TERKINI :

Friday, November 20, 2015

Kenakan Caj untuk bil bercetak sebanyak RM5 adalah tak adil

GEORGETOWN - "Tindakan sebuah syarikat telekomunikasi mengenakan caj tambahan sebanyak RM5 untuk kos pencetakan bil dilihat tidak adil buat penggunanya," kata Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris.

Mohamed berkata, pihaknya dimaklumkan perkara itu dilakukan sebuah syarikat telekomunikasi di negara ini menjelang Januari 2016. Menurutnya, langkah tersebut diambil setelah syarikat berkenaan hanya akan menghantar bil secara atas talian, bagaimanapun sebaliknya bil yang bercetak akan dikenakan caj.

“Langkah ini hanya meresahkan golongan warga emas yang rata-ratanya tidak tahu menggunakan komputer. “Kumpulan umur ini biasanya tidak lagi bekerja dan bergantung kepada wang simpanan atau pencen, jadi ia hanya menambahkan beban mereka,” katanya.

Mohamed yang juga Sahabat Alam Malaysia (SAM) berkata, tambahan bil sebanyak RM5 sebulan itu terlalu tinggi. Jelasnya, harga kosnya sekitar 60 sen sahaja, ia dilihat seolah-olah hanya untuk mengaut keuntungan semata-mata.

“Ketika kita bergerak ke arah kemajuan teknologi dan era mesra alam sekitar, kita boleh menggalakkan orang ramai untuk menerimanya tetapi tidak seharusnya kita memaksa.

“Jika mereka dalam kumpulan yang tahu menggunakan teknologi moden, mungkin terdiri dari keluarga berpendapatan rendah atau tinggal di kawasan luar bandar yang tidak mempunyai kemudahan untuk memeriksa bil secara atas talian,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...