TERKINI :

Monday, March 2, 2015

Janji anda bayar CUKAI LHDN, anda hutang dengan bank kad kredit itu anda punya pasal..

Pembayar cukai boleh guna kad kredit dan kad debit untuk bayar cukai pendapatan bermula tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 Mac, 2015.
Pembayar cukai boleh guna kad kredit dan kad debit untuk bayar cukai pendapatan bermula tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 Mac, 2015.

Pembayar cukai kini boleh membayar cukai pendapatan menggunakan kad kredit dan kad debit Visa, MasterCard dan American Express yang dikeluarkan institusi perbankan di negara ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata kaedah baharu pembayaran cukai tersebut boleh dilakukan menerusi portal Bayar Hasil yang disediakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) iaitu https://byrhasil.hasil.gov.my/.

Ini inisiatif terkini LHDN dengan kerjasama Maybank bagi memastikan urusan pembayaran cukai lebih mudah dan pantas, katanya pada sidang media selepas melancarkan inisiatif itu bersempena Sambutan Hari Hasil ke-19 di Menara Hasil di Cyberjaya, hari ini.

"Ini dapat memberikan lebih keselesaan kepada pembayar cukai yang sebelum ini dilakukan secara tunai di kaunter, Mesin Deposit Tunai (CDM) serta perbankan Internet," katanya.

Melalui kaedah itu, katanya, LHDN menyasarkan bilangan transaksi pembayaran cukai pendapatan secara dalam talian akan meningkat kepada 25% pada tahun ini berbanding 13.12% daripada 7.53 juta transaksi bayaran cukai direkodkan tahun lepas.

"Melalui kaedah kutipan cukai kreatif sebegini, kerajaan juga yakin sasaran kutipan langsung sebanyak RM142.646 bilion mampu dicapai meskipun berdepan dengan cabaran termasuk kejatuhan harga minyak dunia yang dijangka merosotkan kutipan cukai daripada sektor minyak mentah " katanya.

Pada tahun lepas, LHDN mencatatkan kutipan sebanyak RM133.694 bilion, meningkat 3.6% berbanding pada tahun sebelumnya. – Bernama, 2 Mac, 2015. 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bayar-cukai-pendapatan-guna-kad-kredit-debit#sthash.Cj8e1tNh.dpuf

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...