TERKINI :

Thursday, December 17, 2015

Multaqa alumni Al-Azhar ingin rintis perpaduan PAS dan Umno


Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015, yang julung kali diadakan di Kuala Lumpur diharap dapat merintis jalan ke arah penyatuan dua parti Islam terbesar, iaitu PAS dan Umno.

Harapan ini dinyatakan Pengerusi Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Malaysia Datuk Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti, sesuai dengan seminar berkenaan yang akan membincangkan perbezaan pendapat dan ideologi politik yang sedang melingkari masyarakat Islam di negara ini.

Kesempatan itu, katanya boleh membuka jalan kepada perpaduan antara kedua-dua parti berkenaan.

"Dalam konteks (tema Perpaduan Ummah Merentasi Ideologi) ini, sebenarnya kita fokuskan kepada fahaman politik, kerana kita ambil kira, sebahagian besar umat Islam di negara ini cenderung kepada dua 2 parti politik Islam terbesar (PAS dan Umno).

"Salah satu tujuan pertemuan ini untuk mendekatkan, hendak menanamkan semangat perbincangan dialog... dan mungkin apa yang berlaku ini dapat mempengaruhi masyarakat Islam di negara kita," katanya ketika ditemui pemberita hari ini.

Forum 3 hari bermula Rabu anjuran Rabitah Alumni Al-Azhar Malaysia dengan kerjasama Pejabat Perdana Menteri itu akan dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang ini dan dijangka dihadiri 900 peserta dari dalam dan luar negara.

Selain itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga dijadualkan menyampaikan ucap tama beliau selepas Najib merasmikan seminar berkenaan.

Najib, sewaktu menyampaikan ucapan dasarnya sebagai Presiden Umno di Perhimpunan Agung parti itu 10 Disember lepas, menghulurkan "tali silaturahim" kepada PAS untuk sama-sama membina dan membangunkan negara ini mengikut syariat Islam sebenarnya.

"Dengan hati yang terbuka dan nubari yang merdeka, kita hulurkan tali silaturahim, kita hulurkan ikatan ukhuwah menuju kesempurnaan membina sebuah Malaysia di atas syariatnya," kata Najib. – Bernama, 17 Disember, 2015.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...