TERKINI :

Sunday, July 19, 2015

Siapa yang pertahan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan di dalam dan luar Parlimen..??


Bagi sesiapa yg tidak mengetahui akan perkara sebenarnya.....tanyalah pimpinan Pas sekarang ini, siapa yg pertahan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan yakni EJSK di dalam dan luar Parlimen..dan dimana jua pentasnya..samada kpd lawan atau kawan...Siapa?...yang dituduh menolak hudud itulah yang mempertahankan perlaksanaan Hudud di Kelantan termasuk dipentas2 forum berbahasa BI dan BM....samada yg dianjur parti politik atau NGO2...

Namun ingat sdra....Perjuangan ISLAM bukan hanya sekadar Perjuangan Hudud.....Perjuangan Islam adalah perjuangan untuk Menegakkan (Tamkin) Syariat Seutuhnya dalam sebuah masyarakat dan negara Madani yang perlu menghormati Kedaulatan undang2 atau As-Siyadah al-Qanuniyah atau Rule of Law.

Perjuangan yang sedari awal ditahap Makkiyah lagi telah mengherdik dan membidas (wailul lil..) golongan Mutaffifin yang Curang, Culas dan Khianat dalam Tadbir-Kelola Urusniaga dan menzalimi dan memperbudakkan golongan Marhaen...lantas "Mengangkat Karamah Insaniyah"..Human Dignity dan memberikan manusia erti Kemerdekaan Insan sebenarnya..dalam Erti Hifzul Hurriyah yang Hakiki...

#HarapanBaru : Program di Kota Baru "tiada" sambutan | Bergambar
ADUN BN Bandar Baru "pelece" golongan yang tak sokong GST


Itu Kata BELIAU... ini kata TUANKU SULTAN JOHOR dan RAKYATSokongan untuk Harapan Baru mencurah, termasuk dari jurulatih bola negara

Sokongan secara terbuka kepada penubuhan Gerakan Harapan Baru mencurah-curah ekoran pelancarannya Isnin lepas, termasuk daripada individu dan juga pertubuhan.

Kebanyakan mereka menzahirkan sokongan ini melalui kenyataan yang dibuat secara terbuka melalui media sosial, khasnya laman Facebook.

Antara sokongan yang mengejutkan datang daripada Karathu Muruthaiah, jurulatih bola sepak negara yang lebih dikenali M Karathu, yang secara terbuka menyatakannya kepada penyelaras Harapan Baru Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim Abdullah.

"I like your Harapan Baru. I wish your new party all the success. Majukan Harapan Baru (Saya suka Harapan Baru anda. Saya doakan semoga parti baru anda berjaya. Majukan Harapan Baru)," tulis jurulatih bolasepak Perak itu kepada Wan Rahim melalui Facebook.

"Terima kasih Datuk. Datang dari personaliti semacam anda, ia memberikan makna yang besar kepada saya," tulis Wan Rahim membalas ucapan itu.

Sementara itu, Ikram Malaysia menjadi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang pertama menyatakan sokongan terbuka kepada Harapan Baru.

Pengerusi Tabung Haji bohong, tanah TRX masih di tangan


http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/tabung_haji_chairman-ABDUL_AZEEZ_abdul_rahim-090515-TMI-SETH_akmal.JPG
Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH) Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dianggap berbohong kepada rakyat dan mengingkari nasihat perdana menteri kerana sehingga kini tiada satu yang tampil mengambil alih tanah yang dibeli daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Datuk A Kadir Jasin.

Menulis di blognya, bekas ketua pengarang New Straits Times itu berkata, pada Mei, Azeez berkata sekeping tanah di Tun Razak Exchange (TRX) itu akan dijual dengan meraih keuntungan dan ramai pembeli menunjukkan minat terhadapnya.

Tetapi tiga bulan kemudian, tiada berita langsung mengenai penjualan tanah itu.

Timbul pula cakap-cakap ia tidak perlu dijual pada kadar segera kerana pada asalnya pembelian itu bertujuan sebagai satu pelaburan jangka panjang.

Tetapi, Kadir mengingatkan yang arahan menjual tanah itu dibuat perdana menteri sendiri dan Azeez yang menjanjikan ia akan mendatangkan keuntungan.

"Setiap hari berlalu tanah itu tidak dijual, Abdul Azeez 'berbohong' kepada khalayak ramai dan ingkar kepada perdana menteri.

"Hakikatnya, dalam keadaan sekarang dan dengan kontroversi 1MDB yang makin memuncak, tidak banyak pihak yang berani membeli tanah TH itu.

"Lagipun mengapa harus beli atas tangan sedangkan masih banyak tanah TRX yang belum dijual," kata Kadir.

TH membeli tanah 0.64ha itu, untuk membangunkan sebuah menara kediaman, pada April, dengan harga RM188 juta – 43 kali ganda harga yang dibayar syarikat sarat hutang 1MDB ketika membelinya daripada kerajaan persekutuan empat tahun lalu.

Menyedari tindak balas dan sensitiviti di kalangan pendeposit terhadap pembelian itu, Tabung Haji dengan cepat berjanji menjual tanah itu, dengan keuntungan, tidak lama selepas membelinya, mengatakan ia mempunyai pembeli yang sedia menunggu, membuktikan tanah itu mempunyai nilai yang meningkat dan merupakan sesuatu yang menguntungkan.

Azeez berkata, keputusan menjual tanah itu atas nasihat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

Oleh itu, Kadir mempersoalkan motif perdana menteri dan para penasihatnya, termasuk ahli perniagaan Low Taek Jho, dalam menubuhkan 1MDB yang mempunyai modal berbayar sebanyak RM1 juta tetapi menanggung hutang sebanyak RM42 bilion.

"Di manakah amalan urus tadbir mengenai 'debt to equity ratio' (nisbah hutang kepada modal)? Di manakah ciri-ciri kecukupan modal (capital adequacy)?

"Jawapannya diberikan oleh Najib sendiri apabila beliau tidak menafikan akaun AmBank Islamic atas nama beliau yang pernah mengandungi simpanan RM2.6 bilion.

"Setiap hari berlalu dan Najib membisu mengenai akaun itu, semakin ramai orang akan membuat andaian dan percaya wujudnya pertalian antara urus niaga luar biasa 1MDB dan berbilion ringgit wang 1MDB yang tidak dapat disahkan."

Beliau berkata, menjadi hak perdana menteri dan jentera propagandanya membuat pelbagai cerita untuk meyakinkan mereka yang tidak tahu apa-apa tentang ekonomi, perniagaan dan pembiayaan yang canggih.

"Tetapi rakyat jelata yang celik ekonomi, perniagaan dan kewangan tidak boleh diyakinkan lagi.

"Mereka boleh membezakan antara kaca dan permata."

The Wall Street Journal melaporkan pada 2 Julai, sejumlah AS$681 juta yang berasal dari Tanore Finance, sebuah syarikat di British Virgin Islands, didepositkan ke dalam akaun Najib dalam dua transaksi pada 21 dan 25 Mac, 2013, sebelum pilihan raya umum pada Mei.

Salah satu akaun itu dilaporkan ditutup pada 30 Ogos tahun yang sama.

Sejumlah AS$11.1 juta lagi, yang berasal dari syarikat milik Kementerian Kewangan, SRC International Sdn Bhd, dipindahkan dalam dua transaksi antara Disember 2014 dan Februari tahun ini. Akaun kedua itu dilaporkan ditutup pada 9 Mac tahun ini. – 19 Julai, 2015.

GBH vs PAS : Antara AKHLAK & PERJUANGANGerakan Harapan Baru (GHB) adalah satu pasukan yang sedang bergerak laju dalam mencorakkan warna baru dalam arena politik tanah air.

Ada yang mengatakan mereka ini sebagai serpihan PAS walaupun masyarakat umum lebih memahami mereka ini adalah gabungan individu yang terkeluar daripada kepemimpinan PAS melalui pembersihan terancang dalam muktamar.

Maka, setelah kalah sepatutnya mereka duduk diam-diam sahajalah, buat apa-apa yang rasional dalam terus memajukan parti.

Sayang seribu kali sayang, keputusan yang mereka ambil adalah unik kerana mereka ingin meneruskan agenda yang lebih besar.

Ianya dalam erti kata meneruskan sistem dual parti politik di Malaysia untuk memantapkan blok pembangkang iaitu Pakatan Rakyat yang kini sedang punya pakatan yang longgar terutama daripada aspek sokongan umat Islam melalui PAS.

Blok Pakatan Rakyat ini dilihat aspek yang penting sebagai unit "check and balance" kepada Barisan Nasional iaitu kerajaan yang memerintah sejak daripada kemerdekaan sehingga sekarang.

Kekuatan sistem dual parti iaitu kerajaan dan pembangkang adalah penting agar rakyat sentiasa mendapat khidmat yang terbaik. sebagaimana konsep dua peniaga yang akan saling meningkatkan kualiti barangan dan servis kepada pembeli untuk memenangi hati mereka.

Penulis agak keliru dengan reaksi beberapa pemimpin dan organisasi yang mempunyai perbezaan pendapat dengan penubuhan GHB. Ini termasuklah pandangan terhadap organisasi yang mengusaha dan menyokong penubuhan gerakan ini terutamanya respons daripada PAS.

Setiap organisasi bebas untuk mempunyai perbezaan pendapat seperti mana juga bebasnya sesetengah pihak yang bersetuju dengan penubuhan GHB ini.

Semua pihak bebas untuk mempunyai pandangan mereka sendiri kerana kita berada dalam negara yang menghormati suara orang lain dalam pengamalan sistem demokrasi.

Umum memahami akan ada golongan yang cemas dan tercabar dengan kewujudan pesaing-pesaing baru.

Tetapi mereka sepatutnya melihat dari perspektif positif kerana ianya akan memantapkan lagi satu-satu organisasi itu apabila sudah mempunyai pesaing, lebih-lebih lagi gerakan yang persis kepada perjuangan mereka dengan lebih memahami gerak kerja antara satu sama lain. Ianya akan lebih mematangkan dan mengharmonikan ruang serta medan perjuangan.

Malahan lebih enak sekiranya dipandang sebagai rakan daripada melihatnya sebagai musuh. Tetapi adakah mereka mempunyai jiwa yang cukup besar untuk berpandangan sebegitu?

Perkara yang lebih penting daripada itu adalah berkaitan akhlak bagi seorang pemimpin.

Kita dapat melihat bagaimana sesetengah pemimpin PAS menyerang karektor dan peribadi individu-individu yang memperjuangkan dan menyokong GHB ini.

Apakah perkara ini akan menjadikan ahli-ahli PAS yang lain lebih taat kepada pemimpin mereka? Apakah serangan karektor ini wajar dilakukan oleh seorang Muslim kepada muslim yang lain? Ulama ke macam ni?

Tidak dinafikan teguran dan nasihat boleh diberi untuk untuk dipertimbangkan tetapi bukannya serangan peribadi yang dikhuatiri akan menjadi fitnah.

Apakah kita lupa rumah tangga Rasulullah SAW dan Ummul Mukminin Aisyah RA pernah difitnah sehingga menggoncangkan rumah tangga mereka sendiri.

Itu mereka yang punya iman yang tidak perlu kita cuba untuk banding dengan kita. Bagaimana mungkin kita yang punya iman setipis kulit bawang berani berbuat perkara-perkara sebegini?

Rakyat semakin pening dengan perang mulut, serangan tulisan, komen-komen tajam yang mana kesemuanya datang satu pakej dengan kata-kata yang menyindir, cercaan, dan perbuatan yang tidak mencerminkan akhlak yang sepatutnya ada pada setiap manusia lebih-lebih lagi muslim apatah lagi yang bergelar pemimpin.

Berlapang dadalah, mereka sedang memilih jalan juang mereka, hormatilah dan doakan mereka.

Sekiranya serangan diteruskan ianya seolah-olah menunjukkan PAS ragu-ragu dengan jalan perjuangan sendiri.

Sebaliknya rakyat sedang memerhatikan betapa mesra, berfikiran terbuka dan berakhlaknya kepemimpinan GHB ini dengan tulisan-tulisan yang mengalu-alukan nasihat, pandangan dan cadangan kepada mereka.

Malah memandang segala kritikan dengan positif. Apabila dibandingkan dengan kedua-dua perbezaan ini apakah yang kita mahu jangkakan? Berkaitan dengan perkara ini, dalam berpuluh-puluh tulisan dan pandangan, penulis amat tertarik d

engan penulisan Hasrizal Abdul Jamil, pemilik laman sesawang "SaifulIslam.com" yang sangat popular di kalangan mahasiswa dengan tulisan-tulisan beliau yang menarik dan membumi bermula daripada perjuangan, isu rumah tangga, isu-semasa dan lain-lain.

Beliau punya pendapat yang agak bijaksana dalam isu GHB dan PAS kerana beliau terkait rapat kerana pernah bergelumang dalam PAS dan juga kenal peribadi yang kini memperjuangkan GHB.

Penulis melihat beliau lebih terbuka dan tegurannya juga lebih mengandungi hikmah dan bijaksana. Malah ada kritikan kepada beliau berkaitan perubahan yang dibawa tidak berjaya kerana idea pembaharuan itu dangkal dan bebal.

Penulis secara peribadi berpandangan idea-idea yang ada penolakan tidak semestinya kerana idea itu dangkal dan bebal. Ini adalah kerana terdapat pelbagai faktor dalam dan luaran yang menjadi punca kepada idea tersebut ditolak antaranya pentingkan diri sendiri, selesa berada di zon kenyamanan (comfort zone), dan mungkin idea yang dibawa adalah futuristik yang gagal untuk difahami mereka yang mempunyai visi dan misi yang kurang jelas.

Malah sebagai sebagai seorang yang ingin melakukan perubahan besar, janganlah kita terikut dengan nama atau konsep semata-mata yang penting buat permulaannya idea dan pelaksanaan tidak kira apa sekalipun jelmaan namanya.

Sekiranya nama sesuatu projek itu ialah hitam, tidak ada masalah sekiranya impak daripada projek itu adalah keindahan, ketenangan, kekayaan, keamanan dan redha Allah.

Ada apa pada nama? Nama boleh ditukar, boleh dijenamakan bergantung kepada suasana dan persekitaran.

Sekiranya semua memikirkan untuk memberikan nama yang unik dan tersendiri untuk anak-anak mereka, ya mungkin mereka merasakan mereka melakukannya tetapi selepas beberapa ketika mereka akan dapati banyak lagi nama yang sama wujud di muka bumi ini.

Walau apapun yang sedang menjalar, marilah sama-sama kita menjaga akhlak antara kita umat manusia, marilah kita tonjolkan nilai-nilai indah Islam sebagaimana indahnya akhlak junjungan besar Nabi Muhammad SAW sepanjang kehidupannya.

Mengambil contoh peristiwa tentangan kepada dakwah baginda di Ta'if, bagaimana baginda dibaling dengan batu-batu sehingga darah bertakung dalam kasutnya.

Insiden yang menggegarkan arasy Allah SWT, sehingga turunnya Malaikat Jibril A.S, bertanya pada baginda Ar-Rasul apakah mahu ditimpakan bukit yang akan melenyapkan terus kaum itu.

Boleh sahaja Rasulullah mengangguk bersetuju,tetapi alangkah indahnya akhlak ar-rasul yang digelar Al Amin ini: "Wahai Jibril, jangan lakukannya.

Biarlah aku bersabar terhadap kaumku. Semoga Allah akan melahirkan dari zuriat mereka orang-orang yang beriman kepada Allah." Rasulullah saw mendoakan kaum Taif, "Ya Allah, berilah petunjuk kepada kaumku.

Sesungguhnya mereka tidak mengetahui. Apakah kita gagah mengatakan kita pewaris nabi sedangkan akhlak ar-rasul kita tidak warisi? Moga Allah berikan hidayah dan taufik-Nya kepada semua daripada kita. Amin.
~ Amin Mohamed Sultan

PAS: Gerakan baru 'hanya akan untungkan BN'


Landskap politik baru dengan Gerakan Harapan Baru (GHB) di dalamnya hanya akan menguntungkan BN, kata Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Iskandar Samad.
 
Ini, katanya, kerana tumpuan GHB sekarang adalah untuk mengukuhkan kedudukannya di kalangan ahli PAS dan bukannya mensasarkan Umno dan BN.

"Kumpulan pembangkang akan meraih keuntungan jika perkembangan ini dapat menarik pengundi yang selama ini memihak kepada BN. Tetapi adakah ini akan berlaku?.

"Saya kurang yakin kerana contohnya gerakan pemimpin PAS yang kalah kelihatan memberi tumpuan kepada ahli-ahli PAS sahaja," katanya dalam satu kenyataan semalam.

GHB adalah sebuah gerakan yang ditubuhkan oleh pemimpin progresif PAS yang disingkirkan oleh golongan konservatif daripada kepimpinan parti itu dalam muktamar parti itu Jun lalu.
 
Gerakan itu adalah pelopor kepada penubuhan sebuah parti politik baru yang berhasrat menjadi lebih inklusif ketika PAS dilihat terseret ke kanan.
 
"Saya hanya dapat melihat mereka berupaya menarik atau "mencuri" ahli, penyokong dan pengundi PAS sahaja," kata Iskandar dalam satu kenyataan semalam.

"Ahli, penyokong dan pengundi Umno/BN akan terus kekal dengan Umno/BN," kata Iskandar yang juga  naib presiden PAS.
 
Begitu juga, dengan pecahnya Pakatan, Iskandar berkata, jika DAP bertanding di kerusi PAS, ia hanya akan memecahkan undi pembangkang dan memihak kepada BN.

"Sama ada Harapan Baru atau DAP, mereka mesti diingatkan bahawa strategi berasaskan dendam akan dapat dirasai oleh rakyat.
 
"Sokongan atau undi kepada pembangkang tidak akan meningkat. Perpindahan undi hanya akan berlaku di antara parti-parti pembangkang.

"Malah terdapat kemungkinan besar terdapat mereka yang akan berpindah kepada BN kerana tidak lagi melihat pembangkang sebagai satu alternatif yang berwibawa akibat dari pertelingkahan yang berlaku," katanya.

Apabila Umno Pulak Yang Bimbang Harapan Baru Akan Musnahkan PAS

http://imagemap-generator.dariodomi.de/uploads/150719_064009_34f2401e5a14b56G.jpg
Kumpulan yang menamakan mereka sebagai Gerakan Harapan Baharu (GHB) dilihat sengaja ditubuhkan bagi melumpuhkan PAS, kata Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Samad.

Menurut beliau, kewujudan kumpulan tersebut dilihat hanyalah untuk mengisi ruang membalas dendam dengan parti Islam tersebut.

Ini kerana, mereka yang terdiri daripada kumpulan ini ialah golongan profesional di dalam PAS yang sentiasa bercanggah pandangan dan pendapat dengan kumpulan ulama parti itu.


"Kewujudan GHB ini memang sengaja untuk membunuh PAS yang sedia ada. Dia akan menimbulkan masalah dengan membalas dendam, akan cuba untuk menunjukkan masih ada pengaruh, orang dia lebih disambut baik oleh DAP dan PKR, akan mengakibatkan pertandingan tiga penjuru.

"Dan jika wujud pertandingan tiga penjuru, saya nampak ruginya dan akhirnya akan membunuh PAS sendiri.

"Jadi dia akan menjadi pengacau dan lebih mendorong kepada kekalahan Pakatan Rakyat. Dia akan pecahkan sistem dua parti itu," katanya kepada The Rakyat Post baru-baru ini.

Malah jelasnya, kewujudan kumpulan tersebut dilihat lebih kepada memenuhi rasa kecewa ekoran kekalahan di dalam pemilihan tempoh hari.

Pada awalnya, kumpulan tersebut menggelarkan diri mereka sebagai G18 yang melibatkan 18 orang ahli-ahli PAS yang gagal pada Muktamar Tahunan ke-61 awal Jun lalu.

"Jadi disebabkan kalah dalam pemilihan parti sendiri serta meninggalkan parti induk dan menubuhkan parti baru, akhirnya dia akan dilihat sebagai kumpulan yang kecewa dan terdesak.

"Kerana nak menegakkan kepentingan, maka kata mereka tidak boleh menerima kekurangan parti dia sendiri, dia mesti hendak sentiasa menang dan tidak akan reda dengan kekalahan.

"Dalam sebuah parti mesti mempunyai falsafah yang sama, jadi kalau mereka kata tidak bersetuju dengan perjuangan PAS, sebab kalah itu tidak munasabah. Pada saya, ini bukan perjuangan," tambah Ahli Parlimen Johor Bahru itu.

GHB kini dipimpin oleh Mohamad Sabu yang sebelum ini merupakan Timbalan Presiden PAS.

Ia turut dianggotai oleh Khalid Samad, Hanipa Maidin, Dr Dzulkefly Ahmad, Datuk Mahfuz Omar, Suhaizan Kaiat dan beberapa yang lain.

- therakyatpost

#HarapanBaru, serupa tapi tak sama...!!!

http://3.bp.blogspot.com/-TaCrjVi-_Mw/VaUS4WvdidI/AAAAAAAAeno/bo-vzzoYjng/s1600/2015-07-14_214705.jpg

1. Parti2 serpihan Pas sblm ini hanya ditubuh oleh beberapa orang pemimpin Pas yg kecewa dgn dasar atau keputusan politik Pas spt isu pemecatan Dato Mat Nasir sbg MB, krisis Dato Asri , CCC dll,

2. Semua parti serpihan ini bersifat mesra UMNO dan menentang Pas secara total dlm praya. Harapan Baru pula:

1. Akan meneruskan semua dasar dasar Pas termasuk memperjuangkan hukum hudud,
2. Tidak berlawan secara total dgn Pas, BN masih menjadi musuh politik utama

3. Menggantikan Pas dlm pakatan politik pembangkang, Pas semenjak 1990 telah menerima konsep persefahaman antara parti pembangkang, konsep ini perlu diteruskan kerana terbukti berjaya menggugat kekuatan BN,

4. Penubuhan Harapan Baru tidak dibina atas rasa kecewa dlm pemilihan Pas, sebaliknya atas prinsip perjuangan yg wajib diteruskan, bila ruang2 perjuangan telah ditutup rapat oleh manusia2 suci dlm Pas, maka satu laluan baru mesti dibina utk meneruskan perjuangan lama.

5. Harapan Baru didokong oleh lebih separuh drp pemimpin lama Pas samada di peringkat Pusat dan juga Negeri dan diterima baik oleh 80% penyokong dari jumlah lebih 3 juta penyokong PR, mereka hanya ditolak oleh 80% drp hanya 1200 perwakilan Pas yg memilih secara chai.

Thai nafi waran tangkap mereka yang jumpa Justohttp://www.kwiknews.my/sites/default/files/styles/kwik_inner_cover/public/Xavier-Andre-Justo1.jpg?itok=eqBWUF38
Polis Thailand menafikan telah mengeluarkan waran tangkap terhadap individu yang dikatakan bertemu dengan bekas pengarah PetroSaudi International, Xavier Andre Justo.

"Tidak, tidak ada waran tangkap, kerana ia (pertemuan yang dikatakan itu) berlaku di Singapura," kata jurucakap polis Thai, Major Jeneral Prawut Thavornsiri ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau diminta mengulas khabar angin yang diedarkan di Malaysia bahawa waran tangkap telah dikeluarkan terhadap individu berkenaan.

Ini selepas polis Thai semalam mendedahkan sekurang-kurangnya 10 orang telah bertemu dengan Justo yang berkemungkinan membeli maklumat daripadanya.

Polis tidak mendedahkan identiti mereka tetapi berkata mereka termasuk hartawan media, seorang ahli politik pembangkang dan juga ahli parti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak sendiri, Umno.

Pihak berkuasa Thai sedang menyiasat Justo kerana didakwa cuba memeras ugut PetroSaudi untuk 2.5 juta franc Swiss, bagi maklumat yang dituduh dicurinya dari bekas majikannya itu.

Siasatan mendedahkan Justo didakwa cuba menjual maklumat itu kepada pihak ketiga selepas cubaan memeras ugut itu gagal.

Prawut memberitahu Malaysiakini bahawa tawaran untuk membeli maklumat daripada Justo meningkat kepada AS$2 juta.

"Di dalam kontrak, katanya dua juta, dalam dolar AS," katanya.

Bagaimanapun, Prawut berkata tidak jelas sama ada transaksi sebenarnya telah berlaku.

Khabar angin bahawa polis Thai akan mengeluarkan waran tangkap terhadap mereka yang dikatakan telah bertemu Justo telah beredar di media sosial sejak semalam.

'Saya dah tunjuk emel itu, kini giliran kamu pula'

Ketua Pengarang Sarawak, Clare Rewcastle Brown telah mencabar pengkritik yang mendakwa dia menggunakan dokumen yang diubahsuai untuk artikelnya supaya menunjukkan bukti, sama seperti yang dilakukannya dalam respons kepada "pengakuan" seorang bekas wartawan.

Rewcastle memberitahu Malaysiakini bahawa dia terus menyiarkan emel antara beliau dan bekas wartawan Lester Melanyi, selepas Lester menuduhnya mengakui "memalsukan" dokumen dalam komunikasi emel mereka.

Katanya, apabila Lester bermain dengan satu emel yang telah dihantarnya, beliau segera menyiarkan versi yang betul.

"Mengapa PetroSaudi tidak boleh buat demikian?" tanya beliau.

Rewcastle merujuk kepada dakwaan pihak berkuasa Malaysia bahawa beliau telah menggunakan dokumen-dokumen yang telah "diubahsuai" dari PetroSaudi International Ltd (PSI) untuk artikelnya yang kritikal terhadap 1MDB.

Ini berikutan penangkapan bekas pengarah PSI Xavier Andre Justo oleh polis Thailand kerana didakwa cuba memeras ugut bekas majikan dengan ancaman untuk mendedahkan dokumen sulit syarikat itu.

Setakat ini, tiada pihak lain - 1MDB, PSI, pihak berkuasa Malaysia dan Thailand - telah memperincikan apa yang sebenarnya yang dikatakan telah diubahsuai.

Rewcastle berkata jika apa yang ditulis Sarawak Report adalah tidak benar, pihak-pihak yang berkenaan sepatutnya mengemukakan bukti seperti yang dilakukannya terhadap Lester.

"Jika itu semuanya sama sekali tidak benar, bagaimana pula PSI tidak tampil segera dengan 1MDB, Jho Low dan semua yang lain untuk menyangkalnya dengan bukti mereka sendiri?" soalnya.

Beliau berkata adalah aneh bahawa polis Thai kini mengambil haluan yang sama mengenai dakwaan pengubahsuaian tersebut, selepas mengadakan pertemuan dengan satu delegasi diplomat Malaysia pada hari Khamis.

Antony Loke nafi suruh Gerakan #HarapanBaru rujuk DAP untuk buat hudud

Inilah masalah orang kita suka percaya kepada manipulasi media tanpa mendengar sepenuhnya....

So far beliau suruh berunding...jadi apa masalahnya nerunding lah... Masalah sekarang kita nak guna kuasa veto sedangkan di Malaysia PERLEMBAGAAN NEGARA yang jadi rujukannya bukan Quran...dan nak pinda perlembagaan tersebut memerlukan 2/3 sokongan mp parlimen....

Jadi berundinglah...dalam bahasa arabnya bermusyawarah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...