizi Ramli (PKR-Pandan) hari ini mendakwa kerajaan pada peringkat menganugerahkan seorang tokoh usahawan yang dikaitkan dengan Umno sebanyak RM8.2 bilion bagi pembinaan projek hospital yang hanya bernilai RM599 juta.

Rafizi memaklumkan Dewan Rakyat, bahawa 'hospital super' yang dicadangkan di kampus Universiti Teknolog Mara (UiTM) Puncak Alam.

"Adakah benar bahawa kerajaan akan menganugerahkan projek penswastaan hospital di UiTM Puncak Alam kepada syarikat ini?

"Perjanjian konsesi membabitkan pembinaan sebuah hospital yang berharga RM599 juta sahaja. Tetapi melalui perjanjian itu, kerajaan sebaliknya terpaksa membayar RM8.2 bilion," dakwanya.

Rafizi membuat dakwaan ketika membahaskan Bajet 2016 di Dewan Rakyat hari ini.

Laporan RASUAH keatas EXCO KELANTAN & SEORANG DATUK dalam kes aktiviti balak

Kenyataan Media laporan rasuah kait Exco Kerajaan Negeri Kelantan dan seorang Datuk beralamat di Istana Negara bersangkutan aktiviti pembalakan


Kenyataan media.
27 Oktober 2015

Saya Mohd Afiq Bin Ayob, mewakili pengundi muda luar Kelantan hari ini telah memfailkan aduan rasmi berkaitan rasuah bernilai lebih RM5 juta bersangkutan kegiatan pembalakan di negeri Kelantan.

Diyakini SPRM bukan sahaja tidak punya alasan untuk memulakan siasatan tetapi dengan dokumen lebih 50 helaian bukti yang saya serahkan mampu untuk menyelesaikan hampir setengah kes ini.

Dokumen yang saya serahkan terkandung atau menyatakan dengan jelas wujudnya transaksi melibatkan

· pembayaran wang kepada seorang Exco Kerajaan Negeri

· ‘sumbangan’ kenderaan Toyota fortuner termasuk Salinan perjanjian jualbelinya

· Pembayaran perbelanjaan ke luar negara seorang exco negeri Kelantan

· ‘sumbangan’ RM 32,000 berbentuk lembu korban ke kawasan seorang exco kerajaan negeri

· ‘sumbangan’ ‘tile’ untuk lantai bagi ubah suai bernilai RM34,544.80 termasuk invoice penghantaran yang mana billnya dibayar oleh sebuah syarikat yang terlibat pembalakan

Husam Menjawab surat terbuka Wan Mutalib Embong dalam Harakah Cetak


Saya bersyukur kerana kanda saya Datuk Wan Mutalib Embong selaku AJK Pas Pusat sudi berbicara (menerusi surat terbuka) dengan saya.

Inilah yang saya tunggu-tunggu – tindak balas. Beliau berani meletakkan nama beliau dan bertanggungjawab terhadap apa yang ditulis.

Pertama, surat beliau banyak bertanya. Menunjukkan bagi beliau banyak perkara belum jelas kedudukannya.

Mengapa saya tidak menegur amalan kelulusan hutan simpan tebang habis untuk tujuan perladangan dengan jumlah yang semakin luas dari masa ke semasa sewaktu saya dalam kerajaan?

Adakah saya tidak menegur selama ini?

Saya berpendapat lebih baik untuk Datuk Wan bertanya kepada MB Kelantan sekarang, Datuk Ahmad Yakob atau anggota Dewan Harian PAS di masa lalu dan anggota Jawatankuasa Kuasa Kecil Perhutanan (JKKP) pada masa saya menjadi anggotanya, dan bukannya membuat pertanyaan terbuka seperti ini.

Ketika seorang ADUN (sekarang telah dilantik menjadi Exco) hendak dilantik sebagai anggota tambahan JKPP, saya telah meminta Dewan Harian menentukan dasar pemberian hutan simpan kekal tebang habis ini untuk diguna pakai oleh anggota JKKP.

Mengapa hanya lebuh raya Pan-Borneo bebas tol?


Pengumuman kerajaan bahawa Lebuhraya Pan-Borneo akan bebas tol, bermakna lebuh raya boleh dibina tanpa mengutip tol, kata MP Pandan, Rafizi Ramli.

Katanya, beliau tidak fikir yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak faham bahawa apabila beliau mengumumkan Lebuhraya Pan-Borneo akan bebas tol, rakyat akan membuka mata mereka, sedar dan faham bahawa lebuhraya boleh dibina di negara ini tanpa kutipan tol.

Oleh itu, katanya, kenyataan sebelum ini bahawa kerajaan perlu syarikat konsesi swasta untuk membina lebuh raya, tidak lagi boleh dipakai kerana kerajaan sendiri mengumumkannya.

Rafizi berkata demikian dalam satu forum di Kuala Lumpur mengenai bajet alternatif Pakatan Harapan malam tadi.

Katanya, jika boleh dibina Lebuhraya Pan-Borneo yang lebih panjang daripada Lebuhraya Utara-Selatan tanpa tol, maka lebuh raya bebas tol boleh diwujudkan jika kerajaan mahu berbuat demikian.

'Luka tsunami Cina Najib tak sembuh-sembuh'

Perdana menteri mungkin menerima nasihat salah yang mendorongnya bergerak ke haluan kanan selepas pilihan raya umum lalu, kata bekas timbalan menteri Datuk Saifuddin Abdullah.

Saifuddin, yang baru menyertai PKR baru-baru ini, berkata Datuk Seri Najib Razak kini bukan pemimpin sederhana, neutral atau progresif lagi seperti sebelum ini.

“Saya tidak mahu sifatkan sebagai melampau, tetapi dia beralih ke arah kanan selepas pilihan raya umum.

“Beliau dulu amat sederhana, tetapi kini semuanya telah berubah,” beliau dipetik sebagai berkata dalam wawancara bersama Oriental Daily.

Saifuddin, bekas pemimpin pusat Umno, berkata perubahan itu mungkin disebabkan kemerosotan teruk undi Cina dialami BN, yang digelar sebagai “tsunami Cina”.

“Luka itu tidak pernah sembuh. Ini yang menjadi titik peralihan penting Najib,” kata Saifuddin yang kini dilantik mengetuai urus setia gabungan baru pembangkang Pakatan Harapan.

Ahli Parlimen BN bela Muhyiddin, selar timbalan menteri berkenaan 1BestariNet

 Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh berkata program 1BestariNet adalah projek seluruh negara yang diterajui mantan menteri pendidikan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Oktober, 2015.
Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh daripada Barisan Nasional (BN) menegur sikap Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari yang meletakkan tanggungjawab kelemahan pelaksaan projek 1BestariNet di atas bahu bekas menteri pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ghapur sebaliknya berkata, kelemahan yang timbul tidak seharusnya dipersalahkan atas bahu seseorang, sebaliknya Putrajaya perlu memikul tanggungjawab tersebut.

“Timbalan menteri kata ada projek (1BestariNet) daripada mantan menteri pendidikan. Kita satu kerajaan, jangan cari mantan, kementerian bukan mantan.

“Kalau begini, lain kali orang akan cakap mantan punya...mana ada mantan punya, mantan itu kerajaan punya, itu kerajaan punya,” katanya ketika mengajukan soalan tambahan di Dewan Rakyat ketika sidang Parlimen, hari ini.

Obama akan melawat Malaysia kali kedua bulan depan

  Presiden Amerika Syarikat  Barack Obama akan melawat Malaysia akan  bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada bulan September adalah lawatan kedua beliau  ke negara ini sejak  menjawat Presiden AS.  – Gambar  fail  The Malaysian Insider, 27 Oktober, 2015.
Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama akan ke Turki bagi menyertai Sidang Kemuncak G20, diikuti lawatan ke Filipina dan Malaysia pada November, kata Rumah Putih.

Pada Sidang Kemuncak G20, Obama akan menyemarakkan usaha antarabangsa bagi memastikan wujudnya pertumbuhan ekonomi dunia yang mapan dan kukuh, kata Jurucakap Rumah Putih Josh Earnest dalam kenyataan itu.

Obama pertama kali melawat Malaysia pada 2013.

Presiden AS itu juga mempunyai hubungan baik dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.– 27 Oktober, 2015.

Pas kata Amanah terpaksa ikut telunjuk DAP

Pas: Amanah terpaksa bergantung kepada DAP
Mohd Khairuddin Aman RazaliKUALA LUMPUR - Pas tidak hairan sekiranya Parti Amanah Negara (Amanah) terus ‎ mengangkat nama Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng kerana parti itu didakwa sudah sedia maklum telah mengikut telunjuk DAP.

Ahli Parlimen Kuala Nerus dari Pas, Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali At- Takiri berkata, oleh yang demikian Amanah tidak perlu 'malu-malu' untuk menonjolkan pendirian sebenar mereka.

‎"Pertama saya nampak memang parti serpihan Pas ini menjadi pengikut kepada DAP, kerjanya mempromosi DAP dan memang tidak peliklah apabila saudara Salahuddin pun mempromosi Lim Guan Eng," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub yang berkata Guan Eng adalah contoh tokoh politik mewakili masyarakat bukan Islam yang mampu menyelamatkan negara.

Salahuddin berkata, Guan Eng adalah contoh mewakili orang bukan Islam kerana mempunyai integriti.

Susulan daripada itu, Mohd Khairuddin meminta supaya orang Islam berhati-hati dengan permainan politik yang dilihat membelakangkan perjuangan Islam.

Amanah Kedah - Isu lebih besar tidak disentuh dalam Bajet 2016


ALOR SETAR - Amanah Kedah menyifatkan pembentangan Bajet 2016 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak umpama ‘bajet dalam kotak’, yang diulang dan sekadar dibuat sedikit penambahan tanpa mengupas masalah makro.

Pengerusinya, Datuk Dr Ismail Salleh berkata, perkara yang sama diumumkan dan tiada pembaharuan.

“Sepatutnya isu makro diberi tumpuan iaitu kegagalan urus kewangan hingga hutang bertambah sehingga lebih RM700 bilion dan defisit RM41 bilion,” katanya pada program Bubur Asyura, anjuran Amanah Parlimen Alor Setar dan Kuala Kedah di Taman Wira Mergong, semalam.

Menurutnya, sebahagian besar masalah yang dihadapi negara kini adalah berpunca daripada salah tadbir urus, antaranya isu 1MDB.

“Implikasinya besar, pelabur mula menarik diri, nilai wang menurun, dan jika tidak diatasi segera boleh menyebabkan inflasi meningkat dalam tempoh jangka panjang. Sepatutnya perkara itu yang dikupas namun tidak disentuh langsung,” katanya.

Mukhriz - Hasil kajian Airport Kulim diketahui November ini

Hasil kajian diketahui November ini
ALOR SETAR - Cadangan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) menunjukkan perkembangan positif walaupun projek mega itu sekali lagi tidak tersenarai dalam inti pati Bajet 2016 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Jumaat lalu.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, pihaknya tidak kecewa dengan pengumuman itu kerana yakin tidak semua projek yang diluluskan diumumkan ketika pembentangan bajet.

“Saya tidak kecewa kerana KXP tidak sempat dimasukkan dalam bajet kali ini. Walaupun tidak disebut dalam pembentangan bajet, tidak semestinya projek itu tidak dilaksanakan,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Jawatankuasa Bersama Penyelarasan Industri (JBI), yang dipengerusikan bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, semalam.

Menurutnya, berdasarkan maklum balas Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri (JPM), cadangan projek itu menunjukkan perkembangan positif daripada kerajaan pusat.
“Kita akan ketahui keputusan kajian kebolehlaksanaan KXP pada November ini, sama ada boleh diteruskan, perlu tunggu dan lihat,” katanya.

PAC Kedah panggil jabatan terlibat pembalakan

PAC Kedah panggil jabatan terlibat pembalakan
ALOR SETAR - Jawatankuasa Kira-kira Wang Negeri (PAC) Kedah akan memanggil semua jabatan yang terlibat dengan kerja penebangan balak di Hutan Bukit Perangin, Wang Perah untuk mendapat penjelasan.

Pengerusinya, Datuk Azmi Che Hussain berkata, masalah itu dianggap serius kerana aduan turut ditimbulkan penduduk dan wakil rakyat.

“Saya harap semua pihak bersabar hingga siasatan penuh dibuat,” katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di Wisma Darul Aman, di sini, hari ini.

Terdahulu, penduduk di Kampung Wang Perah mempersoalkan tindakan kerajaan negeri melakukan penebangan balak sejak setahun lalu hingga menyebabkan kampung mereka kerap dilanda banjir dan menjejaskan sumber air bersih.

PAC Kedah ambil serius teguran Ketua Audit

PAC Kedah ambil serius teguran Ketua Audit
ALOR SETAR - Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Kedah memandang serius teguran dalam Laporan Ketua Audit Negara Kedah 2013 yang menyentuh mengenai Pengurusan Pelesenan Premis Perniagaan dalam kawasan bandar raya Alor Setar.

Pengerusinya, Datuk Azmi Che Hussain berkata, semua pihak berkuasa tempatan (PBT) termasuk Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) sudah dipanggil untuk mendapat penjelasan lanjut berhubung perkara itu.

“Kita dapati pemberian lesen sementara perniagaan khususnya di kawasan Alor Setar berlarutan sejak 1967 hingga 1990 dengan catatan 65 pengusaha yang sedang berniaga menggunakan lesen tersebut.

“Mungkin MBAS ada kekangan tertentu dan kita minta mereka sediakan laporan bertulis dalam tempoh seminggu untuk diserahkan kepada PAC. Kita akan cuba cari jalan penyelesaian," katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di Wisma Darul Aman, di sini, hari ini.

Menurutnya, PAC akan menjadikannya sebagai isu penting kerana ia mungkin boleh mengakibatkan kerugian kepada kerajaan negeri dari segi pendapatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...