TERKINI :

Friday, November 6, 2015

Perghh !! memang terbaiklah PENGERUSI PAC yang baru nie..!!!

Shahbudin Husin,

Ketika arwah Jamaluddin Jarjis masih hidup, Hasan Ariffin tidaklah begitu dikenali dan hanya merupakan pemimpin peringkat negeri Pahang dengan jawatan tertinggi yang pernah dipegangnya ialah Timbalan Menteri Besar Pahang sahaja.

Beliau juga tiada apa-apa pencapaian gemilang dalam pentadbiran kerajaan  mahu pun politik yang membolehkan namanya diingati serta dijulang. Beliau tidaklah sesetia dan mengiyakan apa saja seperti Hang Tuah dan tidak juga seberani melawan arus seperti Hang Jebat.

Wataknya lebih kurang seperti Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu saja - jarang benar disebut dan dipeduli orang, ada tidak begitu menambah, tiada pun tidak banyak mengurang.
Tetapi itu dulu. Sekarang setelah menjadi Ahli Parlimen Rompin mengambil alih tempat arwah Jamaluddin Jarjis dan dilantik pula menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negara atau PAC yang berdepan tanggungjawab menyiasat 1MDB, Hasan nampaknya sudah lain macam.

Jika kenyataan awalnya sebaik dilantik mengetuai PAC ialah dengan mengatakan kedudukan Tony Pua akan ditentukan dalam mesyuarat pertama jawatankuasa itu berikutan kelantangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu bercakap mengenai 1MDB dan meskipun tiada apa-apa yang terjadi selepas itu, kecondongannya sudah mulai dapat dirasai.
Kemudian apabila timbul isu debat Tony Pua dengan Arul Kanda Kandasamy, Hasan yang pada mulanya agak terbuka dengan mengatakan beliau tidak kisah dan menyerahkan sepenuhnya kepada Ahli Parlimen DAP itu membuat keputusan, tetapi sikapnya mula berubah apabila Speaker tidak membenarkannya serta mengancam untuk meletakkan jawatan jika debat itu berlangsung juga.

Hasan malah mentafsirkan keputusan Speaker itu bahawa selagi kekal dalam PAC, Tony Pua bukan saja tidak boleh mengambil bahagian dalam debat dengan Arul Kanda, bahkan turut tidak boleh bercakap lagi mengenai 1MDB sama ada di luar Parlimen atau mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai syarikat bermasalah dan sarat hutang itu.

Semalam pula, setelah Tony Pua memilih untuk terus kekal dalam PAC dan mengundur diri daripada berdebat, Hasan mengatakan Tony Pua juga tidak dibenarkan lagi menyebut tentang 1MDB walau di dalam Parlimen sekali pun.

Walaupun jelas dalam arahan Speaker sebelum ini bahawa sebagai anggota PAC, Tony Pua hanya tidak boleh mengambil bahagian dalam debat mengenai 1MDB kerana bimbang menjejaskan proses siasatan jawatankuasa Parlimen yang dianggotainya, tetapi menjadi haknya untuk bercakap dalam Parlimen, tetapi tafsiran Hasan seperti melebihi maksud Speaker sendiri.

Melarang Tony Pua menyebut mengenai 1MDB dalam Parlimen juga bertentangan dengan kenyataan Shahrir Samad, bekas Pengerusi PAC yang mengatakan Ahli Parlimen pembangkang itu masih bebas untuk bercakap tentang 1MDB asalkan tidak bertindih dengan laporan dan penyiasatan yang diketahuinya sebagai anggota PAC.

Dengan pendirian Hasan ini, Tony Pua akhirnya bukan saja dihalang daripada berdebat mengenai 1MDB, tetapi juga tidak dibenarkan lagi bercakap tentang syarikat itu, baik di luar dan di dalam Parlimen sekali pun.

Sah betapa suci, mulia dan kebalnya 1MDB di sisi Hasan.
Dalam masa yang sama, Hasan juga mengumumkan PAC belum boleh memanggil ahli perniagaan yang yang sering dikaitkan dengan 1MDB, Jho Low untuk memberi keterangan kepada jawatankuasa itu berikutan perlu mengkaji aspek perundangan terlebih dahulu.

Katanya, disebabkan Jho Low tidak memegang jawatan secara langsung dalam 1MDB, keperluan dari aspek perundangan perlu dilihat semula sebelum memutuskan untuk memanggilnya.

Sekali lagi, kenyataan Hasan ini juga bercanggah dengan bekas Pengerusi PAC, Nur Jazlan Mohamed yang pada 10 Julai 2015 yang lalu telah memutuskan Jho Low akan dipanggil memberi keterangan berdasarkan laporan interim Ketua Audit Negara mengenai 1MDB.
Kata Nur Jazlan yang kini menjadi Timbalan Menteri Dalam Negeri, keputusan memanggil Jho Low itu adalah atas kapasitinya sebagai lembaga penasihat Terengganu Investment Authority atau TIA yang kemudian diambilalih oleh Putrajaya dan ditukar namanya kepada 1MDB pada tahun 2009.

Menurut beliau lagi, kedudukan Jho Low dalam lembaga penasihat TIA itu disahkan dalam laporan interim Ketua Audit Negara yang dibentangkan kepada PAC.

Namun, kini Hasan mahu mengkajinya pula dari aspek perundangan atau dalam erti kata lain seperti sedang mencari jalan untuk melengah-lengahkan keperluan memanggil Jho Low daripada mengadap PAC.

Perghhh, memang terbaiklah Pengerusi PAC yang baharu ini...ada harapan bakal dilantik menteri tidak lama lagi. (SH 06/11/2015)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...