TERKINI :

Saturday, November 21, 2015

Pas ibarat bubur Asyura, ada kekuatan tersendiri

KOTA BHARU – Pas mempunyai kekuatan tersendiri, walaupun ia tidak nampak dengan jelas,kata Naib Presidennya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Menurutnya, dengan kekuatan tersebutlah menjadikan Pas sebagai sebuah parti yang matang dan sehingga kini boleh berdiri atas kaki sendiri walaupun dihimpit pelbagai kemelut dan cabaran.

“Pas ini boleh diibaratkan seperti buat bubur As-Syura. Banyak bahan-bahan yang diperlukan seperti jagung, gula, garam, daging. Tapi apabila masak, bahan-bahan tersebut langsung tidak kelihatan.

“Bila kita makan, semua bahan-bahan tersebut tadi kita dapat rasa,  walaupun secara kasarnya hanya nampak bubur syura sahaja dari luaran. Tapi kesedapan yang dirasai bukan disebabkan gula sahaja, bukan hanya kerana daging sahaja, tetapi disebabkan semua bahan yang digunakan,” katanya semasa menyampaikan ceramah pembukaan di Majlis Sambutan 60 Tahun Pas Kelantan.

Menurutnya, Pas bukan parti yang mengamalkan politik kebudak-budakan, kerana kekuatan dalaman Pas ini diisi dengan tiga perkara iaitu dasar yang  diperjuangkan, keikhlasan dan jemaah kuat.

Beliau berkata, tidak ada siapa pun yang boleh mengatakan Pas kuat disebabkan individu ataupun kredibiliti seseorang.

“Tidak ada orang boleh kata, kerana aku lah Pas ini bagus, kerana aku lah Pas ini sohor, kalau tidak disebabkan ada aku, tidak bermakna lah Pas ini dan sebagainya. Itu tidak betul, sebab kita mempunyai peranan dan sumbangan kita masing-masing.

“Sebab itu saya ingatkan kita semua, kita letak jemaah di depan, dan dalam Pas, paling penting kita bergerak atas Majlis Syura. Kekuatan kita adalah jemaah, jangan kita rasa kita lebih. Sebab bila kita rasa kita lebih, punahlah kita, maka punahlah jemaah. InsyaALLAH kalau kita duduk dengan jemaah maka Allah akan bagi  pertolongan kepada kita,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...