TERKINI :

Wednesday, May 27, 2015

Anak Najib dalam sykt audit 1MDB...!!!

Konflik kepentingan anak PM dalam audit 1MDB?

Susulan aduan terhadap Deloitte dalam isu 1MDB, tumpuan kini beralih kepada seorang anak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebagai rakan kongsi dalam syarikat audit antarabangsa itu.

Nizar, anak pertama Najib, pengarah eksekutif, di perkhidmatan nasihat kewangan syarikat yang dikritik kerana pengendalian akaun 1MDB itu.

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, antara pengkritik paling lantang 1MDB, membangkitkan isu percanggahan kepentingan dalam perkara itu.

“Keadaan hanya menunggu masa sebelum orang ramai tahu bahawa anak sulung Najib – Nizar – rakan kongsi Deloitte (walaupun dalam unit perniagaan berbeza)," katanya.

Rafizi membangkitkan sama ada amalan itu boleh diterima secara terbuka dan profesional kerana ia mempunyai risiko serius ke arah percanggahan kepentingan.

Nizar belum memberikan sebarang respon ketika diminta Malaysiakini berbuat demikian.

Malaysiakini juga telah menghantar e-mel kepada Deloitte berhubung perkara sama dan masih menunggu reaksinya.

Rafizi yang juga seorang akauntan bertauliah dan anggota Institut Akauntan Malaysia (MIA) berkata terdapat keperluan melihat semula bagaimana empat firma terbesar audit di negara ini beroperasi.

Deloitte antara empat firma audit gergasi di Malaysia selain PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young dan KPMG.

Sebuah aduan hari ini difailkan terhadap Deloitte kerana didakwa gagal memberi amaran sehingga menyebabkan 1MDB terus berhutang dan tidak mampu membayar balik.

Aduan itu difailkan oleh anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua di MIA di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau mendakwa Deloitte Malaysia sengaja dan/atau cuai sehingga gagal mengambil tindakan wajar dan perlu serta mengaudit aliran tunai dan risiko kecairan 1MDB.

Ahmad Awang - PAS hanya satu kelompok kumpulan sahaja iaitu ahli Parti Islam Se-Malaysia.

PAS kini dilihat terbahagi kepada dua kumpulan iaitu ahli PAS yang pro-ulama dan profesional. Ustaz yang mana satu?

Pada saya PAS hanya satu kelompok kumpulan sahaja iaitu ahli Parti Islam Se-Malaysia. Saya akui ahli mempunyai pelbagai latar belakang. Ada yang profesional, berpendidikan dan pelbagai arah pemikiran. Tapi kita melihat kepelbagaian pemikiran, pandangan, sudut pandang berbeza dalam parti itu sebagai satu perkara yang baik. Dan apabila diurus, dengan kepelbagaian itu capai objektif yang komprehensif dan keputusan bersama dapat diperolehi.

Berbeza pendapat, pandangan ini kepelbagaian yang cantik tapi perlu diolah dan diselaraskan sehingga lahir satu kesepakatan. Dalam Islam, ia mengaturkan prinsip dalam jamaah berdasarkan kepada permesyuaratan.

Jadi ustaz tak meletakkan diri ustaz di mana-mana pihak?

Saya kira yang memberi gelaran pro-ulama dan sebagainya ini, pada saya ia masalah yang mesti kita perbetulkan dan selaraskan. Dan dalam PAS pun ada perlembagaan parti dan menjadi tugas pemimpin untuk menyatupadukan ahli dengan segala usaha dan ikhtiar dan menjadikan parti yang didukung ini, ahlinya bersatu dengan pendapat yang berbeza. Dan akhirnya, pemikiran yang terbaik itu akan dipilih untuk dijadikan keputusan bersama.

* ini adalah sebahagian sessi temuramah dengan Ustaz Ahmad Awanh

Sebanyak 70% asnaf zakat tidak mendirikan solat.

Asnaf LZS tidak solat


AMPANG - Statistik dikeluarkan Lembaga Zakat Selangor (LZS) merekodkan sebanyak 70 peratus asnaf tidak mendirikan solat.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, meskipun secara umumnya kerajaan negeri tidak memperoleh statistik secara tepat tetapi dapatan ini cukup tinggi menggambarkan solat itu dipandang remeh.

“Inisiatif yang dirangka bagi menyedarkan masyarakat Islam di Selangor yang masih tidak peduli tanggungjawab melaksanakan rukun Islam kedua ini ialah menerusi program Kaabahku Kiblatku.

“Hasil perangkaan mencatatkan jumlah masyarakat Islam terutamanya remaja sangat besar mengabaikan solat,” katanya ketika sidang selepas merasmikan penutup kursus kepimpinan dan pengurusan ketua kampung di Hotel De Palma di sini, semalam.

Menurut beliau, Jabatan Mufti dan Persatuan Falak Selangor bergabung menyemarakkan program ini dengan bergerak dari rumah ke rumah membantu mencari tanda arah kiblat.

Lebai Mercun kini ramai dalam Pas


ALOR SETAR - Ahli Jawatankuasa Lajnah Politik Pemuda Pas Pusat, Sulaiman Ibrahim atau lebih dikenali dengan nama Leman Raja Lawak mendedahkan terdapat ramai golongan Lebai Mercun dalam Pas.

Leman, yang sebelum ini kecewa selepas segelintir ahli Pas mendesak keahliannya dilucutkan gara-gara lantang bersuara, tetap tidak berganjak dengan pendiriannya menegur untuk kebaikan.

“Kritikan saya ini untuk timbulkan kesedaran supaya pemimpin Pas berubah ke arah kebaikan. Tiada niat memburukkan parti. Seperti saya bangkitkan sebelum ini, termasuk di laman sosial, Lebai Mercun berlambak dalam Pas. Perkara ini perlu diberi perhatian oleh pimpinan parti,” katanya.

Lebai Mercun, katanya, adalah golongan yang dianggap pemimpin atau ustaz dalam parti, pandai bercakap dan berceramah, tetapi tidak pandai buat kerja.

“Ada yang pulang dari Mesir, mengaku ulama hebat, namun mereka tidak menyentuh hati rakyat setempat melalui kerja-kerja kebajikan, selain tidak prihatin dengan masalah rakyat. Sebahagian (mereka) tidak mesra dengan bukan Islam,” katanya.

1MDB - Tumpuan Kini Beralih Kepada Muhyiddin

Shahbudin Husin,


Setelah berbulan-bulan Najib Razak menjadi bahan asakan mengenai 1MDB dan semua persoalan hanya ditujukan kepadanya untuk memberikan jawapan, kini nampaknya giliran Muhyiddin Yassin sebagai orang nombor dua dalam parti dan kerajaan pula harus menjawab mengenai pendiriannya.

Atas kedudukannya sebagai salah seorang anggota kabinet yang memikul konsep tanggungjawab bersama, semua persoalan yang berlaku dalam negara tidak membenarkan mereka memilih untuk berdiam diri atau memberitahu tidak tahu mengenainya.

Jika sebagai Timbalan Presiden UMNO, sebagaimana ucapannya dalam video yang sudah tersebar luas, Muhyiddin mahukan Lembaga Pengarah 1MDB dipecat dan disusuli dengan tindakan polis melakukan penyiasatan, begitu juga ketika menyatakan sokongan kepada Najib dalam mesyuarat MT UMNO, pendirian beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri sebenarnya lebih ditunggu-tunggu memandangkan kemelut dalam syarikat pelaburan itu telah menimbulkan kebimbangan kepada seluruh rakyat.

Ini kerana berbanding pendiriannya dalam UMNO yang hanya mewakili kepentingan 3.6 juta ahli, kedudukannya sebagai Timbalan Perdana Menteri adalah mewakili lebih 30 juta rakyat keseluruhannya.

Dua hari lalu, Tengku Razaleigh Hamzah telah menyatakan bahawa persoalan 1MDB tidak seharusnya menjadi beban kepada Najib seorang, tetapi keseluruhan anggota kabinet mesti memikulnya bersama.

Mampukah PAS mendaulatkan prinsip dan nilai Islam jika berjuang bersendirian?


Keperluan undi bukan Islam kepada PAS bukan perkara baru. Almarhum Prof Zulkifli Muhamad pernah mencadangkan agar PAS membuka keahlian kepada orang bukan Islam. Namun cadangan tersebut tidak diteruskan.

Almarhum Fadzil Noor yang sentiasa menerokai idea baru dalam percaturan strategi politiknya, telah bersama-sama Almarhum Yusuf Rawa membentuk CCC selain memberikan arahan kepada ahli PAS mengundi calon bukan melayu yang berlawan dengan calon Barisan Nasional. 

Usaha ini diteruskan dengan membentuk permuafakatan politik dengan DAP melalui Barisan Alternatif. Hasilnya, kerusi yang dimenangi PAS meningkat dalam PRU-10 dan Presiden PAS dipilih sebagai ketua pembangkang.

Bersama Pakatan Rakyat, PAS tidak lagi menjadi party yang ditakuti oleh orang bukan islam dengan PAS memenangi lebih banyak kerusi dengan sokongan penuh orang bukan islam dalam PRU-13. Kredit harus diberikan kepada almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang telah menunjukkan model pemerintahan Islam yang baik dan bersih. Islam tidak lagi menjadi tembok pemisah kepada penyatuan rakyat berbilang kaum dan agama.

Ahmad Awang - Hentikan Serangan Kepada Abdul Hadi


Dalam dialog-dialog dan perbincangan yang diadakan sebelum ini, antara soalan yang sering diajukan kepada saya ialah kaedah atau mekanisme untuk menjernihkan hubungan PAS dan Pakatan Rakyat. Dalam hal ini ramai pihak berhipotesis seolah-olah PAS menjadi satu-satunya punca keretakan hubungan Pakatan Rakyat ketika ini.

Sebelum saya menyentuh langsung hipotesis di atas, saya ingin menegaskan bahawa Pakatan Rakyat terbina dengan konsensus yang telah dipersetujui bersama. Kesepakatan ini tidak terbina dengan pengisian yang kosong. Di dalamnya - selain konsensus Buku Jingga yang dikenali umum - terbina suatu kefahaman atau jalur politik yang sama iaitu percaya bahawa Malaysia perlu dan mampu diubah.

Atas jalur tersebut, maka sedikit demi sedikit PAS, PKR dan DAP membina kepercayaan antara satu sama lain. Bermula dengan mencari titik perjuangan yang sama, kepercayaan ini merimbun menjadi pasukan politik yang utuh dan disebut-sebut sebagai koalisi atau tahaluf paling berpotensi untuk mengambil alih teraju pemerintahan daripada Barisan Nasional.

Disebalik kisah Mokhtar Senik "mengundur diri" dan Kenapa ada 3 poster program di Kuala Kedah

Kenapa ada 3 poster ??


1. 'Kuala kedah' telah dimaklumkan yang Ustaz Mokhtar Senik di dalam FB beliau bertarikh 16 Mei 2015, memberikan slotnya kepada Kuala Kedah pada sebelah malam tanpa sebrang format

2. Maka 'Kuala kedah' yang mengamalkan prinsip [ yang banyak kawasan-kawasan PAS dalam Malaysia agak bimbang melakukannya ] , namun Kuala kedah secara tradisi ilmu dalam membudayakan Politik Ilmu, menjemput pihak-pihak yang berbeza pandangan untuk sepentas membicarakan apa apa topik dalam suasana ilmu, segar, adil, secara langsung.

3. Setelah poster yang gabungkan keempat2 panel dikeluarkan, ada seorang panel yang asalnya membverikan jawapan Insyallah untuk hadir, menarik diri disebabkan ada kekhilafan tarikh dalam jadualnya, di mana panelis tersebut ada prog di tempat lain dan beliau berpandangan wacana seumpama ini sesuai di laksanakan selepas Muktamar.

4. Ustaz Mokhtar Senik juga menarik diri dengan alasan tidak bersetuju dengan format wacana tersebut. Dan dimaklumkan beliau mahu format pengisian beliau seorang sahaja untuk sesi penerangan dan sesi soal jawab.

Antara NIK AMAR & HJ HADI mesti salah seorang "TOLOL"..!!!

Nik Amar kata PAS tak kisah bersendirian. Semlm baru je Presiden PAS kata, PAS tidak boleh bersendirian.

Di antara kedua2 org ini salah satu mesti tolol. Siapa yg tolol? 


Salahudin Ayub sedia berdebat tetapi dengan syarat debat dengan manusia bukannya FB HANTU

Tahun 2003 saya pernah berdebat dengan Dato' Nazri Abd Aziz di Dewan Bahasa dan Pustaka isu sekolah agama rakyat. Tahun 2012 saya berdebat dengan Dato' Saifuddin Abdullah secara live anjuran Sinar Harian berkaitan isu BERSIH.

RTM dan Astro Awani banyak kali menjemput saya dalam program Debat Perdana dan saya hadir . Saya suka berdebat secara sihat dan tak pernah melepaskan peluang untuk mempertahankan dasar dan perjuangan parti.

Sekarang ini setiap hari saya diserang dengan fitnah terlibat dengan Hawai Five O oleh FB HANTU , TUC dan El Haraki. Saya juga di fitnah menghalang penyiaran berita YB DS Presiden dan Ulamak dalam HARAKAH. Paling baru saya di fitnah lagi, membuka ruang fitnah pada YB Us Nik Abduh yang kebetulan kami berjumpa di dalam Konvensyen Pas Perlis.

Perpecahan Pakatan :Apa sudah jadi?

Oleh Mohammad Fakhrurrazi Mohd Rashid


2008 merupakan permulaan baru bagi politik Malaysia apabila munculnya sebuah gabungan parti politik yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat (PR). Kerjasama ketiga-tiga parti membawa harapan baru kepada rakyat Malaysia yang sudah penat dengan rejim Barisan Nasional yang semakin layu serta tidak berupaya dalam menyelesaikan isu negara dan rakyat.

Pilihan raya Umum ke-13 (PRU 13) juga membuktikan sokongan rakyat yang tidak berbelah bagi menyanjung aspirasi sebuah gabungan parti yang mampu memperjuangkan nasib rakyat. Kini, PR sudah mula "naik bulu" dan hilang arah perjuangan. Apa sudah jadi?

Mungkin mereka lupa kegagalan mereka pada 1998 yang membentuk Barisan Alternatif (BA) berpecah disebabkan ketidaksefahaman parti, terutamanya PAS dan DAP. Kali ini, perkara yang sama berlaku apabila gabungan parti pembangkang dikatakan akan berpecah dalam tempoh dua minggu.

Perpecahan ini berlaku disebabkan prinsip parti PAS yang konsisten memperjuangkan hukum hudud yang mempunyai hubung kait dengan konsep negara Islam. Paling menyedihkan apabila luahan ini disuarakan orang yang sama memecahkan gabungan BA 17 tahun yang lalu pada 2001, saudara YB Lim Kit Siang.

Saham FGV merosot, PAS hantar memorandum aduan ke Bursa KL

 Pengarah ANAK, Mazlan Aliman (kiri) dan Ketua Khidmat Pelanggan Bursa Malaysia Saidi Ahmad sebelum penyerahan memorandum di Bursa Malaysia, Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 26 Mei, 2015.
Pengarah ANAK, Mazlan Aliman (kiri) dan Ketua Khidmat Pelanggan Bursa Malaysia Saidi Ahmad sebelum penyerahan memorandum di Bursa Malaysia, Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 26 Mei, 2015.

Spekulasi Felda Global Venture (FGV) bakal digugurkan daripada Indeks Komposit Kuala Lumpur (IKKL) ekoran prestasi sahamnya yang semakin jatuh merudum membimbangkan peneroka, kata Dr Rosli Yaakop.

Penasihat ekonomi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) itu berkata, FGV perlu disiasat bagi memastikan syarikat itu tidak melanggar mana-mana peraturan dan undang-undang pasaran saham dalam proses penyenaraiannya dan dalam urus niaga di Bursa Malaysia.

Katanya, ini berdasarkan saham FGV menurun RM2.02 seunit, jatuh 54% di bawah harga tawaran asal (IPO) RM4.45 sesaham, memberi petunjuk masa depan FGV yang kelam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...