TERKINI :

Monday, September 28, 2015

AMANAH nafi peguam yang saman Hj.Hadi adalah ahli dan peguam mereka

Adalah di maklumankan, Azira(Kes saman Hj Hadi 'Isu Private Bill') bukannya ahli Parti Amanah Negara(AMANAH) atau Peguam AMANAH.

Beliau hadir di Majlis Perlancaran AMANAH 16 September 2015 sebagai NGO 'Demi Malaysia', Peguam dan Aktivis BERSIH 4.0.

Kesemua dakwaan yang sedang berlegar di Media sosial ketika ini adalah tidak tepat, fitnah dan tiada kena mengena dengan Parti Amanah Negara.
 
Saman yg dikemukakan adalah bukan soal hudud tetapi private bill yg berkaitan dengan hal-hal menyentuh hal-hal yg melibatkan penafsiran perlembagaan negara.

Yg bakal dibentangkan diparlimen melalui private bill bukanlah undang HUDUD tetapi prubahan /penambahan hukuman yg melibatkan rotan bagi mahkamah syariah.

p/s private bill yg dikemukakan oleh MP Marang ialah satu cadangan utk meminda Akta355 @ akta mahkamah syariah 1965 yg tidak ada kaitan pun dgn enakmen kanun jenayah syariah ii kelantan (1993) 2015.

Pindaan yg dicadangkan hanyalah sekadar mengubah kadar hukuman yg boleh dikenakan drp denda rm5000, penjara 3 thn dan sebatan 6 kali kpd mengikut hukum syarak, sedangkan bidangkuasa jenayah masih terhad spt yg asal iaitu kesalahan2 berhubung kekeluargaan islam shj.
 

Pakatan Harapan perlu hayati aspirasi bersama

BANTING - Rundingan meja bulat yang berlangsung membuahkan hasil dengan wujudnya pakatan baru, Pakatan Harapan biarpun tanpa kehadiran wakil Pas, namun ia tidak merencatkan perbincangan bagi merangka formula untuk mewujudkan sebuah barisan alternatif baru untuk berdepan dengan Barisan Nasional dalam Pilihan raya Umum ke 14.

Pensyarah Pengurusan Strategik Kualiti, Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr. Kamarudin Musa berkata, sebuah barisan alternatif yang kuat memerlukan setiap anggota pendukung memahami dan menghayati aspirasi bersama, menumpukan kepada kepentingan bersama, berfokus kepada keserasian.

Menurutnya, parti-parti politik yang bergabung membentuk Pakatan Harapan mesti meletakkan kepentingan rakyat dan pembinaan negara bersumberkan aspirasi perlembagaan sebagai agenda utama.

“Pakatan Harapan tidak seharusnya mengulangi kegagalan Pakatan Rakyat apabila adanya anggota gabungan yang mengambil sikap membelakangi aspirasi bersama.

“Pakatan Harapan perlu wujud atas dasar strategik ke arah hala tuju politik berteraskan sistem dua parti sebagai usaha untuk memperkukuh dimensi demokrasi,” katanya kepada Sinar Harian mengulas mengenai senario yang berlaku sejurus Rundingan Meja Bulat dilakukan.

Dr. Kamarudin berkata, penyokong Pakatan Harapan juga perlu melihat lebih jauh, bukan semata-mata proses penyertaan pilihan raya tetapi mekanisme jangka panjang untuk pendidikan politik serta pembangunan kesedaran politik bagi mewujudkan kematangan penglibatan politik.

Katanya, Pakatan Harapan perlu menjadi model dalam konteks kepedulian perjuangan rakyat selain mengelak daripada terjerumus dalam konflik ideologi dan pendekatan politik secara terbuka.

“Jika Pakatan Harapan mahu dipandang aktif, ia perlu menunjukkan hakikat ianya relevan diwujudkan serta mampu berperanan aktif dalam mempengaruhi landskap persekitaran politik di Malaysia,” katanya

Katanya, dengan mempunyai kemahiran mengurus konflik dan ideologi, ia dapat menjadi model pakatan politik yang berwibawa sekali gus dapat menarik kepercayaan dan keyakinan rakyat.

Ringgit pulih jika selesai dua isu

SHAH ALAM - Nilai ringgit akan kembali pulih sekiranya isu kejatuhan harga minyak dan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) dapat diselesaikan serentak.

Ahli Jawatankuasa Kluster Ekonomi dan Kewangan, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Abdul Rahim Abdul Rahman berkata, jika salah satunya selesai, ia belum dapat menyelesaikan masalah kejatuhan ringgit.

“Walaupun 1MDB dapat diselesaikan, itu belum bermakna ringgit akan pulih kerana ia turut bergantung kepada situasi kejatuhan minyak dunia.

“Begitu juga sebaliknya. Saya berpendapat kedua-duanya perlu diselesaikan serentak,” katanya, semalam.

Menurutnya, isu 1MDB hanya mempengaruhi keyakinan pelabur asing yang ingin datang melabur di negara ini walaupun harga minyak kembali meningkat.

Beliau mengulas kenyataan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz yang yakin ringgit akan naik semula sekiranya isu 1MDB dapat diselesaikan.

Kata Abdul Rahim, harga minyak akan kembali naik apabila keadaan ekonomi di negara besar seperti China, Amerika Syarikat dan Eropah kembali pulih.

“Saya tidak fikir harga minyak akan kembali meningkat pada tahun ini melihatkan kepada ekonomi China yang belum ada perubahan drastik.

“Mungkin dalam enam bulan akan datang, keadaan akan berubah sedikit tetapi bergantung kepada ketiga-tiga negara besar itu (China, Amerika dan negara-negara Eropah),” katanya.

5 Oktober keputusan permohonan bantahan awal Hadi

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 5 Oktober bagi memutuskan permohonan bantahan awal yang dikemukakan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan empat yang lain untuk membatalkan saman berhubung pembentangan rang undang-undang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 pada sidang Parlimen.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Datuk Asmabi Mohamad menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan peguam Datuk Sulaiman Abdullah mewakili Abdul Hadi selaku defendan dan Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan.

Shamsul mewakili Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, dua Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat iaitu Datuk Ismail Mohamed Said dan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee serta setiausaha Dewan Rakyat Datuk Roosme Hamzah, yang turut dinamakan sebagai defendan dalam tuntutan saman itu.

Prosiding dalam kamar itu turut dihadiri peguam Siti Kasim mewakili empat individu yang mengemukakan saman itu - Mansoor Saat, Azira Aziz, Hasbeemaputra Abu Bakar dan Hazwany Jamaluddin.

Shamsul ketika ditemui pemberita berkata pihaknya memfailkan bantahan awal itu dengan alasan pemohon sepatutnya memfailkan permohonan itu melalui semakan kehakiman dan bukan saman pemula.

"Ini kerana mereka (empat pemohon) itu mencabar berhubung proses membuat keputusan oleh pihak berkuasa awam seperti Parlimen. Jadi, menyerang proses membuat keputusan perlu melalui semakan kehakiman di bawah Perintah 49 Perintah Tetap Parlimen," kata Shamsul.

Sepatutnya hari ini ditetapkan untuk mendengar permohonan Abdul Hadi untuk membatalkan saman keempat-empat individu itu dengan alasan mereka (pemohon) tidak mempunyai hak untuk menghalang cadangan, pembentangan dan perbahasan mengenai perkara berkenaan.

Abdul Hadi, yang memfailkan permohonan itu pada 2 Julai lepas turut mendakwa saman pemula yang difailkan keempat-empat pemohon itu juga tidak mempunyai merit dan sebagai anggota Dewan Rakyat, beliau mempunyai hak keistimewaan serta imuniti.

Hari ini juga ditetapkan untuk mendengar permohonan injunksi keempat-empat individu itu bagi menghalang Hadi dan empat yang lain daripada membentangkan rang undang-undang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 pada sesi sidang Parlimen.

Keempat-empat individu itu yang memfailkan saman pemula pada 12 Jun lepas turut memohon satu deklarasi bahawa pembentangan mengenai pindaan itu merupakan satu kemungkiran terma-terma Buku Jingga Pakatan Rakyat oleh Abdul Hadi. – Bernama

Duta China: Minta maaf? Maaf, tiada komen

Di tengah-tengah isu diplomatik kedua-dua negara, duta China Huang Huikang berkata beliau hanya tahu dipanggil oleh Wisma Putra melalui akhbar sahaja.

Huang juga menolak lawatannya ke Jalan Petaling, Kuala Lumpur sehari sebelum ura-ura himpunan yang boleh mengakibatkan rusuhan sebagai sebuah kontroversi.

“Sejak bila ia jadi isu?” soalnya kembali ketika ditanya pemberita.

Huang berkata mempunyai niat baik terhadap Malaysia dan langkah beliau turun padang di kawasan perniagaan itu tidak harus disalah tafsir.

“Saya beritahu pelancong China secara praktikal Kuala Lumpur selamat, makmur dan (negara ini) tunjukkan sikap baik terhadap pelancong asing,” katanya.

Beliau menggesa pelancong China untuk melawat Malaysia semasa cuti umum Hari Kebangsaan.

“Saya harap niat baik saya tidak disalah anggap,” katanya dalam sebuah forum di Kuala Lumpur pagi ini.

Ketika ditanya berhubung gesaan akhbar Umno Utusan Malaysia yang mahu beliau meminta maaf susulan kenyataannya di Jalan Petaling atau pulang ke China, diplomat itu enggan mengulasnya.

“Maaf, tiada komen. Tiada,” balasnya sambil tersenyum.

Panggilan ke Wisma Putra itu dilapor ditarik balik oleh pemangku menteri luar selepas dikatakan tidak mengikut protokol.

Gesa sebarkan dasar perjuangan Pas

TUMPAT – Pendokong Pas perlu menjadi seperti ‘televisyen Pas’ di kedai kopi bagi menerangkan dasar perjuangan parti itu.

Naib Presidennya, Idris Ahmad berkata, mereka adalah jentera penerangan yang bercakap di tempat tumpuan ramai untuk memberitahu kepada masyarakat mengenai dasar perjuangan Pas yang tidak pernah berubah.

Menurutnya, Pas yang memberi kesejahteraan kepada semua kaum, sama sekali menolak politik perkauman dan keadaan yang boleh menimbulkan huru-hara kerana Islam tidak mengizinkan menindas serta bertindak zalim walaupun kepada bukan Islam.

“Sebab itu Pas dengan tegas mengatakan tidak terlibat dalam perhimpunan baju merah pada 16 September lalu. Walaupun pimpinan Umno ajak Pas menyertainya, tetapi kita kata tidak kerana ajaran Islam bukan macam itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ceramah sempena Perasmian Bangunan Wisma Purnama di Kampung Belukar, Wakaf Bharu, malam kelmarin. Turut berceramah, Timbalan Ketua Pemuda Pas Malaysia, Khalil Hadi.

Hadir sama, Adun Wakaf Bharu, Datuk Che Abdullah Mat Nawi.

Dalam pada itu, Idris berkata, sejak 1990, semua kaum di negeri ini termasuk Cina, India mahupun Siam terus memberi sokongan kepada Pas.

Menurutnya, tidak timbul mereka menentang Islam dan perlaksanaan hudud kerana mereka faham pemerintahan di bawah Pas.

Rakyat menderita akibat kemajuan tidak seimbang

NEW YORK - Ketika pemimpin dunia menerima pakai agenda pembangunan mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi tempoh 15 tahun akan datang, pada sidang kemuncak di sini, Malaysia melahirkan kebimbangan bahawa kemajuan global telah menjadi tidak seimbang dengan jutaan rakyat masih menderita.

"Kini, kira-kira 800 juta rakyat masih hidup dalam kemiskinan dan menderita kelaparan," kata Datuk Seri Najib Tun Razak pada sidang kemuncak Agenda 2030 pada Ahad (Isnin di Malaysia). Najib berkata walaupun sasaran mengurangkan kadar kemiskinan tegar telah dicapai, namun dunia masih jauh daripada mencapai matlamat keseluruhan untuk membasmi kemiskinan dan kelaparan.

"Ini, mesti kekal menjadi teras agenda pembangunan pasca 2015 - dan ia adalah penting untuk memastikan tiada individu yang tercicir di belakang," katanya.

Perdana Menteri berkata jutaan rakyat masih menderita disebabkan jantina, umur, kecacatan, etnik atau lokasi geografi. - Bernama

Mahathir terima anugerah 'The Star of Soekarno'

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima anugerah 'The Star of Soekarno' yang diberikan Yayasan Pendidikan Soekarno (YPS) di Jakarta malam tadi.

Anugerah itu sebagai pengiktitarafan terhadap ketokohan, keberanian dan kepimpinan beliau dalam memperjuangkan suara hak asasi manusia di peringkat antarabangsa.

Pengasas YPS Rachmawati Soekarnoputri yang mengalungkan pingat bintang itu kepada Dr Mahathir berkata, penganugerahan itu adalah sebagai tanda persahabatan dan pengiktirafan sumbangan para pemimpin di peringkat dunia.

Dr Mahathir dalam ucapannya berkata, walaupun beliau tidak pernah bertemu dengan Surkarno, namun presiden pertama Indonesia itu merupakan idolanya semasa beliau masih seorang pelajar.

Katanya, disebabkan itu, anugerah berkenaan sangat bermakna dalam hidupnya kerana beliau dapat memiliki satu tanda kenangan yang berkaitan dengan semangat Surkarno.

"Ketika Indonesia bergelut memperjuangkan kemerdekaan dari penjajahan Belanda di bawah pimpinan Surkarno dan Hatta (Mohammad Hatta, Timbalan Presiden pertama Indonesia), Malaysia belum lagi terbentuk dan masih di bawah pentadbiran British dan semangat Sukarno kemudiannya mula menyerap dalam kalangan pemimpin Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan," katanya.

Anugerah 'The Star of Soekarno' itu mula diberikan kepada para pemimpin luar Indonesia pada 2001 dan selain Dr Mahathir, tiga penerima lain ialah bekas Presiden Cuba Fidel Alejandro Castro Ruz, bekas Presiden Venezuela Hugo Rafael Chavez dan Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

- Bernama

Penahanan Khairuddin di bawah Sosma tidak sah

SHAH ALAM - Penahanan bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma), tidak sah di sisi undang-undang. Presiden Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Hakam), Datuk S Ambiga berkata, Sosma bertujuan menangani kesalahan yang memudaratkan keselamatan awam dan negara, atau Persekutuan atau mana-mana bahagian Persekutuan.

Namun Ambiga berkata, timbul persoalan adakah tindakan Khairuddin memfailkan laporan di luar negara berkenaan 1 Malaysian Development Berhad (1MDB) memudaratkan keselamatan awam dan negara.

“Laporan tersebut mungkin telah menyebabkan sesetengah pihak berasa tidak selesa tetapi itu tidak boleh menjadi asas bagi satu penangkapan,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Ambiga berkata, Hakam mengambil pendirian sama dengan Majlis Peguam dan badan bukan kerajaan (NGO) lain termasuk warga Malaysia, mengecam tindakan yang disifatkan sebagai menindas dan bertentangan dengan kedaulatan undang-undang.

Katanya, dalam perbandingan begitu ketara, individu yang mengugut untuk mengadakan rusuhan di Jalan Petaling pula dipandang ringan.

“Ini menyerlahkan lagi penyalahgunaan kuasa dan tindakan-tindakan penguatkuasaan ini mempunyai agenda politik,” katanya.

Justeru, kata Ambiga, Khairuddin patut dibebaskan dengan segera dan sikap pihak berkuasa yang giat mencabul hak asasi manusia dengan sewenang-wenangnya mestilah dihentikan.

Jumaat lalu, Khairuddin ditahan polis di rumahnya di Mont Kiara beberapa hari sebelum mengadakan pertemuan dengan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) di Amerika Syarikat, esok.

Beliau dibebaskan setelah ditahan di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan, bagaimanapun ditangkap semula ketika beliau meninggalkan kompleks mahkamah di bawah Seksyen 124K dan 124L Kanun Keseksaan atas kesalahan mengancam keselamatan negara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...