TERKINI :

Monday, September 28, 2015

AMANAH nafi peguam yang saman Hj.Hadi adalah ahli dan peguam mereka

Adalah di maklumankan, Azira(Kes saman Hj Hadi 'Isu Private Bill') bukannya ahli Parti Amanah Negara(AMANAH) atau Peguam AMANAH.

Beliau hadir di Majlis Perlancaran AMANAH 16 September 2015 sebagai NGO 'Demi Malaysia', Peguam dan Aktivis BERSIH 4.0.

Kesemua dakwaan yang sedang berlegar di Media sosial ketika ini adalah tidak tepat, fitnah dan tiada kena mengena dengan Parti Amanah Negara.
 
Saman yg dikemukakan adalah bukan soal hudud tetapi private bill yg berkaitan dengan hal-hal menyentuh hal-hal yg melibatkan penafsiran perlembagaan negara.

Yg bakal dibentangkan diparlimen melalui private bill bukanlah undang HUDUD tetapi prubahan /penambahan hukuman yg melibatkan rotan bagi mahkamah syariah.

p/s private bill yg dikemukakan oleh MP Marang ialah satu cadangan utk meminda Akta355 @ akta mahkamah syariah 1965 yg tidak ada kaitan pun dgn enakmen kanun jenayah syariah ii kelantan (1993) 2015.

Pindaan yg dicadangkan hanyalah sekadar mengubah kadar hukuman yg boleh dikenakan drp denda rm5000, penjara 3 thn dan sebatan 6 kali kpd mengikut hukum syarak, sedangkan bidangkuasa jenayah masih terhad spt yg asal iaitu kesalahan2 berhubung kekeluargaan islam shj.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...