kemalangan  
Gambar hiasan - Foto Bernama

REMBAU - Mulai tahun ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil pendekatan baharu untuk mengurangkan kadar kemalangan dan kematian akibat kemalangan jalan raya, dengan menjadikan keselamatan jalan raya tanggungjawab sosial bersama-sama.

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Ismail Ahmad berkata tanggungjawab itu bukan lagi semata-mata dipikul agensi penguat kuasa seperti JPJ, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkatan Awam Darat (SPAD), tetapi juga tanggungjawab masyarakat.

"Jadi, dalam hal ini kami menyusun, mengatur serta menyediakan satu platform kepada anggota masyarakat iaitu Skuad Muda 1JPJ ... untuk masyarakat menganggotainya dan bersama-sama mengambil tanggungjawab untuk menjaga keselamatan jalan raya.

"Di samping itu, kami juga membangunkan semangat sukarelawan, perpaduan dan juga partriotisme dalam kalangan anggota Skuad Muda 1JPJ. Objektif utama ialah untuk bersama-sama mengambil tanggungjawab untuk mengurangkan kemalangan jalan raya dan kematian," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ) Daerah Rembau oleh Yang Dipertua Dun Sembilan Datuk Dr. Awaludin Said di sini, hari ini.