TERKINI :

Sunday, November 22, 2015

Kenapa Ustaz Zaharudin aka Menantu Hj. Hadi kena troll?

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Saya kenal ustaz Zaharuddin Mohammad dalam sebuah program anjuran sebuah NGO. Saya akui beliau hebat dan kemas berhujah.

2) Tetapi beliau masih muda dan perlu banyak untuk belajar mengenai cara berpolitik. Beliau perlu kurangkan persepsi yang mengaitkan beliau dengan TGHH dari segi corak mengatur politik.

3) Masih ramai pemimpin PAS lain yang turut berbapa-mertuakan TGHH, tetapi mereka tidak menonjol diri sehingga haters mendapat point untuk memburukkan TGHH.

4) Cabaran beliau terhadap Dato Husam dengan cara yang kurang adab sebagai orang muda dan sebagai menantu tok guru, membuatkan saya kurang gemar cara beliau.

5) Malah viral gambar beliau datang 'debat' sorang-sorang 'tanpa' Dato Husam, amat membuka ruang haters menembak dengan mesin-gun. Terlalu kebudak-budakan.

6) Jika serius beliau mahu berdebat dan mematahkan hujah Dato Husam, tentu majlis debat itu diadakan dengan lebih gemilang. Pasti dengan ada banner, backdrop, dewan yang meriah dan sebagainya selayak majlis penting.

7) Jika hanya mahu buat debat main-main, debat sekadar nak troll Dato Husam, debat sekadar nak timbulkan persepsi yang dato Husam penakut, saya rasa itu bukan level seorang yang pernah ada dalam Majlis Syura.

8 ) Tambahan sekarang zaman persepsi yang boleh disebar sekelip mata, dan dianjing serta diparodi secara memalukan, saya rasa beliau kena renung balik kesilapan yang beliau lakukan ini.

9) Jika serius berdebat, walaupun dah tahu Dato Husam mahu datang atau tak mahu datang, preparation kena kemas dan avoid untuk menjadi makanan kepada trollers secara mudah.

Sekian

p/s: jangan risau, saya juga sedang belajar untuk mencari cara menegur paling baik untuk setiap lapisan orang, walaupun kadang-kadang tersilap troll, tersalah reverse thinking, tersasar cara mencungkil fikrah orang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...