TERKINI :

Saturday, December 5, 2015

Cara Presiden PAS berpolitik tidak sesuai dalam MALAYSIA

Oleh: Dr Tanaka Mustafa


1) Saya sudah agak PAS akan kecoh dengan isu "DS Wan Azizah sebut undi tolak bajet sia sia". Tengoklah apa yang Presiden kami buat, last sekali presiden korang pun ikut.

2) Ya, kita akui Presiden PAS hebat, boleh baca politik masa depan, istiqamah, genius, mantop bagai. Tapi korang mesti ingat, tak ada guna dia hebat sorang-sorang kalau orang lain tak faham yang dia buat.

3) Orang lain tidak berupaya membaca masa depan sehebat beliau. Orang lain tidak sehebat cara berpolitik beliau. Dan orang lain tak pandai nak berpolitik dengan cara pelik beliau.

4) Jadi, beliau seharusnya berpolitik mengikut waqi' keadaan setempat. Tak perlu nak berpolotik matang dan futuristik sangat. Orang sekeliling beliau tak dapat terima.

5) Kalau pun akhirnya betul tindakan beliau, orang sekeliling yang sakit hati, tetap takkan iktiraf kehebatan beliau. Malah kecacatan, kesilapan, kejumudan beliau akan sentiasa dicari untuk dibahan dan ditroll.

6) Isu tak hadir sidang parlimen, dipotrait sebagai ponteng. Orang lain tak hadir disebut gagal untuk hadir. tetapi beliau dihighlight sebagai ponteng. Sambil menambah kesedapan bahan troll, siap ada yang sindir "ponteng kerana Allah dapat pahala".

7) Jesteru, tindakan Presiden PAS berpolitik secara terlalu jauh pandang ke hadapan adalah kurang sesuai dengan waqi' Malaysia. Ia hanya sesuai jika majoriti umat Malaysia ini berfikiran matang, berilmu, beriman dan bertaqwa. Dia hanya akan jadi bahan troll umat yang tidak matang.

8 ) Sekurang-kurangnya berpolitiklah sebagaimana DS Anwar Ibrahim, yang mengharmonikan antara orang berilmu dan orang jahil, antara orang yang matang dan orang bingai, antara orang genius dan orang mabuk ketum.

Sekian

1 comment:

Gbap Halban said...

Kalau politik Pas tak sesuai di malaysia di mana lagi sesuai.takkan Pas nak berpolitik di luar malaysia kot.bukan kah nama Pas pun parti islam semalaysia.bodoh punya komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...