Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin  
Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin

SHAH ALAM - Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Kelantan bukan sahaja perlu bekerjasama erat dalam mengharungi bencana banjir bahkan kesefahaman antara dua parti pemerintah itu perlu wujud untuk mengelakkan isu kebajikan dan bantuan kemanusiaan dipolitikkan.

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin berkata dalam soal bencana alam, ia menjadi tanggungjawab bersama antara dua parti pemerintah itu dan ia termaktub dalam Perlembagaan negara.

"Mestilah (kerjasama) sebab kerajaan negeri dia ada bidang tertentu, kalau kita lihat senarai Persekutuan, terdapat senarai negeri dan senarai bersama.

"Isu-isu kebajikan ini isu bersama, jangan kerana sekolah itu terletak di bawah kerajaan pusat, kerajaan negeri tidak boleh turun langsung kerana kerajaan negeri di bawah pembangkang.

"Perkara ini berlaku, ada beberapa kes di Kelantan di mana NGO ataupun Kerajaan Negeri tidak boleh masuk langsung ke pusat pemindahan ini," kata Timbalan Dekan Fakulti Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara (UIiTM) itu kepada Sinar Online.