TERKINI :

Sunday, October 25, 2015

Takkanlah kewujudan pelbagai parti Islam ditolak oleh Islam?

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

https://lh3.googleusercontent.com/-zb0xk-Xog9Y/UP7xNLx07wI/AAAAAAAAAAc/uT6heAiW7EM/s630-fcrop64=1,20243c3cdf47c30b/528043_237308316390506_1420986008_n.jpg
Kewujudan lebih daripada seorang nabi atau rasul pada masa dan tempat yang sama adalah perkara biasa dalam sejarah perjuangan kebenaran. Allah mentaqdirkan begitu untuk meraikan kepelbagaian dan kerencaman kehidupan manusia.

Nabi Musa dan Harun hidup pada zaman yang sama dan bumi yang sama, Mesir. Musuh mereka sama, Firaun. Pada masa yang sama juga, Syuib menjadi rasul di Madyan.

Ibrahim dan Lut, menjadi rasul pada masa yang sama, cuma lokasi yang berbeza. Mereka berdepan dengan musuh masing-masing, iaitu pembesar yang menebarkan kerosakan di bumi.

Matahari tidak pernah menyalahkan bulan dan ribuan bintang yang memberi cahaya pada waktu malam. Bunga Raya Merah tidak pernah menyalahkan kewujudan Bunga Raya Putih, walaupun kedua-duanya bunga raya.

Di dunia ini, seorang ulama tidak pernah menafikan kewujudan ulama lain, seorang doktor pakar tidak pernah menafikan kepentingan doktor pakar yang lain.

Itulah hakikat kehidupan manusia. Rencam, pelbagai dan berbeza.

Pelik benarlah, jika ada sebuah parti yang hanya berasa dia sahaja yang layak jadi parti Islam, berjuang Islam dan semua parti Islam yang lain adalah haram.

Kewujudan pelbagai agama pun diakui oleh Islam, takkanlah kewujudan pelbagai parti Islam ditolak oleh Islam?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...