TERKINI :

Sunday, November 1, 2015

DAP tak akan 'tikam belakang' macam PAS, depa akan berbincang dahulu dalam PAKATAN HARAPAN


DAP tidak akan 'menikam belakang' dalam Pakatan Harpan sepertimana yang dilakukan PAS yang meletakkan calon di kerusi Kota Damansara milik PKR pada pilihan raya umum lalu, menyebabkan Umno menang, kata Pengerusi DAP Selagor Tony Pua.

Beliau berkata DAP akan berbincang terlebih dahulu dengan rakan komponen khususnya Parti Amanah Negara (AMANAH) jika mereka ingin bertanding di lapan kerusi DUN yang menjadi kubu kuat PAS di Selangor pada pilihan raya umum akan datang.

Pua berkata buat masa ini, sama ada DAP akhirnya akan bertanding lapan kerusi itu tidak penting, sebaliknya mahu memastikan jentera parti itu bergerak dan sedia memberi sokongan penuh kepada AMANAH jika parti Islam itu mahu bertanding di situ.

"Tujuan DAP terus terang. Kita ingin supaya kelapan-lapan kerusi di mana DAP mempunyai sedikit-sebanyak pengaruh akan dimenangi oleh parti-parti komponen Pakatan Harapan dalam pilihan raya yang akan datang.

"Bersama dengan kawasan DUN yang sedang dipegang oleh DAP, PKR dan Amanah, Pakatan Harapan akan berjaya menubuhkan kerajaan yang baru di Selangor dengan majoriti yang stabil.

"Sama sekali kita percaya, dalam mana-mana kerusi yang DAP bertanding, PKR dan Amanah juga akan memberikan sokongkan tidak berbelah bahagi kepada kita," kata Pua dalam ucapan konvensyen DAP Selangor hari ini.

Pua berkata walaupun DAP akan terus berdalam sebuah kerajaan gabungan secara ad-hoc tetapi ia tidak akan akan kekal selama-lamanya, maka parti itu akan menjalankan peranan supaya dasar bersama Pakatan Rakyat yang disokong rakyat semasa pilihan raya dahulu akan dikotakan.

"Masa depan kita adalah bersama Pakatan Harapan. Apatah lagi PAS telah berulang-kali menegaskan bahawa mereka telah memutuskan segala kerjasama politik dengan DAP dan akan meletak calon-calon PAS untuk bertanding di kawasan-kawasan yang dipegang oleh DAP.

"Oleh sebab itu, adalah menjadi keutamaan kepada DAP Selangor untuk mengambil langkah mengukuhkan Pakatan Harapan dalam pilihanraya umum ke-14. Dalam pilihanraya yang lalu, PAS bertanding dalam 22 buah kerusi Dewan Undangan Negeri dan menang 15 di Selangor," katanya.

Sehubungan itu, katanya, beliau telah mengarahkan jentera DAP untuk bermula persiapan untuk bertanding di lapan kerusi PAS iaitu Seri Serdang, Dusun Tua, Taman Templer, Tanjong Sepat, Chempaka, Lembah Jaya, Paya Jaras dan Meru.

Menurutnya lagi, Edry Faizal dilantik menyelaras Pusat Komuniti dan Khidmat DAP DUN Taman Templer dan bakal Majlis Makan Mengumpul Dana DUN itu Taman Templer pada 17hb Disember depan.

"Aktiviti-aktiviti parti DAP dan Pakatan Harapan tengah diaturkan untuk semua kawasan-kawasan tersebut," katanya dalam ucapan itu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...