TERKINI :

Saturday, January 24, 2015

Apabila manusia yang dikatakan "JEBON" akhirnya membela PRESIDEN PAS

MP PAS: Teliti dulu kebimbangan Hadi

 
Ahli jawatankuasa pusat PAS, Khalid Samad berkata kenyataan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menolak pelaksanaan pilihan raya kerajaan tempatan sepatutnya diteliti terlebih dahulu.

Katanya, kebimbangan Hadi bahawa pilihan raya tersebut berpotensi menyebabkan ketegangan kaum tidak harus mencetus perbalahan terbuka.

Khalid turut menjawab mengenai kecurigaan NGO Gabungan Urus Tadbir Baik (CGG) bahawa PAS menjadi punca di sebalik kegagalan melaksana pilihan raya itu di Selangor.

MP Shah Alam itu menjelaskan, masalah pelaksanaan itu berpunca daripada kebimbangan berhubung keseimbangan komposisi kaum di kalangan ahli majlis.

"Ia adalah satu perkara yang boleh diperhalusi dan tak perlu jadi perbalahan secara terbuka," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Pakatan perlu tamatkan era Umno-BN

 http://mole.my/sites/default/files/images/mole-BARISAN-NASIONAL.jpg
Pentadbiran Najib berdepan dengan pelbagai isu kontroversi sejak bergerak dari garis mula pada 2009, selepas pemerintahan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang membawa Umno-BN melalui pilihan raya umum dengan prestasi paling buruk dalam sejarah terkini.

Pada masa ini, isu lama dan baharu muncul menghambat Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak, daripada kontroversi pengurusan 1MDB hingga kepada persoalan-persoalan berhubung kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Najib banyak menghadapi nasib tidak baik kebelakangan ini, termasuk perkara-perkara yang melibatkan imej di pentas politik, seperti didedahkan bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama semasa beberapa buah negeri di Malaysia dilanda banjir yang dahsyat.

Kemudian, didedahkan pula pesawat rasmi dinaiki Najib meneruskan satu perjalanan yang jauh di beberapa bandar di AS dan akhirnya ke Bangkok sebelum kembali ke Kuala Lumpur.

Semasa banjir buruk melanda negara, kerajaan dan pihak-pihak berwajib kelihatan dikejutkan dengan skala bencana yang dihadapi, hingga sekali lagi mengundang kritikan terhadap Najib, selepas dipersoalkan kepimpinan dan keprihatinannya kerana bermain golf semasa rakyat berdepan banjir.

Video Sex Daim Zainuddin laa pulak..!!!!

Daim diserang ugutan video seks, tapi tekanan tetap pada Najib
Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin kini diserang dalam media arus perdana dan Internet dengan terbaru, diancam didedahkan video seksnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Januari, 2014.
Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin kini diserang dalam media arus perdana dan Internet dengan terbaru, diancam didedahkan video seksnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Januari, 2014.

Perang proksi dalam media arus perdana dan di Internet di antara Datuk Seri Najib Razak dan pengkritik dalaman Umno seperti mengulangi sejarah percubaan untuk menyingkirkan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, kata seorang blogger pro Barisan Nasional (BN).

Tetapi kali ini taktiknya lebih kotor, secara tidak langsung dan lebih lucah dengan mangsa terbaru adalah bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin yang diancam didedahkan video seksnya.

"Kita merasakan ia kerja blogger-blogger upahan yang sanggup melakukan apa saja asalkan menerima bayaran. Tindakan untuk menggesa Najib meletak jawatan semakin kuat, sama seperti ketika zaman Pak Lah," kata Anuar Mohd Nor yang dikenali dengan blog Umno Reform merujuk kepada Abdullah.

Adun tunggal PAS P/Pinang nasihat pimpinan PR supaya jangan buat kenyataan umum

Salleh Man: Jangan buat kenyataan umum

http://antarapos.com/v1/images/news_images_upload/datuk%20salleh%20man.jpg
ADUN Permatang Pasir, Datuk Mohamad Salleh Man menyarankan agar pemimpin Pakatan Rakyat tidak membuat kenyataan terbuka bagi menolak cadangan pelaksanaan pilihan raya tempatan.

Wakil rakyat tunggal PAS di DUN Pulau Pinang itu berkata demikian bagi mengulas kenyataan kontroversi presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung cadangan itu.

"Bagi sayalah, di peringkat kepimpinan atasan boleh keluarkan kenyataan masing-masing di peringkat perbincangan dalaman ketiga-tiga parti," katanya kepada Malaysiakini.

Ditanya tentang pandangannya sendiri tentang perbezaan pendapat di antara pentadbiran kerajaan negeri dan Hadi, Salleh berkata buat masa ini sebarang kenyataan yang dikeluarkan akan terus mengelirukan keadaan.

"Nanti saya kata lain, dan pihak lain akan mengeluarkan kenyataan yang berlainan pula," katanya.

Hadi semalam menyifatkan cadangan pilihan raya tempatan di Pulau Pinang itu boleh menyebabkan peristiwa 13 Mei 1969 berulang.

Tentangan Hadi ke atas hasrat DAP untuk melaksana pilihan raya kerajaan tempatan itu timbul susulan tentangan keras DAP ke atas pelaksanaan hudud.

Hadi juga mengambil alasan sama, bahawa rancangan itu tidak pernah dipersetujui dalam kerangka bersama Pakatan Rakyat.

Dialog hati ke hati untuk satukan Umno, Pas hanya retorik

Shahbudin Husin,

BACAAN JUMAAT                                                                                         

Semalam berlangsung perbincangan dari hati ke hati mencari solusi dan juga iktibar selepas bencana Bah Emas yang menimpa Kelantan. Perbincangan itu melibatkan dua pemimpin kanan Pas dan Umno Kelantan. Pas diwakili Timbalan Menteri Besar (TMB) Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah (Nik Amar) manakala Umno diwakili oleh Ketua Penerangannya Md Alwi Che Ahmad. Manakala bekas MP Kok Lanas Abdullah Ahmad bertindak sebagai moderator.
Dialog untuk menyatukan Pas - Umno?
Abdullah adalah pendokong fahamaan sekular dan sosialisme yang pernah menjadi master mind dalam Umno khususnya di perjabat Perdana Menteri diera Tun Razak. Beliau juga pernah ditahan dibawah ISA kerana menganuti fahaman kuminis. Dari mana jerung pun bekas Setiausaha Politik Tun Razak ini lebih suka kalau Kelantan diperintah Umno secara total.

Dialog dari hati ke kalbu itu dianjurkan oleh surat khabar Sinar Harian di mana baru-baru ini taukehnya melemparkan cadangan agar Pas dan Umno bergabung membangunkan Kelantan. Penerbit akhbar berkenaan Hissamuddin Yaakob melihat kedua parti itu wajar berada dalam satu saf dengan menubuhkan kerajaan bersama. Beliau merasakan ia suatu keterdesakan kerana Kelantan ketinggalan selama 40 tahun.

Bagaimana pun cadangan yang idealis itu tidak mendapat sambutan. Ia dicurigai oleh sesetengah pihak khasnya dalam Pas. Beberapa pemimpin Pas memberi alasan mengelak mengatakan kerjasama politik tidak diperlukan. Ironisnya pihak Umno hanya mendiamkan diri yang boleh dianggap menerima cadangan itu sebagai positif.

Jika Benar Mahu UMNO Berubah, Najib Mesti Berani Adakan Pemilihan Sebelum Pilihanraya

Shahbudin Husin, 

http://mole.my/sites/default/files/images/mole-umno-5.jpg
Antara intipati  ucapan Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Presiden UMNO ketika merasmikan Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO 2014 yang lalu ialah:-

"Kita tidak ada banyak masa untuk menunggu perubahan berlaku. Kita perlu merekayasa perubahan. If change does not happen, we have to engineer the change.  Justeru pada hemat saya, wajar untuk kita pertimbangkan pemilihan parti dilaksanakan mengikut kehendak Perlembagaan UMNO dan tidak ditangguhkan sehingga selepas pilihanraya umum seperti yang pernah dibuat sebelum ini".

Malangnya isi yang amat penting dalam ucapan Muhyiddin itu, bahkan selaras dengan seruan perubahan atau dalam slogan lengkapnya "rebah jika tidak berubah" sebagaimana yang kerap diucapkan oleh Najib Razak, tidak disiarkan secara meluas di media-media arus perdana. Ia bahkan seperti cuba diselindungkan.

Dalam ucapan dan perbahasan para perwakilan pula, tidak ada sesiapa yang menyambut seruan Muhyiddin itu. Lalu, ia berakhir begitu saja dan kemudian terus dilupakan.

Tetapi berdasarkan perkembangan semasa dalam UMNO dan kerajaan ketika ini di mana suara yang menegur, mengkritik dan mendesak Najib Razak agar berundur dan meletakkan jawatan kian membesar, saranan Muhyiddin yang mahukan pemilihan diadakan mengikut Perlembagaan UMNO dan tidak lagi ditangguhkan sehingga selepas pilihanraya umum, wajar direnung semula.

Isu Daim : Anwar konsisten dedahkan kepincangan

ISU DAIM: ANWAR KONSISTEN DEDAHKAN KEPINCANGAN


Saya ingin memberikan sedikit maklum balas mengenai kenyataan Ariff Sabri Abdul Aziz, ahli parlimen Raub mewakili DAP yang mempersoal Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia yang juga Ketua Umum KEADILAN yang dikatakan meletakkan keutamaan salah dalam strategi, bersungguh menentang Daim Zainuddin dan bukan untuk menjatuhkan BN daripada kuasa, khususnya dengan mendedahkan kelemahan kepimpinan Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai ahli politik dan penganalisa isu semasa yang cekap, saya berpandangan bahawa Ariff Sabri seharusnya menyedari bahawa komitmen Anwar Ibrahim kepada usaha mereformasi politik negara, menjatuhkan BN dan mengeratkan hubungan antara parti-parti pembangkang tidak wajar dipersoalkan lagi.

Beliau mungkin nampak bersungguh dalam menawarkan diri memberi maklumat berkenaan kes Daim, namun jangan dilupakan bahawa beliau juga tegas menyatakan pendirian dan sikap terhadap pentadbiran di bawah kepimpinan BN yang lain sejak zaman Dr. Mahathir lagi. Malah, sejak 1998 sehingga hari ini Anwar telah konsisten menyatakan pendiriannya terhadap dakwaan rasuah terhadap Daim.

Fitnah Azan berputar semula di P.Pinang, ini penjelasan sebenar...

Masjid dituduh perlahankan azan

Ahli jawatankuasa Kariah Masjid Jamek Sungai Gelugor menentang fitnah yang dilemparkan individu tidak
bertanggungjawab.  
Ahli jawatankuasa Kariah Masjid Jamek Sungai Gelugor menentang fitnah yang dilemparkan individu tidak bertanggungjawab.

GELUGOR - Dua masjid di sini menjadi mangsa fitnah gara-gara ada yang menuduh pihak kariah memperlahankan pembesar suara ketika berkumandangnya azan.

Salah sebuah masjid yang turut terkena tempias termasuk Masjid Jamek Sungai Gelugor.

Timbalan Pengerusi Kariahnya, Mohd Ali Mohd Yusof berkata, beliau didatangi seorang lelaki yang ingin memaklumkan hal berkenaan kepadanya.

http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.353265.1421983121!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_490/image.jpg
Menurutnya, beliau terkejut setelah mendengar dakwaan dan khabar angin yang kononnya masjid terpaksa memperlahankan pembesar suara pada waktu azan Subuh gara-gara ditegur segelintir pihak.

“Kata lelaki yang sama, ada yang berjumpa imam dan mendakwa beliau mengiakan perkara tersebut, namun itu semua fitnah semata-mata, kami tidak tahu siapa sebenarnya yang cuba membawa mulut.

“Pada saya ini adalah satu perbuatan jahat dan sengaja ingin merosakkan nama baik masjid,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Usah memperlekeh atau menjatuhkan martabat sekolah agama - YB Alor Mengkudu

Sekolah agama bukan tempat merekrut militan

AHMAD
ALOR SETAR - Usah memperlekeh atau menjatuhkan martabat sekolah agama dengan mengaitkan institusi itu dengan ideologi militan atau fahaman esktremis kerana sekolah agama bukan tempat merekrut pelajar sebagai anggota militan.

Pengerusi Pertubuhan Hal Ehwal Sekolah Agama Kedah (Hesa), Ahmad Yahaya berkata, tidak dinafikan wujud kes terpencil melibatkan beberapa individu daripada sekolah agama, namun ia bukan hasil didikan institusi sekolah itu.

“Jika ada pelajar atau guru terlibat, kebetulan latar belakangnya ada kaitan dengan sekolah pondok, itu atas kapasiti individu. Jika anggap sekolah agama atau pondok dan madrasah perlu dipantau daripada elemen militan, institusi pengajian lain seperti Universiti dan kolej juga wajar dipantau,” katanya.

Pihaknya kesal hanya institusi pondok dan sekolah agama menjadi sasaran, sebaliknya individu ditahan ada kaitan dengan militan mempunyai latar belakang pelbagai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...