TERKINI :

Monday, November 16, 2015

Pendengaran semakan semula kes Liwat II bermula hari ini

Usaha bekas ketua pembangkang yang sedang dipenjarakan, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyemak semula sabitan dan hukuman kes Liwat II akan didengar di Mahkamah Persekutuan hari ini.

Semakan semula itu pertamanya akan melibatkan mendengar permohonan Anwar untuk memanggil bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, Datuk Ramli Yusof, yang sebelum ini merupakan timbalan pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman pada tahun 1998 semasa kes Liwat I dan 'insiden mata lebam' Anwar.

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Gopal Sri Ram mewakili Anwar.

LAPORAN LANGSUNG

9.55am: Gopal berkata tidak ada afidavit balas dari Gani untuk menolak keterangan yang dibuat oleh Ramli.

"Apabila dakwaan dibuat, ia mesti dijawab. Ini bukan perkara remeh," katanya.

Hakim Malanjum bertanya sama ada ini telah dibangkitkan sebelum ini, dan Gopal berkata tidak ada bukti itu pada masa itu, tetapi bukti ini kini menunjukkan terdapat dakwaan kemungkinan tentang konspirasi politik, kerana kes mereka ialah bahawa Saiful telah bertindak sebagai 'Trojan Horse' seperti yang ditunjukkan apabila dia dibawa bertemu dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Di samping itu terdapat juga penglibatan SAC II Mohd Rodwan Mohd Yusof, yang juga terlibat dalam perbicaraan kes Liwat I.

"Ancaman politik (terbesar) terhadap PM sekarang ialah Anwar," katanya.

9.45am: Gopal menyebutkan tentang kejadian dengan saksi Ramli, yang berkata dia adalah orang yang telah menarik IGP ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

Ramli, kata Gopal, telah diminta oleh Musa, AG ketika itu Tan Sri Mohtar Abdullah dan Gani untuk membuat laporan polis bahawa Anwar telah memukul dirinya sendiri, yang mana Ramli tidak buat.

Gopal berkata, terdapat kecenderungan untuk memangsakan anak guamnya kerana Musa naik menjadi IGP dalam kes Liwat II.

Hakim Zulkefli berkata, ada akuan berkanun oleh bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim mengenai isu ini, tetapi Gopal berkata mahkamah tertinggi itu telah menolak SD Mat Zain.

Pokoknya, kata beliau, adalah ini adalah satu lagi bukti positif.

Ini, katanya, menyokong (dakwaan konspirasi politik) rancangan yang telah diatur lebih awal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...