TERKINI :

Saturday, November 21, 2015

Kedah akan adakan persidangan sukan pertama

ALOR SETAR – Kerajaan Kedah melalui Majlis Sukan Negeri (MSN) merancang untuk mengadakan satu persidangan pada awal tahun depan untuk menghasilkan satu ‘blueprint’ pembangunan sukan negeri 2020-2025. Exco Belia dan Sukan, Aminuddin Omar berkata, persidangan itu diharapkan dapat merangka strategi jangka panjang dan pendek dengan objektif utama Kedah menjadi kuasa besar sukan melalui penguasaan pingat emas terbaik di Sukma 2022 dan 2024.

“Kerajaan negeri sentiasa memberikan perhatian yang serius terhadap pembangunan sukan di negeri ini. Pelbagai langkah diambil untuk meningkatkan pencapaian sukan bagi atlet-atlet dari Kedah bagi menjulang nama negeri ke peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

“Secara tradisinya, Kedah merupakan satu ‘powerhouse’ dalam sukan bola sepak dan sepak takraw di Malaysia. Kerjasama tiga hala antara persatuan-persatuan sukan negeri, MSN Kedah dan Unit Sukan Jabatan Pendidikan Kedah perlu digembleng bagi memacu kemajuan dalam kedua-dua sukan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan oleh Datuk Harun Abdul Aziz (BN- Kupang) yang bertanyakan mengenai usaha kerajaan negeri dalam pembangunan acara sukan pada Sidang Dun Kedah, semalam. Menurutnya, beberapa sukan lagi dikenal pasti berpotensi dimajukan di Kedah seperti olahraga, angkat berat, berbasikal, pencak silat, squash dan sukan perahu layar.

“Daerah yang dikenal pasti sebagai pusat latihan negeri dan pusat latihan daerah melalui penempatan prasarana sukan serta jurulatih sepenuh masa dan separuh masa ialah Kubang pasu dan Jerlun bagi acara sukan angkat berat serta olah raga iaitu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Alor Janggus dan Sekolah Menengah Tunku Anum Tunku Abdul Rahman.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...