TERKINI :

Saturday, October 31, 2015

Ali Rustam mahu perang dengan siapa?

Tan Sri Mohd Ali RustamAli Rustam tidak perlu menuding jari kepada pihak lain atas kegagalannya sebagai pemimpin Melayu.

Kenyataan Tan Sri Mohd Ali Rustam berhubung seruan kepada anggota persatuan silat untuk turun “berperang” adalah kenyataan yang tidak masuk akal dan juga memalukan bagi seorang bekas Ketua Menteri.

Soalnya sekarang, dengan siapa Ali Rustam ingin berperang? Adakah Ali Rustam ingin berperang dengan rakyat Malaysia berbilang bangsa yang bersama-sama menuntut beberapa perkara yang hanya akan membawa kebaikan kepada negara kita yang tercinta?

Siapakah sebenarnya yang memalukan Melayu? Bukankah Ali Rustam sendiri yang memalukan parti sendiri dan juga komuniti Melayu? Beliau terbabit dengan politik wang semasa pemilihan Umno beberapa tahun lalu sehingga dilucutkan pencalonan untuk jawatan timbalan presiden.

Kenyataan bersifat perkauman yang boleh menjejaskan harmoni sesama bangsa oleh seorang bekas ketua menteri menunjukkan bahawa beliau sudah tiada modal untuk berpolitik. Beliau juga kini sudah tidak relevan setelah kalah di kerusi Parlimen Bukit Katil dalam pilihan raya umum lalu.

Mungkin Ali Rustam sendiri boleh mula belajar silat untuk membina disiplin dan jati diri sendiri supaya fokus kepada tugasnya sebagai pengerusi PUNB sebelum menuding jari kepada pihak lain atas kegagalannya sebagai pemimpin Melayu.

MUHAMMAD SHAKIR AMEER ahli majlis eksekutif kebangsaan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY).

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...