TERKINI :

Thursday, March 5, 2015

Alasan kenapa PAS Kelantan nak bawa Kanun Jenayah Syariah ke parlimen

Enakmen Jenayah Syariah : Badan agama sepi

KOTA BHARU: Sepatutnya pihak berkuasa agama yang membawa Enakmen Kanun Jenayah Syariah (EKJS) ke parlimen bagi membolehkan ia dilaksanakan di peringkat negeri.

Sebaliknya sekarang pihak berkuasa agama menyepikan diri. Memandangkan tugas itu terbiar begitu lama, PAS mengambil tanggungjawab selepas memiliki kuasa politik di Kelantan pada 1990.

Ekoran itu Dewan Undangan Negeri Kelantan (Dun) meluluskan enakmen berkenaan pada Oktober 1993. Malangnya ia tidak dapat dilaksanakan lagi kerana ada halangan di peringkat parlimen.

Bekas pensyarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Datuk Dr Johari Mat berkata apabila tanggungjawab itu dipikul pemimpin politik tentunya ada pihak menganggap ia berselindung di sebalik mesej politik pula.

“Apabila perkara itu dibawa parti politik akan dilihat di sisi lain pula. Sedangkan tanggungjawab tersebut terpikul semua orang Islam lebih-lebih penguasa agama.

“Sepatutnya tidak perlu menunggu pemimpin politik yang mengusahanya. Malangnya pihak berkuasa agama Islam hanya membisu sahaja,” katanya di sini.

Kelantan berusaha membawa usul persendirian ke parlimen bagi membolehkan Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) dapat diperluaskan bidang kuasanya di negeri ini.

Akta itu sekarang hanya menghadkan hukuman bagi kesalahan jenayah tidak melebihi penjara 3 bulan, denda RM5,000 atau enam sebatan.

Sebaliknya sekiranya kelulusan diberi parlimen di bawah Pekara 76A membolehkan negeri-negeri lain juga menguatkuasa perundangan syariah.

Perkara 76A dan 80 Perenggan 4 membenarkan kerajaan Persekutuan memberikan kuasa kepada negeri menggubal undang-undang berkaitan jenayah yang terdapat dalam Senarai Persekutuan.

Dr Johari yang juga anggota Dewan Negara berkata, Enakmen Jenayah Syariah II (1993) berpangkal dari enakmen sama digubal 1985.

“Apa yang dilakukan kerajaan Kelantan sebagai kesinambungan terhadap anekmen yang telah dilulus pada 1985. Ia bukan perkara baru dan tidak perlu diributkan dengan pelbagai kenyataan,” katanya.

Oleh itu kata beliau setiap anggota parlimen Islam perlu menyokong usul berkenaan apabila dibawa ke parlimen kerana menjadi tanggungjawab setiap Muslim.

“Ini bukan soal parti politik semata-mata, sebaliknya tanggungjawab dan peranan terhadap agama. Sepatutnya semua pihak berkuasa agama di negara ini menyokong usaha dilakukan kerajaan Kelantan,” ujarnya.

Baru-baru ini seorang ahli akademik Prof Dr Ahmad Fauzi Abdul Hamid mencadangkan EKJS dibahas secara terbuka di media elektronik melalui wacana, diskusi dan forum bagi meningkatkan kefahaman masyarakat. - HARAKAHDAILY 5/3/2015

Dr Dzulkefly Ahmad tolak spekulasi

SHAH ALAM – AJK Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad menegaskan untuk tidak membuat sebarang spekulasi berhubung insiden yang menimpanya, awal pagi tadi.

Beliau juga bertindak untuk tidak menyokong mana-mana spekulasi yang dibuat terhadap kejadian itu.

"Saya tak boleh nak kata apa-apa pasal sebarang spekulasi. Kalau ada pihak yang mengandaikan ada yang tercabar dengan kenyataan saya, itu saya tidak mahu buat sebarang spekulasi.

"Saya tidak mahu buat apa-apa tuduhan atau andaian. Saya juga tidak mahu menyokong mana-mana teori yang hendak dikaitkan dengan apa yang telah berlaku. Saya mahukan pihak polis untuk melakukan siasatan yang lebih teliti," katanya yang dipetik melalui laporan sebuah portal berita, hari ini.

Sementara itu, anak lelaki Dr Dzulkefly, Mu'adz mengesahkan bapanya cedera dalam insiden awal pagi itu kepada Sinar Online.

Menurut Mu'adz, ayahnya cedera di bahagian bibir,muka dan kepala akibat dipukul.

Awal pagi ini, Dr Dzulkefly dilaporkan cedera akibat dipukul ketika mahu pulang selepas menunaikan solat Subuh.

Susulan kejadian itu, Dr Dzulkefly mengalami bengkak di muka namun tiada kecederaan serius dan telah membuat laporan polis .

PERKASA nie apahal pulak duk kata kat Majlis Syura Ulamak PAS?

Perkasa label PAS 'lucu, dungu dan jumud'

Perkasa mengecam keras tindakan pemimpin PAS yang melarang anggota-anggota parti itu menyertai Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa).

Presidennya Datuk Ibrahim Ali menyifatkan sikap Majlis Syura PAS itu sebagai "tidak demokratik, bodoh, lucu, dungu dan jumud."

Beliau mengulas kenyataan setiausaha Majlis Syura, Datuk Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh, yang menggesa PasMa dibubarkan sebelum anggota-anggotanya dibenar bersama parti Islam.

Nik Zawawi berkata demikian sebagai menjawab hasrat PasMa mengadakan pertemuan dengan pemimpin PAS bagi membincangkan kemelut dalaman Pakatan Rakyat.

PasMa digerakkan oleh anggota-anggota PAS dan muncul tahun lalu sewaktu memuncak krisis Selangor. Waktu itu sebilangan pemimpin atasan PAS mengambil sikap berbeza daripada keputusan PKR dan DAP.

Dalam kenyataannya, Ibrahim berkata PasMa bukan sebuah parti politik dan PAS tidak berhak mengambil tindakan kepada ahli sebuah badan bukan kerajaan (NGO).

"Kalau PasMa menjadi parti politik, maka PAS wajib bertindak memecat (mereka) yang masuk PasMa kerana setiap individu tidak boleh menjadi ahli kepada dua parti politik.

"Tapi PasMa belum jadi parti politik, ahli PAS mahu menjadi ahli PasMa, itu hak individu berkenaan," katanya.

Amacam pimpinan Umno..taknak umum aset harta sekali dengan Rafizi ka di parlimen nanti?

Rafizi mahu dedah aset di lobi Parlimen

Rafizi Ramli, pemimpin PKR yang terkenal dengan pembongkaran isu-isu penyelewengan kerajaan, akan mendedahkan asetnya di lobi Parlimen minggu depan.

Akuan bersumpah kedudukan harta, termasuk pendapatan dan hutangnya, akan diedarkan Selasa ini, minggu pertama sidang Dewan Rakyat sesi Mac.

Pengisytiharan harta itu sebagai menjawab cabaran ketua Umno Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee (right), yang mendesak Pakatan Rakyat berbuat demikian sebelum mengkritik kekayaan Datuk Seri Najib Abdul Razak.

"Setelah membuat pengisytiharan tersebut, saya sangatlah berharap agar Syed Ali tidak lagi memberi alasan dan (akan) memimpin kempen dalaman Umno supaya semua pimpinannya bertaraf menteri ke atas membuat pengisytiharan yang sama," kata Rafizi.

"Jika saya yang hanya seorang ahli Parlimen biasa boleh membuat pengisytiharan harta yang terbuka sebegitu, anggota-anggota jemaah menteri yang mempunyai kuasa dan boleh menggunakan kedudukan untuk mengumpul harta perlulah membuat pengisytiharan harta juga."

Apa beza Anwar dengan Sirul Azhar

MEREMBAH RASA                                                                                           

http://3.bp.blogspot.com/-0bd3pTIVUZE/VMhGLDLvmjI/AAAAAAAAvyU/4WWL2P8az10/s1600/sirul%2Bazhar%2Baltantuya%2Banwar%2Bibrahim.jpg
Orang marah atau benci apabila para penyokong Anwar Ibrahim bersama keluarganya berhimpun di perkarangan pasaraya Sogo pada setiap Sabtu sebagai ikhtiar untuk membebaskan Ketua Pembangkang itu daripada penjara Sungai Buloh. Ada yang mencemuhi perbuatan anak-anak muda dan penyokong Anwar itu melampau dan menganggui urusan hidup orang orang.

Lebih sadis lagi, pihak berkuasa (aparat kerajaan) turut bertindak mencegah dan menghalang perjuangan anak muda pendokong Anwar itu. Mereka disekat daripada berhimpun dan ada yang sudah digiring ke balai polis dan akan didakwa mengikut akta-akta bersesuaian.

Larang untuk berhimpun pada Sabtu depan ini juga sudah dilarang keras. Kemungkinan sekiranya himpunan diteruskan kita akan dapat menyaksikan pancutan air kimia pertama untuk tahun ini dan juga tersaksinya aliran darah tumpah ke jalanan untuk kesekian kalinya.

Memang sekali pandang, aksi atau cara anak-anak muda itu berusaha membebaskan idola dan wira mereka memberi kesan dan gangguan kepada urusan hidup orang lain. Ia menambahkan rasa meluat kepada orang yang membenci Anwar selama ini. Itulah alasan yang diberikan setiap kali diadakan himpunan atau demostrasi ia boleh menganggu urusan orang lain membantutkan perkembangan ekonomi negara.

12 sebab kenapa Najib perlu undur


http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/KITA_LAWAN_protest-undur_Najib_banner-sogo-280215-TMI-MukhrizHazim.jpg
1. Memusnahkan kewibawaan institusi kehakiman dengan memenjarakan Anwar sebagai tahanan politik melalui konspirasi Fitnah 2.

2. Meletakkan kedudukan kewangan negara dalam bahaya melalui skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di mana hutang 1MDB yang mencecah puluhan bilion ringgit bakal ditanggung oleh rakyat.

3. Hiprokasi beliau terhadap isu-isu hak asasi manusia yang mana akta-akta zalim dan drakonian seperti Akta Hasutan masih digunakan untuk menghukum rakyat demi melindungi kuasa dan kedudukan beliau.

4. Ketidakpedulian beliau terhadap ekonomi rakyat terutamanya dengan meneruskan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sedangkan beliau, keluarga mahupun pimpinan Umno Barisan Nasional yang lain terus bermewah dan berbelanja dengan boros.

5. Pengurusan ekonomi negara yang lemah dan tiada kekuatan menolak dasar ekonomi yang tidak adil kepada rakyat seperti masih mengadakan rundingan perjanjian TPPA, gagal menghapuskan cukai eksais kereta yang melampau dan sebagainya.

Tiga empangan utama Kedah berada tahap normal

http://www.madatv.my/wp-content/uploads/2013/11/DSC4195.jpg
ALOR SETAR - Paras air di tiga empangan utama yang menyalurkan air untuk kegunaan domestik di Kedah berada pada tahap normal walaupun berlaku musim kering sejak Disember hingga penghujung Mac ini.

Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) dalam satu kenyataan kepada Bernama berkata paras air Empangan Pedu setakat ini berada pada 95.25 meter, Empangan Muda pada tahap 99.04 meter dan Empangan Ahning 108.90 meter.

Katanya, purata hujan yang turun di kawasan tadahan di ketiga-tiga empangan itu pada Januari sebanyak 38.33mm dan sehingga 24 Februari lepas pula ialah sebanyak 89.05mm.

Beliau berkata, sekiranya tiada hujan di kawasan tadahan sehingga akhir Mac ini, empangan Pedu dianggar mempunyai takungan air sebanyak 938 juta meter padu dan mencukupi untuk keperluan domestik dan industri.

"Air di empangan Pedu juga cukup untuk musim penanaman padi bagi musim 1/2015 yang dijadual bermula pada penghujung Mac tahun ini," menurut kenyataan itu.

Tanggungjawab 1MDB pindah ke Kabinet, kata wartawan veteran

Arahan supaya ketua audit negara semak akaun 1Malaysia Development Berhad petanda kini Kabinet ambil tanggungjawab bersama, kata wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 5 Mac, 2015.
Arahan supaya ketua audit negara semak akaun 1Malaysia Development Berhad petanda kini Kabinet ambil tanggungjawab bersama, kata wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 5 Mac, 2015.

Ketika Putrajaya mengarahkan ketua audit negara menyemak akaun syarikat dibebani hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB), wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin berpendapat ia tanda Kabinet mengambil tanggungjawab bersama atas dana pelaburan strategik milik negara itu.

Beliau berkata, ini juga menunjukkan, kuasa ke atas 1MDB, yang penubuhannya diilhamkan Najib, tidak lagi merupakan bidang eksklusif perdana menteri.

"Ini sesuatu yang mungkin berguna untuk perdana menteri. Beliau kini mengalihkan sebahagian tanggungjawab atas 1MDB kepada jemaah menteri. Sesuatu yang bermula sebagai hasil kerja seorang individu, kini menjadi beban kolektif Kabinet," tulisnya dalam blognya malam tadi.

Najib semalam mengarahkan ketua audit negara menyemak akaun kontroversi 1MDB, selepas Kabinet diberi taklimat mengenai akaun syarikat itu dan dimaklumkan dakwaan mengenainya adalah berkaitan urus niaga dengan pihak ketiga seperti PetroSaudi International.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...