TERKINI :

Tuesday, November 24, 2015

Lapan Aset Penting Menjadi Milik Warga Asing...negara Komunis pulak tuu..!!

Tahniah Najib, Edra Kini Dijual Kepada China Komunis 
- Lapan Aset Penting Menjadi Milik Warga Asing.
Lihat gambar, ini aset-aset yang berada di bawah Edra Power ;

http://2.bp.blogspot.com/-ggrfCcsVsY0/VlMrsEktMNI/AAAAAAAALz0/5g9B7kNht0Q/s1600/edra%2Bpower.JPG
Sekarang ianya dimiliki oleh sebuah firma dari China. Puak2 UMNO kutuk cina komunis kemain lagi. Sekali 1MDB pujaan korang jual aset penting kepada firma asing dari China yang terang2 pro komunis pula tu. Cerdikkkkkk...

TNB nak mendapatkan hak ke atas Edra tetapi kononnya ada yang bercakap tak wajar jual Edra ke TNB jika TNB tawarkan nilai kurang daripada pembida lain. Hak ala.

1MDB beli tanah-tanah kerajaan pada harga murah, takpe pula?
TNB GLC milik kerajaan.
Daripada jatuh ke tangan firma asing ataupun swasta kan lebih baik berpindah ke atas GLC at least kerajaan ada kawalan ke atasnya?

100% pula tu. Pegangan firma asing tersebut berjaya dapatkan hak 100% pegangan. Tahniah. 5 aset dalam negara lebur dan 8 lagi di luar negara.

PELABURAN CERDIK 1MDB sangat DIBANGGAKAN GENERASI KITA ZAMAN BERZAMAN. INSYA-ALLAH NAMA NAJIB KITA INGAT SAMPAI MATI.

TAHNIAH.

Laporan BH sebentar tadi ;

Malaysia Development Bhd (1MDB) menerusi anak syarikatnya Edra Global Energy Bhd memeterai Perjanjian Jual dan Beli Saham dengan China General Nuclear Power Corporation dan anak syarikatnya (CGN Group) bagi menjual 100 peratus kepentingannya dalam semua aset tenaganya yang bernilai RM9.83 bilion.

Ia membabitkan penjualan syarikat operasi Edra yang terdiri daripada Edra Solar Sdn Bhd, Edra Energy Sdn Bhd, Powertek Energy Sdn Bhd, Jimah Teknik Sdn Bhd, Jimah O&M Sdn Bhd, Mastika Lagenda Sdn Bhd dan Tiara Tanah Sdn Bhd.

Penjualan itu adalah urus niaga pengambilalihan dan penggabungan (M&A) terbesar di Malaysia dan antara yang terbesar dalam sektor tenaga Asia setakat ini.

Paling penting, urus niaga itu menandakan pencapaian utama pertama dalam pelan rasionalisasi 1MDB, seperti yang dibentangkan kepada Kabinet pada 29 Mei lalu.

CGN Group akan membayar secara tunai, ekuiti bernilai RM9.83 bilion dan akan menanggung semua hutang kasar serta tunai berkaitan syarikat operasi Edra itu, berdasarkan tarikh penilaian 31 Mac 2015.

Urus niaga itu dijangka diselesaikan pada Februari 2016. Tawaran indikatif bagi syarikat operasi Edra diterima buat kali pertama pada Jun lalu melalui proses tender yang ketat, berdaya saing dan antarabangsa oleh penasihat kewangan 1MDB, Maybank Investment Bank Bhd.

Rothschild pula bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Edra.

Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kanda, berkata pihaknya gembira untuk mengumumkan pencapaian penting dalam proses meraih hasil daripada Edra.

Katanya, CGN Group muncul pemenang dalam tender antarabangsa berkenaan berdasarkan beberapa objektif diumumkan oleh 1MDB sebelum ini termasuklah memaksimumkan nilai, terma komersial boleh diterima dan pelaksanaan urus niaga yang jelas.

"Pembelian oleh CGN Group membawa komitmen pelaburan langsung asing (FDI) yang besar ke Malaysia dan ini satu bentuk keyakinan jelas terhadap ekonomi Malaysia," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini lapor Berita Harian

SUMBER

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...