TERKINI :

Friday, July 31, 2015

1MDB: Pasukan Petugas Khas mula digangguKUALA LUMPUR: "Seperti yang dijangka daripada kenyataan saya semalam, Pasukan Petugas Khas mula diganggu dengan tuduhan-tuduhan dan khabar angin yang bakal mengganggu kelancaran penyiasatan ke atas skandal 1MDB," kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurutnya, ura-ura yang sedang melanda Gabernor Bank Negara Tan Seri Zeti Akhtar Aziz selepas kemunculan blog misteri ekoran pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tan Sri Abdul Gani Patail adalah buktinya.

Katanya, mereka yang menyiasat kini dilihat menjadi sasaran siasatan yang tidak tahu lagi hujung pangkal tuduhannya.

"Di sini, saya ingin mengulangi gesaan saya kepada Tan Sri Zeti agar mendedahkan semua identiti para penyiasat Pasukan Petugas Khas kepada pihak awam dengan kadar segera," ujarnya dalam satu kenyataan.

Ini, kata beliau adalah langkah terbaik untuk melindungi mereka dan membolehkan mereka terus menyiasat tanpa sebarang kerisauan melalui sokongan rakyat.

Dengan pendedahan itu, ujarnya sebarang tindakan kepada mana-mana penyiasat Pasukan Petugas Khas yang sudah diketahui umum pada waktu ini akan mendatangkan kesan buruk pada kerajaan kerana ia hanya menguatkan persepsi bahawa segala tuduhan ke atas 1MDB dan juga Perdana Menteri adalah benar.

Beliau berkata, peristiwa sabotaj dengan memecat salah seorang penyiasat seperti Tan Sri Abdul Gani Patail dan memindahkan 4 ahli PAC ke kabinet tatkala siasatan sedang rancak dilakukan tidak boleh dibiarkan berulang lagi.

"Diharap Tan Sri Zeti dapat bertindak segera," katanya. - HARAKAHDAILY 30/7/2015

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...