TERKINI :

Friday, November 20, 2015

Syukur Alhamdulillah.. Harga ubat akan naik sebaik sahaja TPPA disahkan, ini Obama yang kata..!

Ya, harga ubat akan naik, kata Obama

Presiden Amerika Syarikat Barack Obama hari ini mengakui bahawa harga ubat dijangka naik sebaik sahaja Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) disahkan.

Bercakap pada sesi perbincangan Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara (YSEALI), Obama bagaimanapun berkata sifat perjanjian perdagangan itu adalah bahawa semua pihak yang terlibat perlu bersedia untuk berkorban atau rundingan itu tidak akan berjaya.

"Ketika ini, banyak syarikat-syarikat ubatan di Amerika Syarikat marah pada saya kerana mereka kata mereka tidak lagi dilindungi. Jawapan saya, dalam persekitaran global yang baru ini, perkara sentiasa berubah setiap masa dan sebahagian daripada nilai saya adalah bahawa perubahan itu mestilah baik bagi orang kebanyakan.

"Saya tidak percaya bahawa kita boleh hentikan perubahan. Saya tidak fikir bahawa dengan meletakkan halangan ke atas perdagangan, kita boleh hentikan perubahan," katanya ketika menjawab soalan peserta dari Malaysia.

Peserta yang memperkenalkan dirinya sebagai Rizal itu menimbulkan kebimbangan bahawa TPPA adalah "perjanjian elitis" yang akan membebankan majoriti rakyat Malaysia dan mereka daripada kumpulan berpendapatan rendah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...