TERKINI :

Friday, May 22, 2015

Daripada "Berperang" Melalui Blog, Bukankah Lebih Baik Berdebat?

Shahbudin Husin,

Selepas menjawab 13 soalan lazim berkaitan kepimpinannya sebelum ini, Najib Razak semalam mengambil masa menjawab dua lagi perkara iaitu mengenai dakwaan Tun Mahathir Mohamad dan GST.


Menulis di blognya NajibRazak.com, berkaitan dakwaan Tun Mahathir, Perdana Menteri berkata, banyak tuduhan yang dilemparkan terhadanya sebagai tidak adil dan mengelirukan.

Beliau antaranya membangkitkan isu pembelian cincin berharga RM24 juta melibatkan isterinya, Rosmah Mansor yang dibangkitkan oleh Tun Mahathir sebagai "khabar angin jahat" serta turut dinyatakan tidak benar oleh syarikat pengeluarnya.

Lantaran itu, beliau kesal kerana orang seperti Tun Mahathir turut menabur fitnah kepada orangramai.

Najib juga mengulangi ikrar untuk terus bertahan sehingga tempoh penggalnya berakhir dan tidak sesekali akan berundur atas alasan mempunyai mandat yang sah daripada parti dan juga rakyat.

Mengenai GST pula, selain mempertahankan cukai tersebut mampu membina ekonomi yang lebih kuat, Najib juga mengulangi hujah di mana 160 negara di dunia telah melaksanakannya sebelum ini.

Katanya, "Tun Mahathir menentang perlaksanaan GST walaupun semua pakar ekonomi berwibawa percaya asas cukai kita adalah betul untuk dilaksanakan. Perolehan ini akan digunakan untuk kebajikan rakyat, malah cadangan cukai ini mula diutarakan semasa pentadbiran beliau."

Dalam erti kata lain, melalui hujah ini Najib cuba menunjukkan seolah-olah tidak mungkin bekas Perdana Menteri itu yang hanya seorang doktor perubatan "lebih pandai" berbanding pakar ekonomi.

Sebagaimana Najib mula menggunakan blog untuk menjawab dan menyerang balas segala serangan dan kritikan terhadapnya, Tun Mahathir juga menggunakan banyak ruang melalui blog Chedet.cc miliknya untuk melakukan serangan dan menjawab isu-isu yang dibangkitkan terhadap dirinya.

Sejak menarik balik sokongan dan menggesa Perdana Menteri berundur untuk menyelamatkan masa depan UMNO dan BN, Tun Mahathir sudah beberapa kali menggunakan blognya untuk melancarkan serangan kepada Najib.

Najib pula, walaupun dikelilingi oleh media arus perdana untuk publisiti dirinya, sejak akhir-akhir ini mula memilih medium yang sama yang berhujah dengan Tun Mahathir.

Dengan kecenderungan ini, Najib dan Tun Mahathir kini seperti sedang "berperang" dan berbalas jawapan melalui blog masing-masing.

Sebagaimana jawapan dalam 13 perkara oleh Najib sebelum ini yang disifatkan oleh Tun Mahathir "tidak menjawab apa-apa", penjelasan terbaru yang bercampur serangan dan sindiran kali ini pastinya mengundang libasan lagi daripada bekas Perdana Menteri selama 22 tahun ini.

Akhirnya sesi jawab menjawab antara Najib dengan Tun Mahathir ini akan berterusan dan menjadi lebih meriah lagi dari masa ke semasa.

Bilakah akan berakhir semuanya? Apakah "perang" melalui blog ini akan berterusan sehingga PRU 14 akan datang?

Sementara Tun Mahathir sudah menyatakan kesediaan untuk berdebat secara terbuka, bukankah lebih baik jika Najib bersedia menyahutnya?

Menulis dan menjawab di blog, tidak memberi nilai tambah untuk meningkatkan sokongan rakyat kepada Najib kerana selagi tidak berani berdebat dengan Tun Mahathir, beliau tetap dianggap sebagai "penakut" dan tidak mampu mempertahankan hujahnya secara berdepan.

Berbeza dengan Tun Mahathir, oleh kerana beliau diketepikan oleh media arus perdana, menulis atau menjawab di blog memberi kelebihan yang dinanti-nanti rakyat untuk mendapatkan penjelasan daripadanya.

Berdebat dengan Tun Mahathir - mungkin ini nasihat wajib yang perlu dibisikkan oleh Lim Kok Wing kepada Najib. ( SH 28/05/2015 )

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...