TERKINI :

Sunday, November 22, 2015

Takiyuddin Hassan: Pemimpin PAS, peminat motor besar

OLEH MOHD FARHAN DARWIS

Tidak pernah terlintas di dalam fikiran meskipun sibuk dengan tugasan sebagai ahli politik, rupa-rupanya tertanam hasrat jauh di lubuk hati Datuk Takiyuddin Hassan untuk menunggang motosikal berkuasa tinggi sehingga ke kota suci umat Islam, di Mekah.

Bermula dengan motosikal berjenama Yamaha Virago 500cc, ahli Parlimen Kota Baru itu kini memiliki motosikal berjenama Honda Goldwing 1,800cc dan sering menyertai jelajah atau konvoi beramai-ramai sekiranya berkelapangan.

Takiyuddin yang mula menyertai PAS sejak tahun 1989, mengakui minatnya terhadap motosikal berkuasa tinggi dipupuk sahabat handai dan kenalan terdekat, dan setiausaha agung PAS itu turut percaya, dengan minat yang mendalam terhadap hobi menunggang beliau, akan dapat mengetepikan perbezaan politik.

Hakikatnya ternyata benar, apabila beliau turut berkongsi hobi dan minat yang sama dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, malah pernah berkonvoi bersama-sama pemimpin Barisan Nasional (BN) itu.

Suami kepada Datin Hariza Yusoff, dan bapa kepada 5 cahaya mata itu juga berpegang kepada falsafah lama, mereka yang mampu menungang kuda akan mampu memimpin manusia.

“Minat saya ini mula-mula cuba-cuba motosikal kawan-kawan, kemudian saya bermula dengan motosikal biasa-biasa, ‘cc’ rendah, Yamaha Virago 500 cc, sekarang saya mempunyai motosikal dengan ‘cc’ yang paling besar, Honda Goldwing 1,800 cc,” kata Takiyuddin, dalam wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insider, di Parlimen baru-baru ini.

“Motosikal ini pun kita ibaratkan sebagai kuda sekarang, lagipun kuasanya pun kita ukur menggunakan kuasa kuda,” kata Takiyuddin, berjenaka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...